The Saint James Society - The Saint James Society

Review:CD-reviews buiten BeNeLux
      21 december 2011

Opgelet: de muziekgroep besloot om hun oorspronkelijke titel te veranderen naar The Saint James Society. Deze beslissing kwam er op 16 januari 2012.
De muziekgoep The Saint James Society bracht onlangs hun nieuwste album Pray For Us uit. De mannen omschrijven hun muziek als psychedelische garage rock en om eerlijk te zijn moet ik wel sterk meegaan in hun genre omschrijving.  Echter herken ik er op enkele momenten ook wel een deel post punk in. De band schreef 4 nummers voor dit album en alle nummers klinken different.

Track nummer 1 ‘Reflections’ start op een heel bijzondere manier. Er wordt getikt op een instrument en na enkele aanslagen komt er een extra instrument bij, dit gaat zo door voor enkele seconden tot de zang erbij komt. Vanaf dan zijn de heren vertrokken voor de rest van hun disc.


Track 2 ‘The Ballad Of The White Horse’ ligt dan weer iets anders. Het lied start heel krachtig en opent na de eerste inslag met een echte gitaarsolo waar mening liefhebbers dolletjes zullen op zijn. De stem brengt hier een ruigere sfeer terecht dan in het vorig lied.

Track 3 ‘Of Silver & Gold’ ligt dan weer volledig anders. Wanneer het lied begint te spelen moet ik terugdenken aan mijn kindertijd en dan wel aan het gedeelte waar ik voor het eerst een stap ging zetten in het onderwijs. Net alsof ik een grote brug moest overbruggen moet dit in lied ook gebeuren. De intonatie van de stem verzorgt dit geheel.

Als laatste hebben we dan lied nummer 4 ‘The Devil, An Angel And A Broken Window’ dewelke voor mij het volledige album kan samenvatten. Alle vorige elementen zitten hierin verwerkt. Het lied profileert zoveel emoties dat het voor mij kan behoren tot één van de betere songs van dit album.

Kortom: de stem maakt hier de sfeer in het album. Instrumentaal zit het ook goed, er zijn namelijk geen overheersende klanken in het geheel.