The Man Eating Tree - Vine

Review:CD-reviews buiten BeNeLux
      5 november 2010

Hoe een band ontstaan is, is altijd interessant om te weten. Na wat opzoekwerk kwam ik tot de ontdekking dat deze band helemaal niet op zo’n plezante manier ontstaan is als eerst gedacht. Drummer Vesa Ranta wilde met zijn vroegere bandmember (gitarist) Miika Tenkula opnieuw een band opstarten. In 2009 overleed Tenkula aan een hartstilstand nadat ze het eerste nummer opnamen van hun nieuwe album. Ranta herpakte zich en wilde de band opnieuw in gang steken.


Na wat zoekwerk kwamen Tuomas, Janne, Heidi en Mikko uit de doos als nieuwe bandmembers. Met deze nieuwe members werd er gewerkt aan het album Vine dewelke op 27 September 2010 gereleased werd.

Maar wat brengt het album nu bij ons teweeg? Het was voor mij eerder een zonde dan een gift om te weten uit welke bands de huidige bandleden kwamen. De zonde eraan is dat ik mezelf te hoge verwachtingen stelde naar het album. Vine is in vergelijking met hun vernoemde genre rustiger en minder agressief wat betreft het geluid. De kernwoorden bij dit album zijn dan ook: rustige gitaarmomenten, jammerlijke melodieën en stevige rock/gitaar riff momenten.

Deze 4 elementen zijn ook telkens terug te vinden in elke track op hun album. Vooral de stevige gitaar riffs nemen veelal de bovenhand in de tracks. Daar waar de melodie net niet in huilen uitbarst, daar zorgt een onverwachts rockmoment voor wat opflakkering.

Conclusie: De groep heeft met dit album een vreemde mix neergezet van eenzaamheid, droefheid en passie waarbij een rustig gitaarmoment zorgt voor afwisseling. Dit album kan het beste opgelegd worden wanneer men zich in een emotionele bui bevind.

Tracklist
1. Lathing a New Man 05:21
2. The White Plateau 04:27
3. This Longitude of Sleep 05:23
4. King of July 03:48
5. Of Birth for Passing 06:28
6. Out of the Wind 03:51
7. Nights in White Satin (Moody Blues cover) 04:23
8. Tide Shift 05:37
9. Instead of Sand and Stone 04:23
10. Amended 06:37