FLEDDY MELCULY - '...AND JUST NIKS FOR ALL' EP (Sony Music)

Review:CD-reviews uit BeNeLux
  Van Muylem    3 september 2021

Vandaag brengt Vlaamse metal legende Fleddy Melculy een nieuwe EP uit, nog geen anderhalf jaar na hun derde album SABBATH FLEDDY SABBATH. Een plaat geschreven tijdens de Corona-periode met de veelzeggende titel ‘…AND JUST NIKS FOR ALL’. De EP bevat 8 volwaardige nieuwe tracks waaronder de reeds uitgebrachte singles ‘T-SHIRT VAN FLEDDY MELCULY’, ‘NIKS’, ‘FREDDIE’ en als bonustrack een cover van de nineties cultgroep Belgian Asociality.


De EP opent met Urbanus die met Papa FM de voicemail mag volpraten over de nieuwe plaat en de verwachtingen. Meest opvallende: waar blijft die ballade toch! Zoveel andere metal bands hebben het al gedaan, dus ja: waarom niet? Meer humor volgt met God is een kapper: recht toe recht aan heavy metal! De teksten gaat over langharigen die sparen tot hun haar wel héél lang is alvorens ze naar de kapper gaan en die aanzien als een god en euh: Jesus had wel lang haar, hé! Grappig einde!

De 4e single van de EP is single ‘BACKSTAGE’, geschreven tijdens de 2de (en beste) golf van de Coronapandemie. Het werd dringend tijd om aan de buitenwereld te laten weten dat de backstage op concerten totaal geen magische plaats is zoals de meesten denken, maar eerder een plaats waar verveling en spaghetti met kaas tot het hoogste level heersen. Fleddy legt dit in BACKSTAGE haarfijn uit en wilt zelf een deal maken met al wie absoluut in die backstage of op de guestlist wilt.

Een eerdere single is Freddie voor eens en voor altijd afrekenen met de gedachte dat ze geen Queen coverband zijn, maar eerder ruige Vlaams metalheads!

Slaap is één van de ruigere songs en is net alles behalve slaapverwekkend. Brul lekker mee en vergeet niet om te headbangen of mee je longen uit je lijft te schreeuwen! Tja: de sanitaire crisis moet echt wel een pak saaie momenten met zich hebben meegebracht denk ik dan!

De titel van deze EP kan je terugvinden in de single: NIKS! Het enige nummer zonder boodschap en gaat gewoonweg over niets terwijl het refrein een meebruller is! Dit gaat vonken geven op de vele podia was meteen ook mijn eerste gedachte toen ik het voor het eerst beluisterde!

Nog meer zelfrelativering komt er met T-Shirt van Fleddy Melculy waarbij de realiteit de groep inhaalt! Nog even terugblikken en nog meer plezier maken! Het einde is bijzonder grappig (ook nu weer).

Het was verdomd lang wachten, want het was al langer geweten: een cover van niemand minder dan Belgian Asociality:De Gefrustreerde Automobilist. Een topper en laatste knaller! Zeer energiek gebracht en een prachtig eerbetoon aan hun Vlaamse helden! Wie weet brengen ze het ooit nog in een duet versie!

Een knaller van een EP! Het is duidelijk tijd om weer te gaan toeren! De paar optredens die ze tot op heden mochten geven gaven al aan dat het tijd werd en hier horen we alvast een eerste bewijs! Laat maar komen die optredens!


Dit najaar speelt Fleddy Melculy 30 concerten in de Benelux en vanaf februari 2022 volgen er 36 concerten als onderdeel van een Europese tour. Meer info: https://www.fleddymelculy.com/tour

 

  Contact