Insidious Disease - Shadowcast

Review:CD-reviews buiten BeNeLux
      5 oktober 2010

"Shadowcast", de eerste langspeler van de band Insidious Disease, oogt op papier bijzonder aantrekkelijk. Het kan ook niet anders met Silenoz (Dimmu Borgir), Jardar (Old Man’s Child) Tony Laureano (Nile) en Shane Emburry (Napalm Death) in de gelederen. Reken daar nog frontman Marc Grewe bij en je hebt als het ware een super death metalkwintet. Hoe ver reikt de schaduw van deze mannen?

In de praktijk speelt Insidious Disease brutale metal zoals het werd geschreven door zij die de weg voor hen hebben geplaveid. Het is een overdonderende mix death en thrash met een flinke scheut groove. Blastbeats en mid-tempo wisselen elkaar af en ondersteunen de ene vurige death metal riff na de andere. Daarbovenop scheurt zanger Marc Grewe de overblijfselen van wat ons ooit menselijk maakte aan flarden als ware hij zelf jaren geleden tot pulp herleid. Kortom, de muziek is rauw, zonder kapsones en lekker vuil. Precies zoals het hoort te zijn en voer voor al wie van headbangen een missie heeft gemaakt.


Of toch weer niet? Halverwege de plaat beginnen de gedachten af te dwalen. En als je er dan plots weer bij bent en aandachtig luistert, merk je op dat de nummers meer een opeenstapeling van, vaak, lekkere riffs en ideeën zijn. Iets beter afgewerkte songs en meer afwisseling hadden wel gemogen. De zangpartijen beginnen na verloop van tijd wat monotoon te klinken. De groove is er wel, maar de basgitaar zit zo diep begraven in de mix dat het ook hier net dat ietsje mist.

 

Hadden Silenoz en co een gevarieerder product kunnen afleveren? Waarschijnlijk wel. Maar "Shadowcast" voelt aan als een plaat die gemaakt werd door liefhebbers, voor liefhebbers. En dat is dan ook alles wat het pretendeert te zijn.

 

Ben je verlekkerd op een stevige portie old school death metal? Dan zal Insidious Disease jouw honger voor een tijdje weten te stillen. Maar als je eerder op zoek bent naar death met een twist of als je hunkert naar die ene onweerstaanbare (gruwel)song die je maar niet uit je gedachten kunt zetten, is deze plaat niet meteen de beste keuze.

 

Insidious Disease - Shadowcast

1. Nuclear Salvation

2. Boundless

3. The Essence of Neglect

4. Abortion Stew

5. The Desire

6. Rituals of Bloodshed

7. Facemask

8. Value in Flesh

9. Abandonment

 

Meer info:
www.myspace.com/insidiousdisease

www.centurymedia.com