She Bears - I Found Myself Asleep

Review:CD-reviews buiten BeNeLux
      5 oktober 2010

Sinds onze nieuwe deal met Deep Elm Records hebben we weer heel wat cd’s om te reviewen. Vandaag kregen we de mogelijkheid om het album : She Bears - I Found Myself Asleep kritisch onder de loep te nemen. Maar laten we eerst eens even vertellen wie of wat de band is.

She Bears bestaat uit Stephen Pence (guitar, vocals), Alex Douglas (guitar), Caitlin McGlade (piano), Ryan Franz (bass), Alex Eiler (drums, vocals) en Teddy Humpert (synths, wurlitzer, glockenspiel, vocals). Het album werd geproduceerd door Josh Antonuccio in de 3 Elliot Studio te Ohio. De release is van mei 2009. Exact een jaar geleden dus maar dat mag er ons niet van weerhouden geen aandacht aan te schenken. Voor mensen die graag luisteren naar: Arcade Fire, The White Octave, Of Montreal, Wolf Parade, Pedro the Lion, Modest Mouse kan dit album hun zeker bekoren.


Het album bevat 10 tracks. Namelijk:

  1. 1. Victim of Circumstance
  2. 2. Found Myself Asleep
  3. 3. Planes
  4. 4. What Morning Brings
  5. 5. The Great Maneuver And Sway
  6. 6. Misery Of Sainthood
  7. 7. Winter
  8. 8. Black Mannequins
  9. 9. Signals

10. Surely This Time

Ik heb de band eerder al live aan het werk gezien en toen was mijn mening al gemaakt. Deze muziekgroep staat met beide voeten op de grond en het zou me verbazen mochten ze niet bekender worden. Enkele maanden later bracht de band een album uit en dat bleek al meteen een knaller van formaat. Vandaag mag ik deze reviewen. Het is voor mij altijd een raadsel hoe een band tot een goed album kan komen maar She Bears doet het toch maar weer, hun genre zou ik omschrijven als indie/softrock. De groep start elk lied zacht en zwevend in de wolken. Ze bouwen dit langzaam op tot een hoogtepunt, houden dit even aan en brengen dan een explosie van kracht teweeg.

 

Een waar samenspel van al hun instrumenten zorgen voor een sfeerverhogend moment in hun liederen. She Bears staat voor mij bekend om hun gemixte onderdelen en goede opeenvolging en overgangen binnen hun songs. Ook live brengt deze band een rustgevende maar zwepende show teweeg.

 

De zanger Pence heeft de mogelijkheid om in zijn liederen gevoel te steken met zijn stem wat toch wel belangrijk bij de opnames van een softrockalbum. Voor wie van de drumstokken houd zullen volgende nummers alvast aan hun eisen voldoen: “ What Morning Brings, Found Myself Asleep en Victim”. Binnen deze liederen nemen de drums de bovenhand in een niet storende zin van het woord “bovenhand”.

 

Over het algemeen plantte de band een album neer met pit, kracht, passie en sfeer. Alle elementen die een band die dergelijk genre brengt moet hebben bezit She Bears. De muziekgroep heeft een staaltje kwaliteit afgeleverd op intellectueel en cultureel vlak.