When All Light Dies - Transitions

Review:CD-reviews buiten BeNeLux
      26 november 2011

Een nieuweling in het vak of een rots in zijn root? When All Light dies begon in 2008 en bracht 2 jaar later hun eerste demo ‘Consolation’ uit. Het jaar ervoor hadden ze hun eerste self-titled EP uitgebracht met als gevolg dat ze sinds hun ontstaan al een stevige kern van fans achter hun hebben. In hun biografie beschrijven ze dat ze al –tallen van de grootste Nederlandse zalen mochten platspelen en dat geloof ik graag bij het beluisteren van hun album.


Deze uit Etten-Leur afkomstige melodische deathmetalband heeft met hun laatste album Transitions aangetoond dat ze het meer dan waardig zijn om tot de scène te behoren. Al vanaf track 1 Through The Eyes Of The Observer starten ze met een stevig drumgeluid gevolgd door een gitaarriff. Door te leren uit de fouten van hun demo en EP hebben ze ervoor kunnen zorgen dat dit debuutalbum geen dijk maar een knaller van een album is geworden. Van track 1 tot einde weten ze mij te verassen met hun solo’s, riffs en onverwachtse vocale invloeden.

Ook merk ik op dat ze niet blijven vaststeken op 1 punt maar verschillende vormen van hun genre kunnen verwerken in het gehele plaatje. Zo brengen ze de punk naar boven in track 3 (Guide You Down) terwijl de track 4 alweer hun een heel ander genre mag vertegenwoordigen. Zo ook een pluim voor de aan eenzetting van hun liederen en het goed op elkaar laten volgen van de diverse genres.

Op vocaal vlak zit de zanger tevens zeer sterk. De stem is duidelijk hoorbaar en de overgang tussen de clean en grunt zit snor. De instrumenten gaan geen overheersende partij spelen wat wel belangrijk is in de death metal categorie.

Conclusie: voor de mensen die zich richten naar dit specifieke genre is het beslist een aanrader. De groep heeft zichzelf positief bewezen met dit debuutalbum.

  Contact