Unexpect - Fables Of The Sleepless Empire

Review:CD-reviews buiten BeNeLux
      8 december 2011

Unexpect is een Canadese band die al toe is aan hun derde album. Voor velen zal deze naam hoogstwaarschijnlijk volledig onbekend in de oren klinken maar toch behoren ze tot de metalscène in het land. Want waar zou Canada staan zonder Strapping Young Lad, Annihilator of Kataklysm… Persoonlijk vind ik dat we Unexpect daar voor een klein stuk kunnen tussenplaatsen al moet ik toegeven dat we hem eerder kunnen classificeren onder het spreekwoord ‘vreemde eend in de bijt of het zwarte eendje’.


De reden waarom ik dit spreekwoord aanhaal is omdat de band een multi-muzikaal gebeuren aanhaalt. Daarmee bedoel ik dat ze heel wat muziekstijlen (folk,death,black,…) door elkaar weten te mixen en ook hun instrumenten behoren soms tot het ietswat vreemdere origine. Nu klinkt dit enorm uitdagend en interessant in de oren maar bij sommige liederen knoop ik toch liever mijn oren dicht om niet naar de psychiatrie te hoeven gaan.

Elk lied heeft de band zo eigen stijl gegeven al blijft de mixing van alle mogelijke soorten stijlen, genres en instrumenten doorgaans terugkeren in alle elf de tracks met als gevolg dat ik mijn cd-speler aan de helft dichtgooi tenzij ik echt in een goed beschonken toestand rondloop.

Besluit: Unexpect is goed in het mixen van vanalles en zorgt ervoor dat de overgangen mooi en goed gebeuren maar doordat ze dit teveel herhalen (elke track) kan dit soms tot verveling of ergernis leiden van de luisteraar. Ben je echt benieuwd wat deze band brengt? Bekijk dan hieronder een clip.

http://www.youtube.com/watch?v=2k0f-ZxRJ_A

01. Unsolved Ideas Of A Distorted Guest

02. Words

03. Orange Vigilantes

04. Mechanical Phoenix

05. The Quantum Symphony

06. Unfed Pendulum

07. In The Mind Of The Last Whale

08. Silence This Parasite

09. A Fading Stance

10. When The Joyful Dead Are Dancing

11. Until Yet A Few More Deaths Do Us Part