Graspop: van water naar zon, dit was zaterdag 22 juni 2024

Review:Festivals
  Van Muylem    23 juni 2024

Het is zaterdag, de zon schijnt eindelijk (gisteren was het eerser drasjpop ipv Graspop). Na een omweg om parkeerplek te vinden en een stukje lopen komen we net op tijd om de eerste band te zien die op de wishlist staat: Spoil Engine! We mogen ook blij zijn met het droge weer en de aangename sfeer overal! Het is nu éénmaal een specialere Graspop dan andere edities omwille van het slechte weer. Bij deze ook al een warme dank u aan de vele omwonenden die menig Graspopper uit de nood heeft geholpen door een stukje parkeerplaats aan te bieden of te voorzien van een droog plekje: jullie zijn de helden van Graspop!


**Spoil Engine** is de eerste band die ik zie (mochten het North Stage openen) en het is even wennen nu de zangeres weg is en er een zanger voor in de plaats is gekomen (er zijn nog andere wissels, maar die kennen jullie ook al). Ik herken nog amper een nummer. Toch ben ik blij dat ze als Belgische band de kans krijgen om het hoofdpodium te openen! De klank is stevig en ze knallen lekker hard! Leuk om te zien dat de zanger even de mensen die tegen het hek hangen gedag zegt, handen schudt of een knuffel geeft. Connecten met het publiek heet dat! Een moshpitje hoort er ook bij. Ze eindigen met een jongen van ongeveer tien jaar achter de drums, best cool!

Voor zij die er (nog) niet bij waren of de nieuwe samenstelling van de groep nog niet kennen, hier een impressie (van ver, er was al véél volk aan de front, de drummer is helaas niet te zien):

**Fleddy Melculy** van Jupiler Stage, Metal Dome naar Frontstage (South Stage): dat is het verhaal van de Vlaamse metalband op Graspop! Er meteen keihard invliegen is hun motto en dat doen ze met verve! "Ik ben kwaad" past hier echt, al mogen ze het zonnetje wel bedanken, want er is al veel volk aan het moshen, springen, armen in de lucht, headbangen, moshpitten… Alles moet kapot! Dat ze hiertoe in staat zijn, is geen nieuws en tevens ook het volgende nummer dat ze inzetten. Het is middag en dan willen we wel eens een brood, een goedgekozen moment om dat even luidkeels uit te schreeuwen op het hoofdpodium! "Geen vlees, wel vis" blijft een tijdloze hit en weerklinkt door de vele kelen van de massaal opgedoken fans! Ook al gaat een song over niks, toch kan iedereen lekker meebrullen, briljant gewoon! "Dudedurtwoe" is een lekker spring op en neer moment, waardoor iedereen wakker is en het hier ook wat warmer is geworden. "Apu van de Nightshop" is hier ook. "Pinker" is een evergreen en houdt iedereen in beweging. Een andere klassieker is "T-Shirt van Metallica" en die kunnen ze hier woord voor woord meebrullen! Net zoals op Vestrock sluiten ze af met een wervelende versie van "Feestje in uw huisje!" Iemand zwaait met een bordje: "Fleddy for headliner," dat is wat overdreven, maar een paar slots later dan nu en op het hoofdpodium mag inderdaad! We hebben wederom enorm genoten! Tot de volgende!

Omdat er teveel volk stond om foto's te maken met de GSM heb ik Jeroen dan maar even apart genomen en hij was zo goed om even voor jullie te poseren:

Even een beetje van **DeathbyRomy** meepikken in de Metal Dome: niet alleen een knappe zangeres, ze kan ook echt goed zingen en de electro-metal van haar band spreekt tot de verbeelding van een overvolle tent en weet ook mij te overtuigen!

Ik kon niet kort genoeg komen, dus post ik maar deze selfie om jullie een beeld te geven van de super sympathieke Amerikaanse:

**Flotsam and Jetsam** had ik al eerder gezien en ze klinken een beetje als Iron Maiden. Ik zie dat het publiek ervan geniet en dat is het belangrijkste!

**Mammoth WVH** is niet slecht, mij volledig onbekend. Ik zie wel dat er echt veel volk voor het podium staat, dus dat moet wel iets zeggen. Het publiek klapt af en toe lekker mee. Bij de rustigere tracks bedenk ik dat ik ze misschien later nog eens in andere omstandigheden moet beluisteren. Niet slecht dus!

**Steel Panther** had ik ook al eerder gezien en ik moet zeggen dat er aan hun glamrock-klanken nog niets is veranderd, net als aan hun show (waar zijn die blote borsten, hier zijn die…). Minder praten en meer spelen had het nog leuker gemaakt, maar we mogen af en toe wel genieten van hun geintjes. De sexuele knipogen kennen we, de aziatische dame op het podium ook: we kennen hen en het is al jaren hetzelfde geintje. Uiteraard moeten aan het einde (tijdens "17 girls in a row") alle meiden op het podium om uit te pakken met het mooiste wat ze hebben en daarbij roept Steel Panther meteen op om het record van meeste vrouwen op het podium te verbreken. Wie erbij was, weet of het gelukt is. En nee, ik had geen zin om er een foto van te maken, ik hoor sommigen onder jullie al denken: jammer, maar zij hadden dan maar hier moeten zijn!

Af en toe kom je ook bekend volk tegen op de weide:

**Pain** stond op mijn wishlist en als ik in de Metal Dome "Push the Pusher" hoor en het bijhorende manga-filmpje zie, weet ik dat dit een must-see is. Lekkere metal met een streepje electro en een steengoede zanger die ook weet te entertainen! De Metal Dome is gewoon te klein voor deze heren! Met "Call Me" is er zowaar een virtueel duet (met de zanger van Sabaton: Joakim Brodén), mijn eerste keer dus en meteen ook een bijzonder geslaagde primeur! "I Am the Great Pretender" en dan uitpakken met "Go with the Flow!" Het gaat er allemaal vlotjes in! Eén ding is zeker: met Pain is het zeker niet "the same old song!" "Party in My Head" is een echte party-topper! Wat een feest, wat een feedback van de fans (tot buiten de te kleine tent). Ik hoor ze nog meezingen en zie ze nog springen! Wat een klasse! En ja hoor, het zijn Zweden!

**Ice Nine Kills**, oftewel coole horror-metal. Ik had er wel al wat over gelezen en was nieuwsgierig, maar ze begonnen pas te spelen toen Pain al bezig was, dus ik moest een keuze maken. Naar het schijnt was het heftig en goed!

**Dani Hart and Friends**: klonk al goed bij de opwarming en had meteen het publiek mee. Veel tijd tussen de nummers nemen ze niet. Gortdroog, strak en het publiek bespelend als de beste! Dani is duidelijk in goede doen en dus was het wachten en skippen van andere bands de moeite waard! Spijtig genoeg herken ik niet alle nummers, maar alles wat ik hoor zit goed, hier is dus een nieuwe parel opgedoken. De metalfans krijgen ook een lang uitgesponnen drumsolo en een gitaarsolo halverwege het eerste deel cadeau, tot groot jolijt van de aanwezigen. Hun coverversie van "Holy Diver" is alvast een eerste hoogtepunt! De eerste set sluiten ze af met een cover van Judas Priest: "You've Got Another Thing Comin' (is hier op zijn plaats)!

Na een korte pauze staan ze er weer, met evenveel vuur en passie als daarvoor. "Back in Black" (AC/DC) is de ideale opener voor het tweede deel van hun set: wat een krachtige stem heeft deze dame! Amai, zo ferm! Haar versie van "2 Minutes to Midnight" (Iron Maiden) is echt een topper waarmee ze de hele ruimte meekreeg! Gevolgd door een al even gedreven versie van "Wasted Years" en "I Wanna be Somebody."

De uitvoering en installatie van een soort bruin cafégevoel met stoelen, tafels en een band die speelt, is echt goed gekozen! Hierna mogen de voetbalfans naar een groot scherm kijken om die andere Duivels aan het werk te zien en met Dani steken we hen alvast een hart onder de riem! Jammer dat je de bassen en drumgeluiden van buitenaf nog hoort, maar voor de rest was dit een geslaagd optreden!

Voor zij die graag de playlist willen inkijken, hierzie (setje van bijna 2 uur):

Nog even kort **Brutus** meepikken: klinkt even krachtig en machtig als tijdens de set die ik twee jaar geleden met mijn negenjarige dochter in Durbuy bijwoonde en mijn dochter is sindsdien een fan, dat zegt genoeg!

De zanger van **Architects** heeft zich in een voetbalplunje gestoken, verder klinkt de band goed, maar ik heb honger en wil nog de volgende groep zien.

DE groep waarnaar ik heb uitgekeken is de duitse superformatie Blind Guardian. Openen doen ze met Imaginations from the other side, gevolgd door het Blood of the Elves. De sfeer zit goed: de fans zingen uit volle borst mee. Ik zie en hoor hen meeklappen, opveren, ... Alles is zoals ik het me inbeelde toen ik de eerste keer leen ive opname beluisterde. Eindelijk mag ik dit in het echt meemaken! Sommige stukken laat Hansi volledig aan het publiek over, gewoon omdat het magisch is en pure synergie! Wie hier staat heeft hier duidlijk naar uitgekeken en kent elke noot en elke letter. Dit is toch wel 1 van de hoogtepunten van vandaag! Als een ware maestro dirigeert hij de weide. Als een goede vader ontfermt hij zich over zijn fans. Nightfall, Time Stands Still (at the Iron Hill) ... Participatie is het woord! Hansi noemt het publiek de beste professionals waarmee hij ooit gewerkt heeft en belooft maximaal te zwijgen tjidens het akkoestische The Bard Song. Het publiek is het koor en zingt uit volle borst mee. Ongelooflijk hoe sterk het publiek hierin is, het lijkt hier haast een gigantische openlucht cantus. Mirror, Mirror dweept het publiek weer op. Valhalla krijgt impressionante vocale backings vanwege het publiek. Het lijkt hier wel alsof het publiek de jukebox is van Blind Guardian! Minutenlang weerklinkt het gezang van het publiek. Het refrein klinkt luid en oorverdovend, tot de band hen bedankt en daarmee is dit ook het einde. WOW! Wij willen allemaal meer, maar er waren maar 50 minuten voorzien, jammer en toch: een kippevel moment en een ware topper! Dank u Graspop!

Hierna pik ik nog net op tijd de grootste hits van Limp Bizkit (Behind Blue Eyes, Nookie, Take A look Around en afsluiten met het toepasselijke Break Stuff) en zie ik dat het publiek gekregen heeft wat het wou! Dit was genieten, wederom!

Nog even hollen in de modder om nog een stukje Wolfmother mee te pikken (dwars door de modder en de vele duizenden mensen die eveneens van het ene na het andere hollen), maar dan slaat de kou en de vermoeidheid toe en is het nog even kort genieten van Avenged Sevenfold en Kamelot (waar ook Melissa Bonny weer van de partij is, vraag hier: waarom speelt ze hier ook niet met 1 van haar andere bands?). De afsluiter moet ik helaas overslaan, maar heb nadien opgevnagen dat het een fijn feestje was!

Het is mooi geweest en we hadden geluk met het weer. Zij die er niet bij waren hadden ongelijk! Dit was een bijzonder goede editie met flink wat hoogtepunten en enkele fijne ontdekkingen! Dank aan de fijne en immer vriendelijke mensen die dit alles in goede banen wisten te brengen en de vele harde werkers (want zonder hen zou dit niet moeglijk zijn geweest)!