Fleddy Melculy – Live @ Sin City (Sony Music)

Review:CD-reviews uit BeNeLux
  Van Muylem    17 maart 2024

LIVE @ SIN CITY! is de toepasselijke titel van het livealbum van de Belgische metalgeweldenaars Fleddy Melculy, dat op vrijdag 15 maart verscheen via Sony Music. Het album werd op 20 januari van dit jaar integraal opgenomen in club De Casino in Sint-Niklaas (B), waar Fleddy Melculy de laatste (en volledig uitverkochte) show van zijn Benelux ANTICHLIST-clubtour speelde. LIVE @ SIN CITY! is vooral een mooi souvenir van een geweldige avond en van een rete-coole clubtour, en telt maar liefst 22 tracks die samen in totaal bijna 80 minuten duren.


Let's Go! Is een zeer toepasselijke titel van een track om je set mee te openen! De rollende gitaarklanken in het begin en Jeroen’s stem die het publiek nog wat ophitst, kan je een beter begin bedenken? Gas geven, WTF! Dit kunnen ze als geen ander en uiteraard in hun moedertaal. Je hoort zelfs het publiek meeschreeuwen! Als geen ander weten ze het publiek te bespelen, terwijl ze lekker rammen!

Vandaag Nog Wel volgt naadloos op het vorige nummer (zonder intro, zonder prietpraat): de vibe zit goed, het tempo is moordend, de band staat op scherp (ondanks het feit dat dit de laatste show in een lange rij is).

Nee! Krijgt juist genoeg tijd aan het begin om de korte titel mee te geven alvorens er weer met veel energie en goesting tegenaan te vliegen!

God Is Een Kapper krijgt als eerste een beetje ademruimte en een degelijke intro. Ik had niet verwacht dat ze dit nummer live zouden spelen, maar het publiek geniet er duidelijk van en brult het refrein lekker mee. Een maatschappij kritisch nummer mag hier inderdaad wel. Al had het evengoed STOP! Kunnen zijn, maar ja dan hadden ze allicht meer dan ’80 minuten moeten spelen.

Fuck Uw Vrienden is een leuk grapje en een beetje een uitschieter met rammende gitaren, de typische break en een piepende outro.

Dudedeedurtwo krijgt een vrij lange intro over een mega probleem: doe die deur toe. Een beetje hiphop mixen met metal, het werkt ook live voor Fleddy Melculy. Ik moet toegeven, ik heb aan paar keer op het werk gezegd dat ik dit nummer eens zou afspelen als er nog is iemand de deur openlaat en vroeg of laat ga ik het effectief eens doen (als grap, maar de boodschap zal wel overkomen).

Geen Nieuws gaat in tegen betalende artikels en inderdaad: dit is ook wel iets waar ik me soms aan erger (vooral als het gaat over een nieuwe regel of een nieuwe verplichting die er van overheidswege aankomt).

Freddie stellen ze voor aan die 5 man die hen nog nooit live heeft gezien en dat is ook meteen een mooie brug naar dit nummer. Zelfspot hoor je op elk album, verplichte kost op ieder album van hen, maar hier is het echt de nagel op de kop! Daarnaast is het ook live een prima nummer.

668: tijd voor een meezinger en inderdaad en meteen ook mijn lievelingsnummer (naast STOP!). Het is hun meest onderschatte nummer ever en had veel meer air play moeten krijgen destijds. Het is een beestig goed nummer waarbij de hele zaal uit volle borst meezingt/schreeuwt en de tekst is echt wel metal hé.

Niks gaat over niets maar is wel een heuse meezinger en weet het publiek helemaal mee te krijgen waarbij vooral het refrein een grote rol speelt. De gitarist en de drummer kunnen zich ook even lekker (kort) laten gaan.

Korrel Zout was nog EP van het jaar in het eindejaarslijstje van Snoozecontrol.be en ben blij dat we het nu ook is live mogen aanhoren. Het is ook wel duidelijk dat ze hier iets anders klinken (merendeels eerder rock dan metal en geen hiphop zoals op de EP).

Brood is één van de oudste nummers en blijft een steengoed nummer en aan de reacties van het publiek te horen is het duidelijk tijd om te moshen. Terwijl de rest lekker brood meeschreeuwt. Op het einde lanceren ze een slecht idee: een nummer over 50 euro maken in d hoop dat de fans hen bedelven onder briefjes van 50 euro, maar ze begraven dit idee omdat het niet lekker bekt.

Wat dan weer lekker bekt is: Geen Vlees Wel Vis en dat hoor je meteen ook aan de fans die keihard gaan meeschreeuwen. Nu nog een nummer uitvinden waar het publiek elk woord kan meeschreeuwen en de cirkel is rond. Euh, wacht even, wat is het volgende nummer?

T-Shirt Van Metallica: de klassieker die iedereen kent en vroeg of laat komen we iemand tegen met een T-Shirt van Fleddy Melculy die de band niet eens kent … De cirkel is rond op dat moment!

Met Geen Tijd Voor Spijt gaat het tempo opnieuw de hoogte in en hoor je dat er nog steeds voldoende energie is om er tegenaan te beuken!

Varken gaat verder op dezelfde energieke golf, tevens een knipoogje naar de jeugd hier aanwezig en nog eens het vrijdag avond gevoel in de verf zetten: laten we er lekker hard tegenaan gaan. Blijkbaar was dit dus het laatste nummer van hun reguliere set.

Als er één nummer is welk ik totaal niet verwacht had in een live set is het dan wel dit nummer: Slavendrijver. Dat ze het gebruiken als eerste bisnummer is wel grappig, vooral omdat het gaat over het feit dat ze hun zanger bestempelen als een slavendrijver (en waar je de zanger an sich dus niet hoort, waardoor hij een lekker lange plaspauze krijgt). Het is eens iets anders.

Ik Ben Kwaad is een klassieker die zelfs even op stu Bru een eigen uitzending kreeg. Voor mij is dit het ideale nummer om een set mee af te sluiten: een laatste keer alles geven en je woede lekker laten knallen!

Apu Van De Nightshop is een klassieker waarop de fans zich nog eens lekker laten gaan. Ze sluiten hierbij nadeloos aan met een andere klassieker (en ook ééntje die ik graag hoor): Pinker. Deze live versie verscheen eerder als singel en kon uiteraard op veel bijval rekenen.

Afsluiten doen ze met: Feestje In Uw Huisje en dat is een goed idee. Een laatste keer stoom afblazen en de fans laten meeschreeuwen, terwijl de band er de laatste restjes energie uitknijpt. Hiermee hebben we dus ook een indoor live plaat (na de outdoor van Graspop), dit belooft wel voor het outdoor seizoen! Game on! See you at Alcatraz and so on and so on …

Live:

16.03.24: Nobel - Leiden (NL) (Leiden Retox) - TICKETS
13.04.24: Skroetfest - Groningen (NL) - TICKETS
03.05.24: Beauraing is not dead - Beauraing (BE) - TICKETS
11.05.24: Skallyfest - Halle (BE) - TICKETS
19.05.24: The Black Lab - Lille (FR) - TICKETS
01.06.24: Vestrock - Hulst (NL) - TICKETS
21.06.24: Pinkpop - Geleen (NL) - TICKETS
22.06.24: Graspop Metal Meeting - Dessel (BE) - TICKETS
09.08.24: Nirwana Tuinfeest - Lierop (NL) - TICKETS
09.08.24: Berg Feest - Tessenderlo (BE) - GRATIS
10.08.24: Alcatraz - Kortrijk (BE) - TICKETS

ALLE TICKETLINKS: www.fleddymelculy.com/tour