Early Years Vol. 1 (Antler Records)

Review:CD-reviews uit BeNeLux
  Van Muylem    29 december 2023

Baanbrekend in de 80’ en 90’s en een absolute speerpunt in de wereld van post-punk, cold- en new wave, EBM, electro… worden er nu terug een reeks albums en compilaties uit de uitgebreide Antler archieven uitgebracht.


Na de eerder verschenen ge-remasterde versie van het dubbel album van de Limburgse Cold Wavers Siglo XX, volgt er nu een eerste compilatie van tracks uit de begin periode van het label: "Antler Records - Early Years Vol. 1".

Neue Sachlichkeit en hun single « Ice/Painless Rage (KR007) was de laatste release op het Kleo Label van Roland Beelen en kwam uit in 1981. Het werd ook de eerste release op het Antler label opgericht na een ontmoeting in café De Knoet in Aarschot met Maurice Engelen. Kleo Records werd Antler Records en beide heren gingen over tot een samenwerking die tot 2005 zou duren .

Beelen kreeg een zwaar ongeval en trok zich in 2005 terug uit de muziek bizz, Engelen ging door met Praga Khan en Lords of Acid.

In 1995 ging Antler (toen al omgevormd tot Antler-Subway Records) een samenwerking aan met EMI Records . De legendarische Belgische alternative-new wave catalogus werd aangevuld met een reeks spraakmakende en in 2023 nog steeds actuele en onvergetelijke Belpop hits. Vanaf 1995 werden nog meer Belgische en internationale hits gescoord en werden miljoenen platen en cd’s verkocht waaronder Black Uhuru, 2 Fabiola, Kate Ryan, Milk Inc, Lasgo, Ian van Dahl, maar ook Praga Khan, Lords of Acid en in België Leopold 3)

Bij het verdwijnen van EMI Records en EMI Music, werd het label onder de mat geveegd, gingen archieven verloren en kwam Antler uiteindelijk na omzwerving via Universal bij Warner Music terecht. Starman Records verwierf in 2022 van Warner Music het recht om de naam Antler en Antler-Subway opnieuw te gebruiken om het meer dan 40 jaar oude label terug nieuw leven in te blazen. Twee compilaties (vinyl only) met de meest zeldzame en lang verloren tracks uit de prille Antler periode werden door Lieven De Ridder (Walhalla Records) met de grootste zorg samengesteld en door Pieter De Wagter geremastered. De eerste hiervan: "Antler Records - Early Years Vol. 1" verschijnt op 5 januari 2024.

Roland Beelen: “Al bijna een halve eeuw is Antler mijn leven, mijn liefde en mijn ziel. Ik heb Antler Records meer dan 40 jaar geleden opgericht. In de beginperiode jaagde ik niet alleen mijn eigen dromen na, maar die van vele nieuwe en baanbrekende bands in België in een opwindende nieuwe muziekwereld en een opkomende muziekscene. Na de samenwerking met Maurice Engelen was er geen weg meer terug. Ons label heeft met onze gezamenlijke krachten barrières doorbroken in veel verschillende genres, van donkere elektro, EBM, pop, dance en techno, singer-songwriter tot zelfs reggae.

Het is nu 2023 en ik ben er trots op om delen van deze erfenis opnieuw in de schijnwerpers te zetten met een reeks releases en heruitgaven. Na meer dan 40 jaar zal Antler weer tot leven komen en vreugde brengen aan alle fans die het label al die jaren hebben gekoesterd.”

A-side:

Luc Van Acker + Didi de Paris openen met Onze Vader. Luc hoeven we niet voor te stellen. Didi de Paris nam destijds deel aan Humo’s Rock Rally. Het stukje poëzie is dan ook van hem, de muziek is van de hand van Luc. De stem klinkt helaas met iets teveel galm op om de tekst echt goed te verstaan, de muziek is best leuk.

Siglo XX met Obsession mocht hier niet op ontbreken. Belgische doemwave van de bovenste plank! Als er één band is die ik graag nog 30 jaar had zien optreden is het toch wel deze! Wat je hier hoort geeft al goed aan waarom deze band een ware cultstatus heeft gekregen! Ik ben blij dat ik deze track aan mijn playlist kan toevoegen!

Suspectsbrengt Misery (staat ook op Demos And Rehearsals uit 1981) en mag er best wezen! Wave met een goede zanger, een goed tempo en toch wel een bijzonder boeiende klank! Ik kan niet geloven dat dit in feite geen afgewerkt product is!

Fizik brengt met Next to Me prima Belgische New Wave. De klank zit goed, waarbij het refrein zelfs een beetje blijft hangen.

Neue Sachlichkeit en hun single Ice (klinkt als een doorsnee Belgische New Wave uit begin jaren ’80, met toch wel een internationaal laagje. Ergens hoor ik er ook een beetje Red Zebra en Fad Gadget in) + Painless Rage (klinkt best goed, een beetje hypnotisch, duidelijk een blijvertje. De stem klinkt echt wel steengoed!) kwamen al eerder aan bod en hiervan kent u dus al het verhaal.

B-side:

The MoviesWhatever: klinkt aanstekelijk (dankzij de percussie), in de stem hoor ik een zekere gejaagdheid (en dat gaat goed samen met de opgefokte muziek, het lijkt haast alsof hun tijd gemeten was en ze eigenlijk voorzien hadden om het nummer trager te spelen, maar er stond iemand teken te doen dat het sneller moest of ze vlogen eruit). Knap werkje!

The Single’sThe Last Dance klinkt aanstekelijk, ondanks het donkere randje en de The Cure-achtige gitaarklanken. Echt wel iets voor op de dansvloer!

EXQ’sObscurity is Belgische New Wave & Post-punk uit 1982 waarbij 2 dames het hoge woord mogen voeren. Het refrein blijft hangen. De basgitaar weerklinkt lekker luid!

The Neon JudgementSweet Revenge: dit is op internationaal vlak de meest gekende groep. Dit nummer zal waarschijnlijk het meest gedraaide nummer worden uit deze verzameling van zeldzame parels. Het is een warm en hitsig nummer: ééntje voor op de dansvloer. Je hoort hier duidelijk waarom deze groep zo groot is geworden!

Men 2ndThe Healer brengt opwindende New Wave met een eclectische ondertoon, een echte No Future track op een hitsig tempo.

Sovjet War mag afsluiten met The Nuthouse, een track die evengoed van Red Zebra had kunnen zijn (luister maar naar de gitaar en een beetje naar de stem). Knap gedaan! Belgische top doem wave!

Ik ben echt wel blij met dit cadeautje (dit mogen reviewen)! Nostalgie, ook al was ik destijds iets te jong. Ik ben er zeker van dat deze serie snel uitverkocht zal geraken en kijk al uit naar deel 2! België mag fier zijn op zijn kinderen (die ondertussen allicht grootouders zijn geworden)!

Noot, hieronder de oorspronkelijk versie van Sweet Revenge: