Les Enfants de Dagon – De Profundis (Sliptrick Records)

Review:CD-reviews buiten BeNeLux
 Koen Asaert    9 mei 2023

“De Profundis" vertelt een origineel verhaal geschreven door de Franse band Les Enfants de Dagon en is geïnspireerd op het korte verhaal "Dagon" gepubliceerd door H.P. Lovecraft.


In de jaren 1920 voelt het hoofdpersonage Pierre d'uval, een katholieke priester geboren uit een Franse moeder en een Amerikaanse vader, zich niet op zijn plaats in Frankrijk. De verschrikkingen van de Grote Oorlog, waar hij als kapelaan had gediend, en de huidige omwentelingen in de moraal brengen hem ertoe in ballingschap te gaan in de Verenigde Staten met de goedkeuring van zijn vriend Monseigneur de Benoist, bisschop van Parijs. Hij had de leiding over een gemeenschap van gelovigen in een kleine havenstad genaamd Innsmouth. Zijn parochianen hadden onlangs hun pastoor op zee verloren.

In de loop van de nummers komen we meer te weten over de personages in het verhaal en het religieuze gedrag van de inwoners van de haven.

 

 

Het album begint met The Shadows Over Innsmouth. Een vrouw begint te vertellen en net als ik vrees dat dit een spoken word stuk is, ontwikkelt zich een gekendere songstructuur met vooral veel mannelijk guturaal gezang tegen een achtergrond van vrouwelijke sirenenzang. Hier wordt dus al volop gespeeld met contrasten. Het doet me wat denken aan het “schone en het beest” recept van klassieke gothic metal uit de jaren negentig en het begin van de nillies. Haunted Relic gaat de Cradle Of Filth toer op. Je krijgt hier met andere woorden dus een crossover van black en gothic metal voorgeschoteld. A Silent Pier kent een intrigerende opbouw en veel variatie. Het nummer hinkelt van eentonige gotische klaagzang tot boeiende brutale deathmetal en terug. Het is echter de prekerige zang, deels in het Engels en deels in het Frans, die de song een mooie finale bezorgt.

Het begin van Between The Fog And The Sea irriteert doordat de verteller een heel sterk Frans accent heeft. Misschien had men dit deeltje toch beter in het Frans opgenomen. Wat me ook wel een beetje tegenzit is de eentonige vrouwelijke zang. Céline Chassy heeft best een mooie stem, maar gebruikt die tot nu toe niet flexibel genoeg. De zeer gevarieerde mannelijke stem van Laurent Francheteau vind ik daarentegen geweldig. Ondanks de tegenvallende start is dit nummer, mede door die fantastische zanger, best wel boeiend. Esoteric Order OF Dagon brengt epische melodieuze death metal. Op De Profundis Myteriis legt Céline Chassy tot een zekere flexibiliteit aan de dag en vormt een mooi tegengewicht voor het gegrunt en gekrijs. Naarmate deze eclectische song vordert worden haar vocale prestaties beter. Het lijkt of ze tijd nodig had om te groeien en in deze song helemaal open gebloeid is.

Op Facing Darkness Part I verleidt mooie monnikenzang je tot het nemen van mysterieuze maar gevaarlijke paden. Facing Darkness Part II is een superbe track, die het zeker goed kan doen bij Cradle Of Filth fans. Minpuntje is soms wel het Engels met Frans accent van zangeres Céline Chassy. Zij komt veel beter uit de verf als ze in het Frans zingt. Bij Beyond wordt aan gitaristen Alexis Amanatiou en Thomas Combépine, bassist Frédéric Caillat-Miousse en drummer Sébastien Lamarzelle rust gegund en is het tijd voor toetsenist Tom Bernier om samen met Céline Chassy te schitteren. Het bombastische Fallen Angelzorgt voor een lekker lange spannende finale

Conclusie:
De gotische black metal van Les Enfants de Dagon vertoont zeker enige gelijkenis met Cradle Of Filth. Er zijn zelfs stukken die ik beter vindt dan die van de Britse veteranen der viezigheid. Minpuntje is soms wel het Engels met Frans accent. Ik vind het dan ook jammer dat deze Franse band niet vaker voor hun moedertaal kiest. Zanger Laurent Francheteau levert van meet af aan uitstekend werk, maar zangeres Céline Chassy lijkt enkele songs nodig te hebben om haar best niveau te halen.

 

Website / Facebook / BandcampInstagram

 


Of Mice & Men

Posted by Snoozecontrol on Wednesday, 25 March 2015