Corvus Corax – Era Metallum (Behßmokum Records/ Suburban)

Review:CD-reviews buiten BeNeLux
 Koen Asaert    4 november 2022

“Era Metallum” is het metalproject van de middeleeuwse folkband Corvus Corax in samenwerking met KREATOR-gitarist Sami Yli-Sirniö, Hierin brengen ze de epische folk van Corvus Corax samen met de kracht van metal en bieden zo een nieuwe, unieke muzikale ervaring.


Het album begint met de metalbewerkingen van de drie eerste nummers uit het “Sverker” album. De bombastische Intro Gjallarhorni kondigt een stevig album aan. Van Gjallarhorni zelf heeft men een geslaagde metalversie gemaakt, waarvan het geluid me sterk doet denken aan In Extremo. Het doet wel een beetje raar om elektrische gitaar en metaldrums te horen in een Corvus Corax song. Dit moderne metalinstrumentarium geeft een volledig andere dimensie aan het middeleeuws geluid van Corvus Corax. Sverker is een gekend Corvus Corax nummer en klinkt ook in een metalherwerking zeer goed.

 

 

Béowulf Is Mínn Nama, dat ik ken van de versie op “Live 2015” moet het hebben van veel herhaling en een verschroeiend ritme. Lá Í mBealtaine (oorspronkelijk op het “Sverker” album) zit een stuk intelligenter in elkaar, al blijft het voor mij nog wennen aan het heavy metal gitaarwerk. Ragnarök stamt tevens uit dat Sverker album en schakelt een versnelling hoger en levert thrashy medieval-inspired viking metal. In het laatste deel van het nummer krijgen we ook mooie vrouwenstemmen te horen.

 

 

Hugin & Munin uit het “Skál” album is en blijft een mooi lied, ook in deze symfonische metal uitvoering. “Sverker” blijkt een memorabel album voor Corvus Corax want ook Havfue komt uit dit album en klinkt erg krachtig in deze metalversie. De harde Mittelalterrock van Vikingar heeft veel weg van wat Tanzwut op zijn laatste albums bracht. Yggdrasil werd oorspronkelijk uitgebracht op het “Skál” album en zorgt in deze metalversie voor de nodige nekgymnastiek. Gimlie, van het gelijknamige album bevat o.a. mooie vrouwelijke koorpartijen, kreeg een symfonische metal make-over. Na Láma-Sa is de zoveelste “Sverker” song op “Era Metallum” en zorgt voor een betoverend einde van deze eerste schijf.

Maar niet getreurd want er is nog een tweede schijf met samenwerkingen met bekende metalstemmen. Lá Í Mbealtaine featuring Hansi Kürsch,Bill Gould & Sonia Anubis.klinkt mooi, maar anderzijds ook wat bevreemdend. Ragnarök Featuring Sabina Classen resulteert in een zeer zware folky vikingmetalversie met death metal grunts van de Holy Moses vocaliste. Béowulf Is Mín Nama Featuring Doro is de bizarste Doro song die ik al gehoord heb. Het moet eens iets anders zijn geweest zijn voor Doro om Mittelaltermetal te brengen, maar ik zou haar toch aanraden om het bij deze ene keer te houden. Víkingar Featuring Arndis Halla klinkt een stuk natuurlijker. De Ijslandse operasopraan zorgt met haar schitterende stem voor een prachtige symfonische metaluitvoering. Wie van epische folky powermetal houdt, kan zijn of haar hart ophalen bij Gimlie Featuring Kärtsy Hatakka (Waltari). YggdrasillFeaturing Philipp Bischoff blijkt een ijzersterke bute metalversie. Na Láma-Sa Featuring Alan Nemtheanga A.(Primordial) serveert doomy folk metal met een stout kantje.

Conclusie:
“Era Metallum” is een uiterst interessant metalexperiment van de middeleeuwse folkband Corvus Corax en biedt bovendien enkele samenwerkingen met sterke stemmen uit het metalwereldje. Met dit album zal Corvus Corax het hart van menig metalhead veroveren. Alleen jammer dat het hier herwerkingen van bestaande Corvus Corax- nummers betreft en het album geen nieuwe songs brengt.

 

Website / Facebook / Instagram