Malvin Moskalez – For The Beauty Kept Inside (PIAS)

Review:CD-reviews uit BeNeLux
  Van Muylem    28 oktober 2022

Achter die exotische naam gaat Nico Goethals (Gent) schuil, een man die al een bewogen leven achter de rug heeft en pas nu, op zijn negenenveertigste debuteert. Zeventien jaar geleden eindigde een rit met de motorfiets in een dramatisch ongeval, waarbij Moskalez een onderbeen verloor. In een flits werd alles anders, … en donker. Enkele jaren geleden is er opnieuw licht in zijn leven gekomen en probeert hij dit alles een plaats te geven via muziek, in een erg persoonlijk en tegelijk universeel, emotioneel verhaal dat beide kanten van de medaille weergeeft. Ondertussen heeft hij een platendeal bij Pias België afgesloten en begint hij op te treden. Stephan Vanfleteren heeft het artwork en - voor het eerst - clips gemaakt.Steven De Bruyn zorgde voor de zeer mooie en heldere productie.


Gezien ik bij elk nummer de uitleg heb gekregen heb ik beslist om die als eerste aan bod te laten komen, waarna ik er mijn gedacht over geef, de eigenlijke review staat dus telkens onder de uitleg.

The Shores:

“I still wonder why, hiding behind a smile

I can't figure out why, staring at the shores of a lie”

De twee zinnen zeggen alles over de song. Een heel persoonlijke song. Soms voel ik me als een eiland-van-pijn – want na mijn ongeval is niets nog hetzelfde. Geen zelfbeklag, maar introspectie. Tristesse en tranen achter de façade van een lach. The shores – de kust – met eb en vloed aan gedachten en gevoelens. Ik staar naar mijn eigen leugens en toon me beter dan ik me voel.

Het is een pakkend nummer geworden, met enkel een akoestische gitaar die zorgt voor de muzikale begeleiding en een synth op de achtergrond. Het is een naakt nummer die de essentie van de song brengt: het verhaal!

Ghosts

“Keep those ghosts out of side, they will hunt you

you hide for the darkness inside.

Demonen in het hoofd, vooral die die fluisteren over het verliezen van liefde van je leven. Met de versregel ‘For the beauty kept inside’ kwam meteen de titel van de plaat. Het is een song over innerlijke schoonheid, over kracht, over zelftwijfel.

Het nummer klinkt een beetje als een solo track van Eddie Vedder, waarbij de breekbaarheid van de zanger overheerst. Op het tempo van een kabbelend beekje krijgen we het gevecht van de innerlijke demonen op een plateau aangeboden.

I'm on Fire

Het licht ging uit. Het vuur doofde. Een relatie loopt op de klippen. Hoe hou je je eigen vuur brandend? Wat doe je met vertwijfeling als niets is wat het lijkt?

“I'm on fire, I don't know if I can get trough, im on fire , still don't know what to do”

Het nummer klinkt veel rustiger dan de titel laat vermoeden, gelukkig is er de uitleg bij de tekst om te snappen waarom. Wederom heerst de breekbaarheid (hier horen we overigens iets meer instrumenten dan bij de vorige nummers).

Butterfly

Het symbool van transformatie en hoe de natuur je soms signalen geeft. Wat betekent het als een vlinder op je hand komt zitten? Het is het symbool van de muze die me de weg toonde en me uitdaagt om te blijven zoeken naar schoonheid. Iedereen heeft het in zich om te ontpoppen. Durf je?

Rustig rondfladderen als een vlinder. Wederom is de vergelijking met Eddie Vedder (Pearl Jam en vooral solo) niet ver te zoeken!

Your son

Het archetype-verhaal over vader-en-zoon. Waar eindigt het zoon-zijn en begint het vaderschap? Maak je dezelfde keuzes – of fouten? – als je eigen vader? Pak je het anders aan of beland je in patronen die niet de jouwe zijn?

Af en toe hoor je hier een falsetstem, waarmee de zanger van dienst duidelijk bewijst dat hij héél wat in zijn vocale mars heeft!

Alone

Instrumentaal. Soms spreekt muziek meer dan woorden. Het is de uitdrukking van een eenzaamheid. Iets waar iedereen wel eens mee worstelt.

Ik hou niet van instrumentale nummers en dus hou ik het bij wat hierboven staat.

Broken

Het signatuurnummer van het album. Hoe twee mensen elkaar vinden, helemaal gebroken. Letterlijk. Hoe het lot - twee zware ongevallen – de kaarten door elkaar schudt en je pad bepaalt, en hoe je dan belandt bij de liefde van je leven. Het is een song over volharding, aanvaarding, het leven volop te beleven.

Klinkt zoals de titel en grijpt echt wel naar je keel. Pink toch even een traan weg. Sterk gebracht, ondanks deze gestripte versie (ik voel aan mijn water dat er ooit een andere versie komt).

To wild flowers

Een ode aan de liefde, aan mijn wilde bloem, mijn muze. De titel komt uit een film. Het is de naam van een schilderij. De setting: aan man heeft een afspraakje, maar beseft dat hij er met lege handen naartoe gaat. Geen bloemetje. Niks. Hij zag het schilderij hangen, en nam dat dan maar mee.

Dit akoestische nummer heeft een catchy refrein en klinkt best sterk. Het einde komt een beetje onverwacht en doet een beetje afbreuk aan de kracht van het nummer.

Old Manslow

Old, man, slow. Dat ben ik. Of is het een dorp? Old Manslow. Ben ik het dorp, omgeven door pakken sneeuw? Een song over een man die op zoek is naar zijn thuis, op zijn knieën valt en begint te bidden. Laat je slechte gedachten los en luister naar je dromen.

Old Country Road duikt even op in mijn hoofd als ik hiernaar luister, maar toch is het vooral een flits. Het is een minimalistisch gebracht nummer waarbij vooral de emoties overheersen, naast de blijvende Eddie Vedder vergelijking, sorry hoor, maar het blijft echt wel kleven!

She said

“You can be anything, anything you want ... she said.”

Alles is mogelijk, zolang je erin gelooft. Het zijn de woorden van mijn lief.

Mooie woorden die je aan het dromen zetten! Wijze woorden ook en op muzikaal vlak bijzonder mooi gebracht!

Indian Billy

Als kind zijn we allemaal ‘cowboy en indiaan’. Voor mij gaat dat over de harmonie tussen stoer zijn en spiritueel. Over het verlangen verbonden zijn met de natuur, volop in je kracht.

Klinkt alsof een sjamaan met zijn ritueel bezig is. Een beetje de vreemde eend op dit album en meteen ook de afsluiter. Goed dat ik toch een beetje duiding kan geven bij dit nummer.

Stop met zoeken: we hebben de Vlaamse Eddie Vedder gevonden! Misschien een tip om ooit eens als voorprogramma van deze grote mijnheer de wereld rond te trekken? De gestripte versies tonen de kracht en de zuiverheid van deze nieuwe artiest en ja: ik hoor duidelijk potentieel!