Little Kim – Moederland (Starman Records)

Review:CD-reviews uit BeNeLux
  Van Muylem    14 oktober 2022

Met haar solo-debuutalbum “Moederland” brengt Little Kim, een collectie bloedmooie songs door kenners terzake omschreven als “Flandricana” of “Country geboetseerd uit Vlaamse klei”. Titeltrack en sleutelsong van de plaat is een bewerking van de song van Nathalie Merchant, in een vertaling van Lieven Tavernier.


Laura is de openingstrack en opent meteen met een positieve noot, een accordeon, een viool, een banjo en een toffe sfeer/tekst! Het is een catchy ode aan dochters en moeders. Terechte keuze als single! Ik had het graag gezien in Blankenberge tijdens de hoogdagen van Tien om Te Zien (yup: jeugdherinneringen waarmee ik opgroeide). Ik meen me vaag te herinneren dat ik toen Guido Belcanto ook heb gezien met zijn hit: Op Het Zeil van deBotsauto’s. Het is mede met zijn hulp en die van zijn begeleidingsband dat het album er gekomen is, dit even terzijde.

In April heeft wel iets weg van Cowboy Junkies (ook de mooie stem), luister maar eens naar de instrumenten! Haar stem klinkt hoog en breekbaar, maar ook sterk en loepzuiver. Op tekstueel vlak is het een nogal droevig nummer, maar wondermooi gebracht.

Een Jongen Die Ik Heb Gekend doet me dan weer denken aan Sanne, de vrouw van Erik Van Neygen. Het is een prachtig Country & blues nummertje!

Zo Heb Ik Gewacht op Jou is een prachtig duet met niemand minder dan Guido Belcanto! Hun stemmen gaan ook prachtig samen en snap nu ook waarom ze voorheen optrad als achtergrondzangeres. Hier toont ze ook voluit haar prachtige stem! Dit is zeker een single/clip waard! Live zullen ze dat zeker samen brengen!

Wees Niet Boos ’t Is OK is een mooi nummer over het verbreken van een liefdesrelatie op een mooie manier. De mondharmonica krijgt hierbij ook een prominente rol! Een prachtig nummer!

Neem Maar Mee gaat over een vriendje die een poppetje stukmaakt, maar ze neemt het goed op en zegt: gooi het maar bij de vodden enz. Of hoe je alles door een roze bril kan bekijken: als het stuk is of niet meer van tel is gooi je het gewoonweg en sorteer het goed: papier bij papier enz. Gaandeweg wint haar stem ook aan kracht, net als de muziek: op naar een hoogtepunt!

Koninging van één avond is een in het Vlaams gezongen duet met Guido Belcanto. Het onderwerp is een diva op haar retour. Allicht zal dit nummer ooit een Engelstalige versie krijgen opvolging in de USA, ik voel het aan mijn water. Dit is sappige Country muziek van de bovenste plank! Live zal dit nummer vast en zeker ook wel potten breken en waarom niet spelen als laatste nummer?

Mexicaanse klanken krijgen we met Ik Denk Dat De Dingen Zo Gaan. De elektrische gitaar geeft een Haïtiaans tintje, terwijl de accordeon zorgt voor een Vlaamse toets.

De 2de Kus is ook een duet, nu met Bruno Deneckere (tevens ook de auteur van dit nummer). Het is de tweede kus die telt en dat is inderdaad een volkse wijsheid. De zoektocht naar de tweede kus is blijkbaar een lange tocht en onderweg doe je toch nog wat ervaring op. Op muzikaal vlak is ook dit nummer een hoogvlieger met prachtige stemmen in symbiose met elkaar en met de begeleidende band! Dit is dan ook een terechte single!

Moederland is het betoverende titelnummer van dit bijzonder album. Dat Little Kim kan zingen bewijst ze ook hier: betoverend mooi en ook bijzonder fragiel en emotioneel. Pink gerust een traantje weg (mede ook dankzij de viool en de akoestische gitaar). Het einde is prachtig en bijzonder emotioneel!

Weeskind heeft iets weg van een Laïs nummer. Zelf is ze leadzangeres van Kadril en ja de appel valt niet ver van de boom! Ingetogen schoonheid en een tekst die weeskinderen sterkt!

Afsluiten doet ze met de zoveelste parel in een lange rij: Als Je Hem Ziet. De bluesy mondharmonica en de golven veroorzakende elektrische gitaar zorgen samen met de zachte drum voor de muzikale setting. Het nummer gaat over een pijnlijke relatiebreuk waarbij Little Kim ook nog eens op vocaal vlak alles uit de kast haalt! Wat een stem heeft die dame! Straf!

Hoed af voor de begeleidingsband, Guido Belcanto en last but not least: Little Kim! Het is een schitterend album geworden die me weet te bekoren. Dit is geen kleinkunst of country, maar Kunst met een grote K en een zangeres die er staat en straalt, maar ook droevige songs goed weet te brengen! We mogen trots zijn en hopen dat dit het begin is van een grootse carrière! Ik gun het haar van harte! Nogmaals: chapeau!

Concertagenda (meer data volgen)

21/10/22 Little Kim & Bruno Deneckere - Koning Ezel - Lede

28/10/22 try-out Little Kim - Moederland (full band) - ‘t Folk - Dranouter

29/10/22 Little Kim, Bruno Deneckere & Bart Vervaeck - Celtic Art Gallery - Ham

10/11/22 Little Kim Albumvoorstelling Moederland met Full Band en Guido Belcanto – Leietheater - Deinze

23/11/22 Little Kim, Bruno Deneckere, Bart Vervaeck en Andries Boone - De Leest - Izegem

20/01/23 CC De Meent – Beersel/Alsemberg (Support van Guido Belcanto)

26/01/23 Little Kim Full Band – CC Zeepziederij – Bree

29/05/23 – Fakkeltheater - Antwerpen

Find the artist here:

FacebookEmailWebsiteSpotify