Crowbar – Zero And Below (MNRK Heavy/ Suburban)

Review:CD-reviews buiten BeNeLux
 Koen Asaert    2 augustus 2022

Als je ze hoort, weet je dat het Crowbar is. Geprezen door velen en tweemaal vereeuwigd door MTV's Beavis and Butt-Head. Crowbar is een van die bands die een verregaande invloed heeft op verschillende genres en de blauwdrukken van sludge metal hielp vorm te geven.


The Fear That Binds You is een knaller van een opener. Je zou het sludge metal kunnen noemen, al horen de kerels van Crowbar die term zelf niet graag. De unieke mix van hardcore- en doomelementen is echter onmiskenbaar Crowbar. Het tragere maar even sterke Her Evil Is Sacred lijkt net als het vorige nummer in de jaren 90 opgenomen. Het lijkt een beetje op hardcore met de rem op, zodat je de teksten nog makkelijker mee kan brullen. Confess To Nothing is meer doomgericht en zou ook fans van stonerrock overtuigen. Chemical Godz stoomt lekker en genadeloos door, hier en daar wat vertragend, om vervolgens hard uit te halen.

Denial Of Truth is een bezwerend licht-psychedelisch doomnummer. Bleeding From Every Hole blijkt dan weer een leuk nummer om je nekgymnastiek te oefenen. It’s Always Worth The Gain serveert sludge metal op een bedje van classic rock gitaren. Met de massieve sleper Crush Negativity sleurt de band je langzaam mee. Op Reanimating A Lie geeft zanger/gitarist Kirk Windstein het beste van zichzelf, gaande van zijn typische trage vocals tot snelle punkritmes. Titelsong en afsluiter Zero And Below bouwt een donkere en tegelijk erg melodieuze geluidsmuur, die op het laatste zachtjes wordt afgebroken.

Conclusie:
Met “Zero And Below” blijft Crowbar trouw aan zichzelf. Hun jaren 90 sludge metal geluid zal de fans verblijden, maar klinkt misschien wat te passé voor anderen. Persoonlijk vind ik dit een uiterst sterk album van deze genrepioniers, die zovele andere bands hebben beïnvloed. Het is misschien jammer dat er in deze verzameling superdegelijke songs geen echte ‘hit’ zit. Maar wie de tijd neemt om dit album te beluisteren, zal wellicht net als ik, vinden, dat deze een goede notering verdient in de albumcharts.
 
 

 


Of Mice & Men

Posted by Snoozecontrol on Wednesday, 25 March 2015