Bhleg – Fäghring (Nordvis/ Suburban)

Review:CD-reviews buiten BeNeLux
 Koen Asaert    18 juni 2022

Na de zwartste nacht komt de meest stralende dageraad; de vonk van het leven verlicht alles wat door schaduwen werd verzwolgen. "Fäghring" (Bloei) draagt de gave van wedergeboorte - zowel in de natuur als voor de Zweedse metal band Bhleg.


Het vierde en laatste deel van de album tetralogie "Ár" is de meest ambitieuze Bhleg opname tot nu toe. De metalpartijen zijn verzadigd van zowel oerwoede als majestueuze sfeer. De ambient intermezzo's uit hun vroege werk zijn er nog steeds, maar nu voornamelijk overgebracht door middel van analoge opnames.

De dromerige soundscapes worden versterkt door een keur aan onorthodoxe instrumenten, met dank aan S - die niet alleen gitaren en bas bespeelt, maar ook lier, draailier, mondharp, keyboards, bullroarer, berkentrompet, evenals percussie zoals framedrums, berkenstokken, en stenen. Naast de karakteristieke stem van Bhleg zanger en tekstschrijver L, bevat "Fäghring" diverse gastoptredens met een scala aan zangstijlen geworteld in de Scandinavische folk-traditie, zoals Andreas Pettersson van Saiva, Êlea van Noêta, en de Zweedse auteur Lars Magnar Enoksen.

Vårdträdet (The Warden Tree) bouwt zich langzaam op tot een atmosferische black/doom metal track. De klassieke metalinstrumenten domineren het nummer, maar als je goed luistert hoor je toch heel wat onorthodoxe instrumenten uit de folk scene. Grönskande gryning (Verdant Dawn) biedt een vocale crossover van Nordic folk chants en black metal grunts. Muzikaal blijft het nummer echter in black en doom metal sferen hangen. Alyr i blom (Alyr in Bloom) blijkt zeer atmosferisch en licht verteerbaar zwartmetaal met hier en daar een Nordic folk knipoog. Op Befruktad jord (Nourished Soil) krijgen L en S vocale bijstand van Andreas Petterson van Saiva. Toch blijft dit een nummer, dat veel meer black metal dan folk metal gericht is. Solvigd (Solar Wedlock) is gezuiverd van enig black metal element en is een mooie folksong, waar Êlea Kulning ( Noêta) en Ida PU de zang voor hun rekening nemen. Na dit rustig intermezzo, krijgt de luisteraar met Frö (Seed) een onderhoudende black metal compositie geserveerd, waar de gaststemmen rijkelijk aanwezig zijn. Want zowel Ida PU, A Guldr als Lars magnar Enoksen verlenen hun stem voor dit nummer, dat een prachtig einde kent. Fagna sumrí (Celebration of Summer) tenslotte is een mooie, mysterieuze outro met gastvocalen van een zekere M.

Conclusie:
Het Zweedse Bhleg brengt op “Fäghring” intense atmosferische black metal met sterke folk-invloeden Ze gebruiken naast het typische metalarsenaal ook veel onorthodoxe instrumenten, die meer gangbaar zijn in het (Nordic) folk milieu. “Fäghring” betekent een verdere stap in de ontwikkeling van Bhleg en is zeker een aanrader voor wie zijn black metal graag atmosferisch en folky heeft.