Christopher Paul Stelling - De Zwerver, Leffinge – 15/05/2022

Review:Concerten
 Koen Asaert    16 mei 2022

Christopher Paul Stelling, de sublieme singer-songwriter met de krachtige, soulvolle stem en zijn virtuoze fingerpicking-gitaarspel kwam voor de vijfde keer naar Leffinge, voor een exclusieve album-release.


Voor de opnames van zijn vijfde album “Best Of Luck” werkte Christopher Paul Stelling samen met Grammy Award-winnaar Ben Harper. Die was in het verleden ook al producer voor Mavis Staples en Rickie Lee Jones. Voor de vijfde keer brengen we deze sublieme singer-songwriter met de krachtige, soulvolle stem en zijn virtuoze fingerpicking-gitaarspel naar Leffinge, voor een exclusieve album-release. ‘Best Of Luck’ kwam opnieuw uit op het vermaarde ANTI-Records (Andy Shauf, Wilco, Billy Bragg, Bob Mould, Calexico, Fleet Foxes,...) .

Om duidelijk te maken dat de ambities van de artiest en zijn label groot zijn, mocht hij op de release-dag drie songs live op CBS brengen. Optreden op Cafe De Zwerver is natuurlijk heel iets anders dan te performen in een tv-studio voor een anoniem miljoenenpubliek. En de podiumlampen van café De Zwerver branden hoogstwaarschijnlijk genadelozer dan die van CBS. Daarom kostte het hem geen bloed en tranen, maar wel liters zweet, om het publiek te doen genieten van een prachtig optreden.

De Amerikaan Christopher Paul Stelling verleidt zowel nostalgische oude hippies, die hem vergelijken met James Taylor, Jackson Browne, Kevin Coyne, en andere artiesten die ik eerlijk gezegd niet ken, en een jonger publiek die op zoek is naar kalme, eerlijke, authentieke, emotionele muziek. Volgens kenners van de oude folky singers-songwriter scene klinkt Stelling in zijn zachtere nummers als Harry Manx en bij zijn wat hardere songs als Kevin Coyne. Persoonlijk werd ik heel erg gepakt door dit optreden in een genre, dat zeker niet mijn favoriet is. Misschien omdat het me terugbrengt naar mijn eerste vergeten kinderjaren of waarschijnlijker, dat dit gewoon tijdloze kwaliteitsmuziek is. Stelling is niet gewoon goed in zijn genre, maar kan ook het ook bij liefhebbers van andere genres goed doen. Zijn muziek beroert het hart, doet de geest mijmeren en stemt tot nadenken. Daarom vond ik het nog zo vreemd niet, wanneer hij vertelde dat hij op Paaszondag in een metalbar in Milaan had opgetreden.

Dat er een publiek was en nog altijd is voor de doorleefde songer-songwritermuziek staat vast. Als Meskerem Mees de Rock Rally kan winnen, dan kan Christopher Paul Stelling ook een Grammy in de wacht slepen. Bovendien voel je dat Stelling echt zijn ziel in deze muziek steekt, die hj live vaak met gesloten ogen brengt. Dit lijkt meer een hogere roeping dan het nastreven van een muzikale carrière. Hopelijk zal zijn succes nog groeien en kan Stelling nog lang en goed van de vruchten van zijn muzikale werk genieten, zodat hij nog veel songs kan brengen en geen loopbaan als bijvoorbeeld stellingbouwer of wiskundeleraar moet kiezen.

Conclusie:
Christopher Paul Stelling gaf een doorleefd, bezweet optreden in het Café van De Zwerver, dat best memorabel mag genoemd worden. Het is al lang geleden dat ik nog zo beroerd werd door singer-songwriter muziek. Ga deze man zeker eens live bekijken. Koop een ticket, ook al heb je nog nooit van Christopher Paul Stelling gehoord. Laat je hart beroeren, je geest mijmeren en geniet.
 
 
 
Hierbij nog een video van Christopher Paul Stelling in minder zweterige omstandigheden.
 

 

 


Of Mice & Men

Posted by Snoozecontrol on Wednesday, 25 March 2015