Divided, H I R O, Cobra The Impaler & Psychonaut – De Zwerver, Leffinge – 23/04/2022

Review:Concerten
 Koen Asaert    24 april 2022

4 veelbelovende bands op een zonnige lenteavond in het landelijke Leffinge, wat een manier om een mooie dag af te sluiten.


Divided is een vierkoppige West-Vlaamse band die in hun muziek een mooi evenwicht brengt tussen genres als post-rock, hardcore en sludge-metal. Met zanger en drummer Pepijn Vandaele als frontman heeft de band een unieke podiumprésence. In combinatie met de twee sterke gitaristen Jelle Rouquart en Torre Maertens en Staf Walschap op bas brengt de band beenharde shows doorspekt met pakkende, serene momenten. Na de release van hun eerste single, won Divided in 2019 de eerste editie van het VI.BE kansenparcours SoundTrack, waarna vele shows volgden. Met “Riser” leverde de band Divided, met uitvalsbasis in Kortrijk hun debuut-EP af. Ik had de band nog nooit zien optreden, maar ik moet toegeven dat ze voor zo’n jonge band zeer gerodeerd overkomen. Kennelijk heeft het harde werk en de vele shows geresulteerd in een strak en boeiend optreden. Iemand wist me te vertellen dat Divided klinkt als de groep Mermaids, al betswijfel ik of echte zeemeerminnen deze muziek zullen appreciëren. Dit tot tegenstelling van het publiek in de Zwerver die er wel pap van lusten. De songs klinken erg psychedelisch en zijn uitsteken opgebouwd. Vaak begint Divided relatief kalm om dan te exploderen in een zware finale. Bovendien bewijst vocalist Pepijn dat hij niet enkel kan schreeuwen (wat hij dan ook vaak doet), maar ook echt kan zingen.

 

H I R O is dan weer een gloednieuwe metalband met roots in Oostende en Brugge met leden van Vague View en The Maple Room. Ook zij brachten recentelijk hun eerste EP “HIRØ” uit. Hun muziek wordt op hun Facebookpagina omschreven als een plaats waar progressieve rock, psychedelische metal, geïnspireerde songwriting en intense teksten botsen. H I R O klinkt een stuk zachter en melodieuzer dan Divided. De muziek bevindt zich op het snijvlak van stevig rock en melodieuze metal, maar is erg boeiend. Ik kan me goed voorstellen dat sommige metalheads dit te zacht en ‘vrouwenmetal’ vinden, terwijl dit voor een rockliefhebber juist aan de harde kant is. Hoe dan ook, levert H I R O bij hun eerste optreden reeds een puike prestatie af.

 

Cobra The Impaler is de hoofdreden voor mijn aanwezigheid. Ik had de eer en het genoegen om hun debuutalbum “Collosal Gods” te reviewen. Over hun album schreef ik: “Cobra The Impaler zet samen met producer Ace Zec een geluid neer, dat eerder aan een grote stadionact in het metalgenre doet denken. De band speelt het soort mainstream kwaliteitsmetal, dat je moeilijk in één subgenre kan wegsteken. Door het gebruik van 2 uitstekende, veelzijdige zangers kunnen ze bovendien veel variatie in het vocaal bereik steken. “Colossal Gods” bevat stuk voor stuk sterke songs. Het enige, dat nog ontbreekt, is een echte hit om de band definitief te doen doorbreken bij het bredere metalpubliek. Wellicht is dit voor het volgende album. Op basis van deze plaat verdient Cobra The Impaler wel al een support slot voor bekende metalband.” Het valt me wel op dat tijdens dit optreden, Cobra The Impaler veel psychedelischer klinkt dan op plaat. Ik weet niet of dit doelbewust zo gedaan is, of dat ze altijd zo psychedelisch klinken. Alleszins had hun sound meer body dan de vorige bands. En je hoort dat deze band het potentieel heeft om groot te worden. De band en vooral de dynamische leadzanger zochten ook meer contact met het publiek (zelfs zodanig dat ze zich onder het publiek mengden) en had daarbij tevens oog voor de jongste fans. Ik weet niet of dit het eerste optreden was voor die wel zeer jonge fan, maar het heeft hem alleszins begeesterd. Net zoals het deed bij de rest van het publiek. Ik blijf erbij dat Cobra The Impaler het voorprogramma verdient te spelen van een bekende metalnaam.

Facebook / Instagram

 

Psychonaut is niet die bekende metalnaam, maar heeft toch al wat jaren op de teller staan. Psychonaut is een Mechels post-metal trio dat uiteenlopende heavy invloeden combineert, van Led Zeppelin, tot Tool en Amenra. Persoonlijk vind ik hen op basis van dit optreden klinken als psychedelische progressive metal met stonerrock invloeden. Het publiek en vooral de jongeren onder hen reageerden enthousiast. Ik vermoed zelfs dat enkelen morgen met een stijve nek zullen opstaan. Maar voor mij was het net iets te braaf en was de show te sober. De sound mocht best wat harder en smeriger. Het gebruik van visuals, zoals ik bij andere bands in het genre reeds gezien heb, had de psychedelische ervaring bovendien veel completer gemaakt.

Facebook / Instagram

 

Conclusie:
Een avond met 4 technisch sterke bands, die voor een tamelijk tot zeer zwaar psychedelische geluid gingen, in een concertzaal met zeer goede akoestiek. Ondanks, de lichte ontgoocheling bij hoofdact Psychonaut, heb ik me uitstekend geamuseerd. Vooral Divided en Cobra The Impaler maakten op mij heel veel indruk. Bovendien deed H I R O het uitstekend bij hun eerste optreden. Psychonaut tenslotte, kreeg het jonge volk mee, en zal, ondanks het mindere enthousiasme van deze oude zak, dus ook zeker nog veel succesvolle shows spelen.
 
 
Bekijk hier de concertagenda van muzieclub  De Zwerver: Website / Facebook