Wave-Gotik-Treffen: het alternatieve, donkere stadsfestival rond de muziek en cultuur van de brede 'Schwarze Szene'

Previews:Festivals
 Koen Asaert    13 mei 2022

Het grootste donkerromantisch festival ter wereld vindt ook dit jaar rond Pinksteren plaats op verschillende locaties te Leipzig (D). Van vrijdag 3 juni tot en met Pinkstermaandag 6 juni krijg je de gelegenheid om je onder te dompelen in de muziek en cultuur van de zeer gevarieerde ‘Schwarze Szene’ op het Wave-Gotik-Treffen.


 

Dertig jaar geleden hadden twee goths uit Leipzig een ongewone idee: ze wilden niet het zoveelste festival met donkere muziek organiseren, maar liever een supraregionale treffen van van gelijkgestemde zielen opzetten met als doel ontspannen ontmoeting, babbelen en natuurlijk ook feesten. Het 1ste Wave-Gotik-Treffen vond toen in 1992 plaats aan de rand van Leipzig met ongeveer 2.000 bezoekers en slechts een handvol van bands.

Het is onwaarschijnlijk dat iemand dacht, dat binnen een paar jaren het WGT zou zijn uitgegroeid tot de grootste bijeenkomst van gothics in de wereld, met 20.000 bezoekers die een hele stad elk jaar op Pinksteren in bezit te neemt.

Ook dit jaar verwacht Leipzig een overvloed aan artiesten in uiteenlopende (sub)genres, gaande van synthpop tot goth-metal, en van ebm over neofolk, middeleeuwse muziek tot post punk.Elke donkere ziel wel zijn of haar gading vinden.

Op het moment van dit schrijven zijn er 161 bands en artiesten bevestigd en de kans is zeer groot dat dit aanbod nog uitgebreid wordt. Hoe dan ook zou het een wel zeer lang artikel worden mocht ik alle bevestigde artiesten beschrijven.

 

 

De oudere new wavers kijken hoogstwaarschijnlijk uit naar A Split Second, The Names en Sigue Sigue Sputnik. De nieuwere new wavers zullen het optreden van Whispering Sons, The Exploding Boy en De Ambassade wellicht met stip aanduiden. Wavers die het liever nog donkerder hebben krijgen o.a. Clan Of Xymox, Deathsomnia geserveerd. Traditionele gothrockers zullen het ook naar hun zin krijgen met bands als FunhouseNosferatu en Whispers In The Shadow, terwijl modernere gothrockers uit de bol gaan op The 69 Eyes.

Post-punk is ook present in alle tinten grijs en zwart. Voor wie dat niet punk genoeg is, kan ook genieten van de horrorpunk van o.a. Nim Vind en Rezurex. Ook op de industrial rock van Rabia Sorda is het goed pogoën. Iik tip ook Unzucht met hun aanstekelijke dark rock.

 

 

Wie graag wat neoklassiek in zijn metal roert, raden we Lacrimosa aan. Wie van heavely voices houdt, kan terecht bij Collection D'Arnell-Andrea. Voor middeleeuwse klanken mag je rekenen op Corvus Corax en Patty Gurdy's Circle.

By The Spirits, Of The Wand And The Moon en Death In Rome zorgen voor dromerige neofolk, terwijl Forndom en Trobar De Morte heel mooie Nordic folk brengen. Folkrockliefhebbers kunnen rekenen op Fiddler’s Green, Letzte Instanz en Garmarna.

 

 

Metalklanken vinden we dan weer bij de darkmetal van Nachtblut, de post-metal van Brutus,de folk-metal van Fjeld, de post-black metal van Harakiri For The Sky, de gothic metal van Lacrimas Profundere, de doom metal van Pyogenesis, de horror-metal van Mister Misery, de industrial metal van Combichrist en Dawn Of Ashes en natuurlijk ook Neue Deutsche Härte met Erdling.

 

 

Wie van elektronisch, dansbaar en in meer of mindere mate van duister houdt, kan zijn hart ophalen met synthpop (IAMX,...), electropop (Solar Fake,...) , futurepop (Eisfabrik,…), dark electro (L'Âme Imortelle, Seelennacht, …), EBM (Fïx8:Sëd8,..), , industrial dance (Noisuf-X) , aggrotech (Faderhead, Grendel,…) en de donkere techno van Basszilla.

 

 

En dan heb ik het nog niet gehad over het heidens dorp, de vele parties, de Victoriaanse picknick,... Enfin, te veel om op te noemen. Hou dus zeker de website en de Facebookpagina van het Wave-Gotik-Treffen in de gaten.