Voormalig Eurovisie-winnaar Salvador Sobral kondigt nieuw album en Benelux-tour aan!

Previews:Concerten
  Van Muylem    30 mei 2021

Salvador Sobral heeft de release van zijn nieuwe album bpm aangekondigd. Het album, dat grotendeels is opgenomen in de Le Manoir de Léon Studios in Zuid-Frankrijk, verschijnt op 28 mei 2021. Een bijzondere release, want bpm is het eerste album dat volledig door Salvador, samen met zijn onafscheidelijke muzikale partner Leo Aldrey, is gecomponeerd. In oktober en november staat de eerste, verplaatste, Benelux-tour van Salvador Sobral gepland.


De nummers op bpm zijn ontstaan uit een initieel concept dat Leo en Salvador ontwikkelden tijdens een retraite in het zuiden van Portugal. Met negen Portugese, twee Engelse en twee Spaanse tracks benadrukt het album Salvadors aanhoudende veelzijdigheid en globale visie.

Al sinds zijn debuutalbum wordt Salvador bijgestaan door zijn ritmesectie bestaande uit André Rosinha (contrabas) en Bruno Pedroso (drums), en voor deze plaat zijn André Santos (gitaar), Abe Rábade (piano) en Leo Aldrey (keyboard en effecten) aan de set-up toegevoegd.

Salvador over bpm:

“Sinds het begin van mijn carrière voelde ik me comfortabeler bij het zingen van andermans songs. Het is waar dat ik op vorige albums al gewaagd heb uit deze comfortzone te stappen, met één of twee nummers, maar ik kan niet zeggen dat ik mijn songwriting-aderen ooit volledig heb uitgebuit; het was meer een haarvat. De aanpak op dit nieuwe album legt mijn volledige aorta bloot.

Ik maak veel keuzes tijdens mijn slapeloze nachten. Ik herinner me altijd mijn periode in het ziekenhuis: ze deden een hoop elektrocardiogrammen en, tijdens een moeilijker stadium, was er een monitor die continu mijn ‘bpm’s’ liet zien. Raar genoeg gaf dit me een gevoel van herkenbaarheid. De bpm was iets dat ik goed kende, vanuit de muziek. Dus besloot ik dat het volgende album bpm moest gaan heten. Ik kon rustig gaan slapen. In ieder geval die nacht.”

Salvador Sobral is één van Portugals meest international erkende artiesten, te danken aan zijn doorslaande success tijdens het Eurovisie Songfestival van 2017. Met het nummer Amar Pelos Dois, geschreven door zijn zus Luísa Sobral, ontvang hij de hoogste score in de historie van het festival.

Hij woonde in Amerika, Mallorca en Barcelona (waar hij studeerde aan de prestigieuze Taller de Musics). Tijdens deze periode ontwikkelde hij verschillende projecten en ontdekte hij zijn muzikale identiteit.

In 2016 bracht Salvador zijn eerste solo-album, Excuse me, uit en in maart 2019, bijna twee jaar na zijn Eurovisie-winst, verscheen opvolger Paris, Lisboa. Op dit album zong hij in het Engels, Frans, Spaans en Portugees, waarna hij voor het eerst op een uitgebreide tour door Europa ging.

De shows in de Benelux konden door de pandemie helaas geen doorgang vinden, maar nu hoopt Salvador in oktober en november 2021 toch echt voor het eerst deze kant op te komen voor de volgende shows:

27 oktober 2021 – Rockhal, Esch-sur-Alzette LU – tickets

30 oktober 2021 – De Doelen, Rotterdam NL – tickets

1 november 2021 – Het Concertgebouw, Amsterdam NL – tickets

2 november 2021 – Stadsschouwburg, Nijmegen NL – tickets

3 november 2021 – Vooruit, Gent BE – tickets

Naast zijn solowerk is Salvador betrokken geweest bij een reeks projecten uit andere disciplines die zijn muzikale horizon verbreed hebben: Noko Woi, Alexandre Search, Mutrama, Alma Nuestra, Quinta das Canções, en meest recentelijk, Salvador Sobral sings Brel.