‘Tijd om deure te goan: nieuwe single en videoclip voor ‘oude artiest’ Steven H

Nieuws:Muziek
  Van Muylem    27 april 2024

Wanneer is het voor een artiest tijd om ermee op te houden en de fakkel door te geven aan de jongere generatie? Op 85, 75, 65, 55, 45 of tegenwoordig misschien al op 35? Deze en andere vragen stelt de Gents-West-Vlaamse rapper Steven H zich in zijn nieuwe single en videoclip ‘Tijd om deure te goan’.


‘Sterren komen, sterren gaan, alleen Elvis blijft bestaan’, wist Luc De Vos al en anno 2024 lijkt deze uitspraak meer dan ooit te kloppen. Nieuwe artiesten grijpen volop hun kansen via de (social) media, maar wat met minder nieuwe artiesten, die ook nog ‘hun ding’ willen doen? Nooit eerder leek de generatiekloof zo groot, met aan de ene kant het jong geweld van Gen Z en aan de andere kant de ‘boomers’, wiens tijd voorgoed voorbij lijkt.

Gewrongen tussen beide vinden we Steven H, als lid van de ‘vergeten’ Generation X. Vertwijfeld vraagt hij zich af of het voor hem misschien ook stilaan tijd wordt om ermee op te houden. Maar wat dan met zijn drang om zich te uiten als artiest en de onaflatende stroom aan ideeën die hij nog altijd heeft? De titel van zijn nieuwe single ‘Tijd om deure te goan’ heeft dan ook een dubbele betekenis: is het tijd om ‘deure te goan’ (te vertrekken in het West-Vlaams), of net om ‘door te gaan’ met muziek?

Ingetogen nummer met vrouwenkoortje en saxsolo

Na de vorig jaar verschenen compilatie ‘Zijn allergrootste successen’ met 23 van Steven H’s beste nummers, is hij nu bezig met een reeks losse singles. Na de up-tempo nummers ‘Van de boan’ (november 2023) en ‘Geen punt’ (februari 2024) is ‘Tijd om deure te goan’ een meer ingetogen song met vrouwelijke backing vocals. Daarmee past het nummer in het rijtje van eerdere Steven H-classics als ‘Te late’, ‘Eenzaamheid’ en ‘k Verslichtre mij nie geiren’.

Een nieuw element deze keer is de saxofoon, bespeeld door de Duitse muzikante Petra Bärenwald. Dankzij haar inbreng krijgt de song toch weer een andere sfeer, die we nooit eerder in een Steven H-nummer hoorden.

Videoclip opgenomen in bekend Gents café

In de videoclip van ‘Tijd om deure te goan’ zien we een visueel oude Steven H – compleet met aangeplakte grijze baard en ‘oudemannenpet’. Samen met een vrouwelijke backing band brengt hij zijn nummer in het bekende Gentse café Fatima. Het publiek? Naast barman Tijl slechts een enkele ongeïnteresseerde stamgast … De enscenering van deze clip lijkt misschien karikaturaal, maar wijkt niet sterk af van hoe ‘oudere’ artiesten zich soms voelen in het huidige muzieklandschap. Tijd om door te gaan?

Nummer ‘Tijd om deure te goan’ online op alle streamingdiensten op vrijdag 26 april 2024, zie https://play.mw.fm/tijd-om-deure-te-goan