Nieuwe Sophie Straat EP (featuring Metropole Orkest)

Nieuws:Muziek
  Van Muylem    19 januari 2024

Vandaag zal Sophie Straat nieuwe EP 'Gebroken Spiegels' openbaar worden gemaakt, bestaande uit één lang lied samen met het Metropole Orkest. De track is hier alvast te beluisteren. Zaterdag 20 januari zal ze het lied voor het eerst live spelen, met band en blazers en strijkers, in de Grote Zaal op Noorderslag Festival (NL) om 20:00, die avond ook op NPO te zien.


Gebroken Spiegels is geïnspireerd op de gelijknamige feministische Nederlandse film uit 1984 gemaakt door Marleen Gorris over sekswerkers. Het lied gaat daarnaast vooral over de neerwaartse spiraal waar de mensheid zich in bevindt, gestuurd door xenofobie en domheid. De hoesfoto is een naaktportret van Sophie gemaakt door fotograaf Jaimy Gail, refererend aan de film in een 80s kamer als decor, maar ook zonder het vrouwelijk lichaam te seksualiseren, net als Marleen Gorris deed.

Muzikaal gaat het lied van volledig orkestraal naar punk, rock en pop. De smartlap waarmee Sophie Straat bekend is geworden is hiermee uitgegroeid tot genreloze muziek die in dienst staat van de boodschap en het protest. Sophie legt uit: “Het lied vertelt een verhaal van verschillende levens. Tijdens het schrijven merkten we dat je het ook zou kunnen interpreteren als het leven van één persoon. Het begint met geboorte en eindigt met een nieuw gezin en de mensen waarmee zij te maken krijgen. Maar we spelen ook met de gedachte dat je een onschuldig kind kunt krijgen, dat misschien later wel opgroeit tot een fascist”

--- Bang voor communisme, bang voor de Islam, Bang voor nieuwe tijden, dit kun je sowieso niet aan. Ik wil zeggen dat het goed komt, maar denk eigenlijk van niet Ik ben angstig voor de toekomst want ik zie alleen verdriet Ze zeggen dat blaffende honden niet bijten, maar dat geloof ik niet Want de stillen zijn de klos en er is niemand die het ziet. ---

De opvallendste gast op Gebroken Spiegels is het Metropole Orkest, dat met arrangementen van Tom Trapp de EP zowel bombastisch maakt, als ook alle werelden binnen het lied samenbrengt. Robert Soomer, artistiek manager Metropole Orkest: “Het Metropole Orkest werkt graag samen met de artiesten van nu en morgen. Sophie Straat weet als geen ander de Nederlandse muziekwereld geboeid te houden met muziek die ook nog een boodschap heeft. In ‘Gebroken Spiegels’ komt Straats wereld op unieke wijze samen met die van het Metropole Orkest en arrangeur Tom Trapp. We zijn trots op deze mooie samenwerking!” Sophie Straat maakte naast haar debuutalbum het afgelopen jaar live indruk op festivals van ITGWO tot BKS en van Lowlands tot Pukkelpop (BE), als ook met uitverkochte clubtours en haar eigen festival Protestfest. Op 7 juni organiseert Sophie Straat Protestfest II in Paradiso Amsterdam.