Nieuwe single 'War In Japan' van Classic Water

Nieuws:Muziek
  Van Muylem    1 december 2023

Na recente single 'Hopes' brengt het Nederlandse alt-folk/americana collectief Classic Water nu de spookachtige, onaardse hymne 'War In Japan' uit. Een lied dat verdriet en vreugde behandelt als tegengestelde kanten van dezelfde dubbele helix: verdrietig zijn over het vergaan van ervaringen is blij zijn ze te hebben ervaren. Het is de tweede single van het aankomende tweede album 'Matter Of Time', dat op 16 februari 2024 zal verschijnen.


Classic Water frontman Tom Gerritsen over 'War in Japan':
“Toen ik ‘War in Japan’” schreef, spookten er fragmenten van ‘The Man in the High Castle’ door mijn hoofd. De verteller bevindt zich in een wereld die lijkt op de onze, maar dan alsof gadegeslagen via een licht vervormend prisma. Een wereld waar golven steden verzwelgen en sneeuwval een strijd op leven en dood inluidt. Een wereld waar geruchten de ronde doen over oorlog in Japan. Een wereld waarin een toevallig gehoord liedje op de radio de wereld van de verteller op zijn kop zet en een existentiële crisis inluidt. In hoeverre kun je vergeven worden voor zonden uit het verleden? In hoeverre is het mogelijk om werkelijk te veranderen als mens? De muziek reflecteert het kantelpunt in het verhaal – de unheimische wereld van de eerste helft wordt opengebroken door de aanzwellende veenbrand van het slot.

Op Matter Of Time laat Classic Water een aanzienlijke verandering zien ten opzichte van het indrukwekkende debuutalbum Concrete Pleasures. In tegenstelling tot ouder materiaal van Classic Water, waar opwellingen van vreugde en romantiek op de loer lagen, klinkt het nieuwe materiaal subtieler en ingetogener. Dat vertaalde zich ook in het maakproces. Matter Of Time is opgenomen in Amsterdam met producer Jan Schenk (o.a. Amber Arcades, Lewsberg & Claw Boys Claw), in tegenstelling tot hun eerste album, dat werd opgenomen in (en doordrenkt leek door) de galmende uitgestrektheid van het Zweedse platteland met producer Stacy Parrish (o.a. T Bone Burnett, Robert Plant & Alison Krauss). De nieuwe opnames kregen natuurlijkerwijs een soberder karakter, met zelfs elementen van demo-versies die in de arrangementen zijn verwerkt: minder effecten, rauwer geluid, en subtiele spanningsbogen, met de warmte van de Spaanse gitaar als constante bron van soelaas. De stem van zanger/gitarist Tom Gerritsen is rustgevend, als een baken van troost tussen het onheil van de buitenwereld. Albert Dijk (drums), Van Leengoed (toetsen/zang) en Jan Pieter Middelkoop (bas) voegen door hun spel diepte, bezinning en emotie toe, een dreigende lading die als een nevel om ieder liedje hangt.

Hoewel Classic Water – genoemd naar een gedicht van David Berman (Silver Jews, Purple Mountains) – pas in januari 2020 voor het eerst het podium betrad, hebben ze zich op indrukwekkende wijze door de pandemie weten te slaan. Ze kregen al media-aandacht uit de VS, het VK, Australië, Canada, België, Duitsland, Frankrijk, Noorwegen, Denemarken en zelfs Japan en China, naast hun thuisland. Ook live spat de creativiteit er vanaf en maken ze een onuitwisbare indruk; van een uitgebreid livestream-videoproject – opgenomen op en in samenwerking met 7 verschillende locaties in thuisstad Utrecht – voor hun eerste albumreleaseshow tot het creëren van een mechanische analoge kunstinstallatie voor hun Le Guess Who?-show in 2022. Het bracht hen al naar gerenommeerde Nederlandse podia als Paradiso (Amsterdam), Vera (Groningen) EKKO & TivoliVredenburg (2x Utrecht), maar ook over de grens met optredens op festivals als Future Echoes (Zweden), Palais Sommer & The Sound of Bronkow (2x Dresden)., en in zalen als Kulturhaus Insel (Berlijn) en FZW (Dortmund).

Matter Of Time wordt 16 februari 2024 gepresenteerd bij De Nijverheid, Utrecht. Tickets zijn verkrijgbaar via https://eventix.shop/qqygq8v9.

WEBSITE | FACEBOOK | INSTAGRAM | YOUTUBE | SPOTIFY