De Held brengt nieuwe single: Meisjezoet!

Nieuws:Muziek
  Van Muylem    8 mei 2023

Volgens onze kalender is de lente al een tijdje bezig, maar veel hebben we daar nog niet van gemerkt, buiten het feit dat de paardebloemen weer welig tieren. Mooi vinden we dat, maar niet voldoende. Onze poging om wat schot in de zaak te krijgen, is een frisse lente-single van niemand minder dan De Held. Achter deze bescheiden artiestennaam schuilt een fijnbesnaarde Hasselaar, genaamd Jo Jacobs. Al jarenlang is hij een vaste waarde in de Vlaamse muziekwereld.


Naast het bespelen van vaak zelfgemaakte gitaren, houdt De Held zich bezig met het bezingen van alledaagse banaliteiten zoals liefde, huisdieren en brillen. Het resultaat zijn pareltjes van wat men in de vaderlandse volksmond wel eens 'kleinkunst' zou kunnen noemen, maar wij bekijken het anders: mocht JJ Cale in het hiernamaals beslissen om in het Hasselts te gaan zingen, dan zou hij waarschijnlijk akelig dicht in de buurt van De Held komen.

Jo Jacobs aka De Held had een half mensenleven nodig om zijn debuutplaat ‘De held’ (2012) te maken, maar hij deed het dan ook grondig. Volgens de pers maakte hij het perfecte debuut (De Morgen) met een aangename soberheid en openheid (Humo), een intrigerende groeiplaat (De Standaard) van een talent dat eenieders luisterend oor verdient (Focus Knack).  Na al die lofbetuigingen ging Jo over tot de orde van de dag, en maakte hij nog een plaat: ‘Alcatraz’ verscheen in 2015, en bleek een verre neef van ‘De held’, volgroeider en volgens velen nog beter dan het debuut. “Daar zit je dan: de debuutplaat vier sterren gegeven en de opvolger beter vinden.” (Humo).

Wat volgde waren zeven jaren van twijfel en onzekerheid, vallen en opstaan, opgeven en herbeginnen. Mocht stoppen voor de eindmeet een olympische discipline zijn, dan zou De Held zeker met een medaille naar huis gaan. Maar uiteindelijk, enkele moeilijke periodes en een pandermie later, verscheen in 2022 ineens de single 'Kijk dat scheelt'. Een schot in de roos, zo bleek: het nummer stond maar liefst 14 weken in de Vox-lijst van Radio 1 en was niet weg te branden uit de ether.

En nu, slechts een half jaar later, is er dus al een nieuwe single van De Held. De eerste keer op Fons Records, en hopelijk de voorloper van een derde album. Het nummer heet 'Meisjezoet' en klinkt als een zachte bries van verliefdheid in mei. De warme stem en het prachtige gitaarwerk zijn wederom pure klasse, zoals we gewoon zijn van De Held. Als een echte doe-het-zelver heeft Jo voor deze single niet alleen de opnames en mix voor eigen rekening genomen, maar ook het artwork zijn volledig van eigen hand. De afbeelding komt uit de lopende reeks {elke dag iets maar niets is ook goed} waarbij Jo dagelijks een tekening post op zijn Instagram-account. De single verschijnt op 8 mei op alle gangbare streamingplatformen.

Live
27/05/2023 Live in Hasselt @ Bottlo (Hasselt)
23/06/2023 Fantastival (As)
10/10/2023 CCHA (Hasselt) + Jonas Winterland

Facebook
Instagram

luister hier:

Meisjezoet (sten.to)