Alps. brengt hun debuut ep vandaag uit via [PIAS]!

Nieuws:Muziek
  Van Muylem    7 april 2023

Alps. is een 6-koppige formatie uit Antwerpen die héérlijke warme en melancholische pop maakt. Zanger en songwriter Jesse de Belder heeft een strot die schuurt en snikt en mooi blend met de zoetgevooisde stem van zijn zus Maja. Naast de klassieke gitaar, bas en drum bezetign valt Alps. op door de trompet van Wannes Minne. Ze snijdt en zalft en geeft de nummers net dat tikkeltje meer kleur.


Alps. debuteerde in 2018 met de single Unfold en bewees ook met Filastin (2019) en Will You Run (2020) een neus voor breekbare en slepende popmuziek te hebben. Met de release van een eerste titeloze EP is de band klaar om uit de schaduw te treden.

Thomas Valkiers (Xink, The Haunted Youth, Meltheads, Hi High) tekent voor productie en mix en geeft de songs ruimte, laat ze ademen en maakt ze broeierig en hypnotiserend waar nodig.

Een straf visitekaartje van een band die iets te vertellen heeft. Luister en laat je meeslepen: alps.ffm.to/alps

Openingsnummer Want You Now komt op koesenvoeten aankloppen, maar synths en gitaren komen al snel binnengewaaid. "Do you believe in love the way that I believe in others", zingt Jesse. “Liefde kan soms egoïstisch zijn”, verduidelijkt de zanger, “en daardoor soms ook versmachtend. Ik heb het nummer geschreven in mijn slaap. Ik werd er midden in de nacht mee wakker, zette me achter de piano en ineens was het daar.” Voor het arrangement liet de band zich inspireren door filmuziek. “Wat Hans Zimmer componeerde voor Interstellar, hoe hij wind en ruimte laat klinken, dat vonden we heel indrukwekkend. Met de gitaar en synthpartijen proberen we datzelfde gevoel van ruimte en beweging te creëren.”

Het meer eletronisch klinkende Eight.Point.Nine speelt met diezelfde dynamiek van ruimte en geluid. Never Alone zoekt ook naar symbiose tussen trage en slepende gitaren en elektronische ritmes. In Satisfied mogen de gitaren dan weer The Edge-gewijs richting stratosfeer galmen. De single Horizon 2022 is dan weer een stuwende indie pop single met een kamerbreed refrein, waarin Alps. all haar troeven uitspeelt. Gitaren duelleren met jachtige drums, Broer en zus Jesse en Maja De Belder wisselen de vocals af en trompetist Wannes Minne tilt de song naar een stevige climax. Close Me In is tenslotte klein en breekbaar met enkel piano en stem en sluit deze 6 songs tellende ep bijzonder fraai af.

Alps. 

Jesse De Belder: zang, gitaar

Maja De Belder: backing vocal

Steve Herrijgers: bas

Wouter Boeckmans: elektrische gitaar

Bert De Pauw: drum

Wannes Minne: trompet