FONS stelt de nieuwe single voor: Filibuster - Scatterbrain!

Nieuws:Muziek
  Van Muylem    15 februari 2023

Op woensdag 15 februari verschijnt een nieuwe single van Filibuster, tweede voorproefje van hun nieuwe LP Quiet Part Out Loud’, op FONS Records in samenwerking met Gazer Tapes.


Dichter bij een liefdesliedje zijn de alt-rockers uit Antwerpen nog niet geweest dan op 'Scatterbrain'. Ergens tussen hoekige gitaarriffs en bedolven onder scheefgetrokken snaren, overdrive pedalen van de zwarte markt en een marshall of twee, zit een powerballad verscholen. Al schoenenstarend bezingt Filibuster de toxische liefde, met een ongezonde portie defaitisme en een onheilspellende vleug romantisch idealisme.

Dinosaur Jr., Sonic Youth en Queens of the Stone Age in een co-afhankelijke onethisch polyamoureuze relatie. Melig lawaai. Klokt zowaar af op 3 minuten. Top of the Pops-materiaal!

Filibuster is een allegaartje van klassieke, avant-garde, punk en jazzmuzikanten. Hun geluid situeert zich ergens in het midden van de gitaarmuziek van de jaren 80' en 90'. Filibuster combineert het experimenteergedrag van de post-punk/noise pioniers en de slacker-filosofie van de alt-rock, grunge en shoegaze om gewoon songs te spelen en zichzelf onder te dompelen in een rauw gitaargeluid. Hun muziek duwt, sleept, pest en troost. Onironische emo-grunge. Voor fans van Sebadoh, Sonic Youth, Cloud Nothings, Mew, Pavement, Pixies, Smashing Pumpkins, Interpol, Preoccupations, DIIV,.. . 

‘Quiet Part Out Loud’, de tweede LP onder toezicht van hardest working man in showbusiness Bert Vliegen, doet meer van dat. De band kan niet ontsnappen aan zichzelf. De gitaren brullen en piepen als nooit tevoren; tegelijk stelt Filibuster zich op enkele songs kwetsbaarder op dan ooit. Componisten Karl Stroobant en Timothy Rochtus hebben duidelijk nog een satan of twee in hun hol zitten en die moeten eruit. Rouw, therapeutische weerstand, frauduleuze praktijken op de aandelenmarkt, drugsmisbruik, uit levensmoeheid uw gevoeg doen in bed,…: allemaal uit het persoonlijk leven gegrepen thema's, waarbij je als luisteraar vooral je fantasie de vrije loop mag laten gaan.