Arbeid Adelt! kondigt nieuw album "Het Heelal Is Hier" aan.

Nieuws:Muziek
  Van Muylem    9 februari 2023

Exact 40 jaar na het legendarische mini-album "JONGE HELDEN" & hun BelPop-klassieker "LEKKER WESTERS” verschijnt op 3 maart ARBEID ADELT!'s eerste album sinds hun MIA-genomineerde "SLIK" uit 2016. 2023 wordt dan ook 'n jubileumjaar met concerten, remixes & prettig gestoorde chaos.


“Het Heelal is Hier” is een rondstuiterende dansplaat met snoeiharde electronica waarbij hippe én retro sounds in waanzinnige symbiose samenkomen. Marcel Vanthilt bewijst nog maar eens dat hij kinetisch vertoeft in een volstrekt eigen en uniek lyrisch universum. Eerder verscheen al een EP op cassette met de singles 'Fris! Fris ! Het Heelal Is Hier' en ‘Pelikaan’. De CD versie van het album telt 5 bonus tracks waaronder de nieuwe singel “De Taal Van De Liefde” die op 3 februari werd uitgebracht, een bewerking van  een Bobbejaan Schoepen song opgenomen voor een nog komend Bobbejaan Schoepen tribute album. Live wordt de band aangevuld met o.m. Andrew Claes (Stuff, Hamster Axis), Leen Diependaele (Samowar, History of New Wave Tour) en Thomas Vanelslander (Gorki, RVHG)
                      
AA! ontstond na een concert van Siouxsie & The Banshees die in het voorjaar van 1981 te AB concerteerden. “Dat kunnen wij toch ook?” zei de toen reeds bebrilde frontman Marcel Vanthilt. En zo geschiedde. Hun eerste twee singles waren meteen raak: ‘Ik sta scherp’ (uit ’81 dat verscheen op het label met de naam ‘Wereldrekord Nummer Eén’) en ‘De dag dat het zonlicht niet meer scheen’ (’82), een persiflage op het gelijknamige nummer van John Terra dat voor de nodige controverse zorgde. In ’83 volgde zowel hun debuut-EP ‘Jonge Helden’ als ‘Le Chagrin En Quatre-Vingts’. Die laatste bevatte de absolute klassieker ‘Lekker Westers’ met een strofe die ons Belgen zo typeert: “Hoe heerlijk de weemoed. Het bier, het verdriet. De stroom waarin de Vlaming zijn leven vergiet. Niet liggen op jouw rug. Lekker Westers.” Hun eerste optreden duurde precies 7 minuten (“omdat we niet meer materiaal hadden”) en toeren deden ze vaak in het voorprogramma van TC Matic.

AA! startte als duo, maar werd al snel een triumviraat met Marcel Vanthilt (aka Max Georg Alexander), Jan Vanroelen (aka David Salamon) en later Luc Van Acker als kernbezetting. Nadien maakten gitarist Willy Willy (later: The Scabs) en Dani Klein (later: Vaya Con Dios) ook deel uit van AA! In 1991 kwam de groep opnieuw bij elkaar en bracht nog een tweetal albums uit: ‘Des duivels oorkussen’ (met singles als ‘Spannend" en ‘Johnniie Sexpistool’) alsook ‘Noblesse Oblige’ (’94). Nog een belangrijk auditief tussenfeit: ‘Disco Death’, hun 12” uit ’87 dat een excellente bewerking was van ‘Death Disco’ van Public Image Ltd (dat zelfs te horen was op ‘As Heard On Radio Soulwax pt. 2.’ van 2 Many Dj’s). In 2011 volgde het live album  ‘Live@AB’ en in  2014 werd hun werk verzameld op een drie-dubbele Best-Of.  Het met een MIA genomineerde “Silk” uit 2016 was hun laatste studio album…. Tot nu dus !

Find the artist here:

FacebookSpotify