Sophie Straat kondigt met nieuwe single Mooier Als Je Lacht haar langverwachte debuutalbum aan

Nieuws:Muziek
  Van Muylem    27 januari 2023

Protestzangeres Sophie Straat brengt vandaag nieuwe single Mooier Als Je Lacht uit. Een lied over straatintimidatie en de impact van dit grootschalige probleem. Met de single release volgt ook de aankondiging van het debuutalbum Smartlap Is Niet Dood dat op 3 maart zal uitkomen. 
Sophie Straat gaat in maart en april op album release tour (8 shows). 


Geen mooier eerbetoon aan de zojuist overleden Angelo Badalementi dan het 'Twin Peaks' achtige Mooier Als Je Lacht. Uit een grootschalig onderzoek naar straatintimidatie is gebleken dat 94% van de vrouwen zich wel eens onveilig heeft gevoeld door gezellige ‘complimenten’ van mannen. Met mystieke invloeden van de 80s en 90s Shoegaze pakt dit aanstekelijke nummer hardhandig de man aan die het niet kan laten een vrouw te vertellen dat ze mooier is als ze lacht:
“Ik vroeg hem vriendelijk: laat mij maar alleen, ik voel me niet zo op mijn gemak
Toen bekeek hij me van top tot teen en bleef zitten waar die zat
 
En hij zei:
Meisje waarom kijk je zo boos, je bent mooier als je lacht
Ik mag heus wel naast je zitten schat, en doe niks wat ik niet mag
Schatje doe nou niet zo flauw, ik bedoel het echt niet slecht
Ik dacht:
Laat me met rust man, maar bleef stil en huilde zacht
Laat me met rust man, maar bleef stil en huilde zacht”
 
Op het debuutalbum Smartlap Is Niet Dood wordt het traditionele levenslied van de EP aangevuld met modernere popmuziek. Wat gebleven is, is de problematiek waar over gezongen wordt; seksisme, racisme, ongelijkheid en machtsmisbruik zijn thema’s die voorbijkomen.

Na de albumrelease volgt in maart en april de Smartlap Is Niet Dood Tour:
24.03 Vera, Groningen                                                           05.04 TivoliVredenburg, Utrecht
25.03 Doornroosje, Nijmegen                                              06.04 Burgerweeshuis, Deventer
31.03 Metropool, Enschede                                                   14.04 Hall of Fame, Tilburg
01.04 Paard, Den Haag                                                          21.04 Paradiso, Amsterdam
Tickets via: www.sophiestraat.com

Sophie Straat maakte ondanks dat zij begon tijdens de pandemie een bliksemstart van haar carrière mee. Ze won een Edison in de categorie ‘Hollands’ voor haar debuut EP ’T is niet mijn Schuld, waarbij de jury haar “actualiteit en urgentie” prees. Ze had met Tweede Kamer een festivalzomerhit samen met Goldband in een zomer waar geen festivals plaats mochten vinden. Ze speelde met Andre Hazes (jr.) in de Ziggo Dome, met Donnie in AFAS Live, met Willeke Alberti in het Olympisch Stadion en met The Opposites in de Gashouder. Haar levensliederen verzamelden inmiddels meer dan 5 miljoen streams en Sophie Straat speelde op festivals van Oerol tot Best Kept Secret en van Wildeburg tot Lowlands. Zo is ze binnen no-time de onbetwiste koningin van een nieuwe generatie protestzangers gebleken.

Mooier Als Je Lacht is nu beschikbaar op SpotifyApple MusicDeezeriTunesTidal en Bandcamp. Het debuutalbum Smartlap Is Niet Dood is beschikbaar voor pre-order via www.sophiestraat.com

 

  Contact