Filibuster - Can't Unfriend Yourself (single 18/01/2023)

Nieuws:Muziek
  Van Muylem    18 januari 2023

Op 18 januari verschijnt de nieuwe single van Filibuster, als voorbode van hun volgende album, Quiet Part Out Loud, op FONS Records in samenwerking met Gazer Tapes.


Naar goede traditie combineren de heren van dit Antwerps lawaaicollectief in ‘Can't Unfriend Yourself’ het mooiste en lelijkste van hun klankenpalet in één rauwe rocksong. Met knipogen naar noise en shoegaze is het een ideale introductie tot de nieuwe sound die ze willen verkennen. De gitaarriff ontstond op dezelfde dag als fan-favourite ‘Sticky Wicket’ van de eerste plaat; de ideale brug dus tussen pre- en postcorona Filibuster.

Een oude knar schreef ooit iets over het enige wat het waard is om over te schrijven: het menselijke hart in conflict met zichzelf. Ofzoiets. Filibuster neemt dat letterlijk. ‘Can't Unfriend Yourself’ gaat over onze online persona, de digitale sluier die zou moeten verbergen of verbloemen wie we zijn, maar meer prijsgeeft over onszelf dan we eigenlijk willen. Over niet kunnen ontsnappen aan en gek worden van onszelf.

Filibuster is een allegaartje van klassieke, avant-garde, punk en jazzmuzikanten. Hun geluid gaat terug naar de gitaarmuziek van het midden van de jaren ‘80 - ‘90. Ze noemen hun nieuwe stijl al schertsend ‘onironische emo-grunge'. Als u zich daar niks bij kan voorstellen: meer Pumpkins, Nirvana en Weezer, in combinatie met oude invloeden als Sonic Youth en Sebadoh, maar dan schaamteloos hypersensitief.

Filibuster sublimeert het experimenteergedrag van de post-punk/noise pioniers en de slacker-filosofie van de alt-rock, grunge en shoegaze tot sterke songs met een rauw gitaargeluid. Hun muziek duwt, sleept, pest en troost.

Quiet Part Out Loud’, de tweede LP onder toezicht van hardest working man in showbusiness Bert Vliegen, doet meer van dat. De band kan niet ontsnappen aan zichzelf. De gitaren brullen en piepen als nooit tevoren; tegelijk stelt Filibuster zich op enkele songs kwetsbaarder op dan ooit. Componisten Karl Stroobant en Timothy Rochtus hebben duidelijk nog een satan of twee in hun hol zitten en die moeten eruit. Rouw, therapeutische weerstand, frauduleuze praktijken op de aandelenmarkt, drugsmisbruik, uit levensmoeheid uw gevoeg doen in bed,…: allemaal uit het persoonlijk leven gegrepen thema's, waarbij je als luisteraar vooral je fantasie de vrije loop mag laten gaan.

Optredens
25/01 Cabron, Antwerpen (try-out)
18/03 Bar Costa, Antwerpen (release show)