Flip Kowlier + Brihang + Wannes Cappelle + Wim Willaert & Wim Opbrouck (De Dolfijntjes) vormen 'Het Beste van ‘t Westen' - nieuwe headliner festival Dranouter 2022

Nieuws:Festivals
  Van Muylem    16 mei 2022

Naast 'Het Beste van 't Westen' kondigt Festival Dranouter ook Yevgueni, Kalascima, Lenny & De Wespen, Startijenn, Coline & Toitoine, Douglas Firs, Dries Bongaerts & Toasaves aan voor de editie van 5-6-7 augustusOp de line-up stonden al Rodrigo Y Gabriela, Intergalactic Lovers, SX Unplugged, Go_A, ZAZ, Tourist LeMC, Guido Belcanto, Tindersticks, Daði Freyr, Portland, Madou, Sylvie Kreusch, Young Yello... Daarmee zijn de namen van de hoofdpodia aangekondigd - wel volgt er nog een reeks DJ's, randanimatie, straattheater en kidsacts.


Dat de West-Vlaamse aarde ontzettend veel kwaliteitsvolle, succesvolle muzikale vruchten oplevert, dat wisten we allemaal al langer. Op Festival Dranouter 2022 brengen we hulde aan talent van eigen bodem met het allstars project ‘Het Beste van ’t Westen’ featuring Flip Kowlier + Wannes Cappelle + Brihang + Wim Willaert & Wim Opbrouck (De Dolfijntjes) op één podium.

Met nog enkele West-Vlaamse special guests erbij wordt de set van 'Het Beste van ’t Westen' op zaterdag 6 augustus een ongeziene headliner van formaat.

Wees er zeker bij, dit maak je geen twee keer mee.

- Heilige Drievuldigheid op Dranouter Zomersessies XL (2021) -

Wie erbij was op het optreden van Het Zesde Metaal op de Dranouter Zomersessies XL, die was getuige van een onbeschrijfelijke symbiose on stage. Het festivalpubliek ging los toen Flip Kowlier samen met HZM-frontman Wannes Cappelle een soort van mash-up bracht van Flips “Welgemeende” en “Ik haat u nie”. Wannes Cappelle verbaasde met raps op ‘Zeg ne ki oe laat ist?’, een anthem van Flips band ’t Hof Van CommerceBrihang maakte een cameo en pikte een strofe mee. Het publiek kreeg er geen genoeg van. De formule Wannes + Flip + Brihang werd op sociale media en door de pers gedoopt tot de Heilige Drievuldigheid. En zo was het zaadje voor ‘Het Beste van ‘t Westen’ geplant.

 - Vervolg op Festival Dranouter 2022 mét twee Dolfijntjes -

De combinatie Wannes Cappelle, Flip Kowlier en Brihang krijgt een vervolg op Festival Dranouter 2022, met de meer dan toepasselijke naam ‘Het Beste van ’t Westen’. En dan kunnen de heerlijk geflipte De Dolfijntjes niet ontbreken. Op zaterdagavond 6 augustus 2022 krijgen Wannes, Flip en Brihang dan ook versterking van Wim Opbrouck en Wim Willaert. Wannes + Flip + Brihang + ‘de Wimmen’ samen op één podium: een headliner van formaat.

Wie De Dolfijntjes eerder zag op Festival Dranouter, die weet: het dak gaat eraf. En da's geen understatement. Het is de aanstekelijkheid van de songs, het onversneden West-Vlaams absurdisme en het pure spelplezier dat een Dolfijntjesconcert tot vuurwerk maakt. 2022 is een bijzonder jaar voor De Dolfijntjes. 30 jaar samen op het podium én een nieuw album (Verre Rien).

- Kowlier Grand Cru -

Na MC-werk met rapcollectief ’t Hof van Commerce, stapte de veelzijdige Izegemnaar Flip Kowlier in 2000 voor het eerst op het podium onder zijn eigen naam. Zijn soloproject leverde ontelbaar veel meezingers op: ‘Welgemeende’, ‘Min Moaten’, ‘Mo Ba Nin’, ‘Bjistje in min uoft’, ‘Donderdagnacht’… En zo kunnen we nog een hele tijd doorgaan.

Fans moesten 9 jaar wachten op nieuw werk van deze West-Vlaamse grootmeester, maar het wachten werd absoluut beloond met ‘September’ (2022). “Kowlier is een man met één hart en twee zielen: eentje die feest en de andere die mijmert. Samen maken ze van ‘September’ een bloedeerlijk, warm album”, volgens Het NieuwsbladDe Morgen houdt het simpel: ‘September’ is ‘Kowlier Grand Cru’. Met Het Beste van ’t Westen gooit Flip op zaterdag 6 augustus zijn klassieke meezingers in de mix. Niet te missen dus!

- Festival Dranouter: enige stop voor Brihang -

Wil je Brihang deze festivalzomer aan het werk zien? Dan kom je enkel en alleen op Festival Dranouter aan je trekken. De bekendste woordpoëet van België neemt momenteel een sabbatical om te werken aan zijn nieuwste plaat. Voor het project 'Het Beste Van ‘t Westen' onderbreekt hij die pauze met veel plezier.

De artistieke veelkunner Knokkenaar Boudy Verleye, aka Brihang, onderscheidde zichzelf sinds zijn debuutalbum als één van de bijzonderste stemmen van zijn generatie. Hij slaagde er vakkundig in om door de muren van zijn genre heen te breken. Tweede plaat CASCO staat als een huis. Eerste single 'Steentje' had slechts enkele maanden nodig om unaniem bestempeld te worden als een hedendaagse klassieker. Het nummer kwam vanuit het niets binnen in de Lage Landenlijst 2019, direct op plaats 6. De vele uitverkochte shows die hij in de afgelopen jaren gaf, bewezen keer op keer zijn meesterschap als live-artiest.

Benieuwd hoe zijn welbekende nummers klinken met een laagje Flip Kowlier-verf, met een Wannes Cappelle-dekentje of met een De Dolfijntjes-twist? Wij ook!

- 'Ier bie oes is 't goe!' -

En dan is er nog Wannes Cappelle, die al langer weet dat het 'ier bie oes' goed is. Hij sluit met Het Zesde Metaal in juni zijn succesvolle tournee 'Skepsels' af, vernoemd naar hun vijfde album. Nooit eerder klonken Wannes Cappelle en de zijnen zo zeker van hun stuk: zonder grote gebaren en toch raak, opgewekt en bedachtzaam én maatschappijkritisch. ‘Skepsels’ is de opvolger van het alom geprezen album ‘Calais’ uit 2016. De bijhorende tournee telde 140 concerten, 2 MIA's en een onvergetelijk optreden op Festival Dranouter. ‘Naar De Wuppe’, ‘Ploegsteert’ , ‘Gie, Den Otto en Ik’ en ‘Dag Zonder Schoenen’ behoren intussen tot het collectieve geheugen.

Wannes Cappelle staat op zaterdag 6 augustus op het podium van Festival Dranouter, in het allerbeste gezelschap van zijn West-Vlaamse compagnons als 'Het Beste Van 't Westen'.

- NIEUWE NAMEN -

Yevgueni, Kalàscima, Startijenn, Douglas Firs, Lenny & de Wespen, Dries Bongaerts, Coline & Toitoine, Toasaves

(voor meer details: www.festivaldranouter.be/nl/nieuws )