COZIN (BE) brengt nieuwe single uit: 'Zwarte Hemel' (cover 'Mykonos' Fleet Foxes)!

Nieuws:Muziek
  Van Muylem    26 januari 2022

De vijfkoppige Gentse band COZIN, ondertussen bestaande uit 3 vrouwen en 2 mannen, stelt hun nieuwe single 'Zwarte Hemel (Mykonos)' voor. Een bezwerende Nederlandstalige versie van Fleet Foxes' superhit in een soms etherisch, dan weer donker jasje.


Dorien: "Ik ben altijd al fan geweest van Fleet Foxes' heerlijke folkpopsound, en had voor mezelf een instrumentale versie op piano van het nummer gemaakt. Toen we aan het werken waren aan onze nieuwe set, vroeg de band of het geen goed idee zou zijn om er ook een cover in te steken. Dit nummer kwam meteen in mij op. Ik maakte er een Nederlandstalige tekst op, en onze gitarist goot er een lekkere elektronische saus over."

Op dat moment had COZIN wel over het hoofd gezien dat een Nederlandse versie uitbrengen van een nummer van iemand anders niet zomaar mag. Via allerlei kanalen probeerde Dorien de originele songwriter Robin Pecknold te bereiken, en na een half jaar proberen - toen de band het bijna had opgegeven met dit nummer - kwam toch de verlossende ja. COZIN kreeg rechtstreeks van het management van Fleet Foxes zelf de toestemming om de Nederlandse versie uit te brengen.

Het nummer gaat over de eenzaamheid tijdens covid-19. Soms kan je een geliefde afstoten terwijl je niets liever wilt dan diens omhelzing.

In de mystieke videoclip van de hand van de Finse artieste Laura Matikainen voelen we het geflirt met de duisternis en de drang om te ontsnappen aan het alledaagse.

De tekst van deze song werd geschreven door Dorien Staljanssens, gitarist-producer Jonas Detavernier maakte het arrangement.

Vrijdag 4 februari staat COZIN in de preselectie van HUMO's Rock Rally (details zie lager) en vrijdag 18 februari stelt het vijftal hun EP 'Zwarte Hemel' (die de dag ervoor uitkomt) live voor in de Minardschouwburg.

LIVE

4 feb 2022: HUMO's Rock Rally - Club 26 Genk

12 feb 2022: Urgent.fm - Gent

18 februari 2022: Minardschouwburg - Gent

26 maart 2022: Huiskamerconcert Antwerpen

23 apri 2022: Muziekcentrum Bavegem

1 mei 2022: Huiskamerconcert Arendonk

DISCOGRAFIE

2022: 'Zwarte Hemel' (single) (cover Mykonos - Fleet Foxes)

2021: 'Smelt' (single)

2020: 'Tussen Licht en Donker' (eerste Nederlandstalige single)

2019: 'Galileo' (single) met producer Steve Greenwell (Joss Stone) en gitarist Gianni Marzo (Marble Sounds, Isbells)

2018: 'Would You Care' (single) met producer Steve Greenwell (Joss Stone)

2018: 'All These Things' – Piano Version (single)

2017: 'BURST' (full album, 12 nummers), met producer Koen Gisen (An Pierlé, The Bony King Of Nowhere, Dans Dans, Sarah Ferri)

2016: 'All These Things' (EP, 5 nummers, Dorien, Muriel & Anne)

2015: 'For Boson' (EP, 4 nummers, Dorien & Muriel)

2013: 'Pandora’s Box' (EP, 8 nummers, Dorien solo)

BEZETTING

Dorien Staljanssens zingt, speelt toetsen, gitaar en dwarsfluit. Studeerde bio-ingenieur en behaalde vervolgens een doctoraat aan de Universiteit Gent, maar besloot daarna om zich volledig op de muziek te storten. Dit doet ze hoofdzakelijk via COZIN, maar daarnaast geeft Dorien ook soloconcerten en speelt synth bij Radio Spandex.

Anne Van Steenwinkel is zangeres en multi-instrumentaliste. Ze behaalde in 2016 een MSc in muziekproductie aan de Ghent School Of Arts (KASK) samen met de prijs voor meest beloftevolle student, Legaat De Blonde-Torck 2016. Ze liep stage bij Miguel Wiels (Studio 100). Ze is actief als zangeres bij Scala & Kolacny Brothers en werkt mee aan verschillende musicals (o.a. Mamma Mia, Sweeney Todd), en schrijft zelf ook musicals voor Poolster Producties.

Muriel Boulanger is bassiste en zangeres. Met een Master in de Psychologie en een Bachelor Muziekproductie op zak is ze in verschillende werelden thuis. Woorden liggen haar nauw aan het hart en die hoor je duidelijk weerklinken in haar andere band MURI.

Jonathan Callens studeerde in 2007 met onderscheiding af aan het Conservatorium in Gent. Als leraar jazz- en popdrums is hij verbonden aan de muziekacademie van het Gemeenschapsonderwijs te Gent. Daarnaast is hij een veelgevraagd livedrummer die in diverse stijlen thuis is: hij was lange tijd drummer bij folkrockband Kadril, is vaste drummer bij Sarah Ferri en speelde de afgelopen jaren in verschillende jazzformaties zoals Imagine Raymond (winnaar Jazzlab Impuls 2018) en Wasdaman, het nieuwe jazz-fusionproject rond pianist Bas Bulteel.

Jonas Detavernier is al van jongs af aan geïntrigeerd door snaarinstrumenten. Met verschillende instrumenten in de aanslag speelde hij in tal van projecten mee. Niet veel later breidde zijn passie uit naar het producen van songs. Na het afstuderen als MSc muziekproductie aan het KASK, is zijn liefde voor muziek alleen maar groter geworden. Je kan hem zowel tegenkomen achter een mengtafel of met een snaarinstrument rond zijn nek. Voor 'Smelt' zat hij achter de knoppen als producer & mixer.

 

 FacebookInstagramYouTube
 

  Contact