Interview met Amen Ra

Interviews:Nederlands
      5 oktober 2010

Mag ik starten met een clichévraagje? Wie of wat is Amen Ra precies? Hoe omschrijven jullie je genre precies? amen ra is Colin Vaneeckhout, Mathieu Vandekerckhove, Bjorn Lebon, Lennart Bossu en Maarten P. Kinet. Tegenwoordig moet alles in een vakje geduwd worden..en daar doen wij niet graag aan mee..we maken liever muziek die echt aanvoelt dan muziek die in één vakje te duwen valt..maar we worden omschreven als post-core en sludge..onze muzikale invloeden reiken echter verder dan dat..en het beperkt zich evenmin tot muziek alleen.. maar iedereen houdt ervan wat namen te lezen..dus.. muzikaal: Massive Attack, Coil, Neurosis, Woven Hand,... andere invloeden zijn de werken van Joel-Peter Witkin, Zdzislaw Beksinsi, Andrei Tarkovsky,...


Jullie zijn al enige tijd bezig en stonden vorig jaar nog op het podium van Pukkelpop, dit jaar op het podium van Groezrock. Niet veel Belgische bands hebben die kans om op dergelijke grote podiums te staan. Wat doet dit met een band volgens jullie?
we zijn verre van de enige belgische band die op pukkelpop of groezrock staan..pukkelpop heeft bijvoorbeeld de Wablief-tent waar enkel belgische bands spelen..daar speelden we in 2006..in 2008 mochten we aantreden in The Shelter..

we zijn allesbehalve commercieel en hoewel we deze muziek voornamelijk voor onszelf maken is het natuurlijk wel een hele eer voor ons daar te mogen spelen en tevens een bevestiging dat onze muziek toch een zeker aantal personen raakt..maar de podia waar we spelen doen er niet zoveel toe..zolang we ons eigen ding maar kunnen blijven doen..

 

Om even voort te gaan op het festivalleven. Ik heb jullie op beide festivals live gezien maar toch staat de zanger altijd met zijn rug naar het publiek… welk doel/nut heeft dit? Want als ik de omstaanders mag geloven werkt dit behoorlijk frustrerend voor hun. Is het tijd voor een openbaring of blijft dit topsecret?
ik weet niet of dit een echt doel of nut hoort te hebben..zoals ik al zei..we doen gewoon ons ding..ikzelf sta ook veel met mijn rug naar het publiek..dit is allesbehalve een gebrek aan respect maar vooral iets dat op dat moment natuurlijk aanvoelt.

 

Het is niet de bedoeling dat één iemand van ons met alle aandacht gaat lopen..we stellen ons onderhevig aan het totaalpakket..en proberen iedereen daarin mee te krijgen..de belichting houden we uiterst summier en we werken waar het kan met visuals om zo de juiste sfeer te creëren..dat is voor ons het belangrijkste..

 

Hoe zit het met het buitenland? Worden jullie vaak geboekt voor shows in Amerika/Engeland/…of laten we het zo vragen: heeft Amen Ra ook buiten België al naambekendheid opgebouwd?
we speelden het afgelopen jaar voornamelijk in het buitenland..waaronder Frankrijk, Nederland, Griekenland, Amerika en Canada..we hadden ook de eer meegevraagd te zijn door Neurosis op hun Europese tour en speelden clubshows met hen in onder meer Zweden, Polen en Duitsland..dus ik denk wel dat we al een zekere naambekendheid voor onszelf hebben kunnen opbouwen in het buitenland..

dit jaar hebben we ons zowiezo voornamelijk gericht op shows in het buitenland en in de toekomst zullen we dat nog meer doen..

 

Het gerucht deed al lang de ronde dat jullie bezig waren met een speciale set. Enkele weken geleden is deze ook echt bevestigd geweest door Cultuurcentrum Kortrijk en jullie website. Op 23 Oktober 2009 geven jullie een speciale show. Kan er hier wat meer informatie over gegeven worden? (wat, inhoudelijk, wat is anders dan gewone shows). http://www.churchofra.com

23 oktober is één van de enige belgische shows die we dit najaar nog doen..tijdens de set zullen bepaalde nummers aangevuld worden door performances..het wordt dus inderdaad een speciale ervaring..naast de show zal er ook artwork te zien zijn van Kluze en KJM, een video-installatie van Mathieu, monumentale kunst van Colin en foto's van mij en misschien bedienen we de gefrustreerde omstaanders wel op hun wenken en zal Colin zich van zijn voorzijde laten zien..niet voor gevoelige zielen..

 

Wordt er tijdens deze show ook een nieuwe CD/DVD voorgesteld of laten jullie het publiek nog even wachten?
De voorbije maanden hebben we gewerkt aan enkele akoestische nummers en die worden die dag voorgesteld en zullen verkrijgbaar zijn op 10" en CD. Ook wordt er een nieuwe DVD voorgesteld met een video-clip van Amen Ra en van Kingdom en Syndrome. Dit zijn 2 zij-projecten met leden van Amen Ra..

 

Er doen geruchten de ronde dat jullie in 2010 het voor bekeken zullen houden. Mogen wij deze geloven of verklaar je dit ‘bullshit’?
Onze gitarist Mathieu is net vader geworden van zijn eerste zoon en onze drummer Bjorn heeft er een tweede zoon bij..onze show op 23¬10¬2009 is onder meer opgedragen aan die 3 zonen en onze ongeboren zonen/dochters. Volgend jaar doen we het wellicht wat kalmer aan…maar echt stoppen doen we nooit...wat we doen komt uit het hart en we zijn niet van plan te stoppen met voelen.