Interview met Krossbreed

Interviews:Nederlands
      5 oktober 2010

Interview afname datum: 6 September 2009

Graag had ik dit interview gestart met de vraag of jullie je even wilden voorstellen. Wie zijn jullie? Welk genre spelen jullie? Hoe is de band ontstaan? Waar halen jullie je inspiratie vandaan?

Michel : Wij zijn KROSSBREED uit Antwerpen. De groep is ontstaan in 2003 toen ik en Stefke aan de toog de plannen begonnen te smeden om een groep op te richten.  Ik speelde toen nog bij Reach You All en Stefke was een vaste bezoeker van onze optredens.

De plannen waren om een groep op te richten die zich niet zou beperken tot 1 metal genre. Daarom leek de naam KROSSBREED (kruising) ons wel geschikt. De juiste schrijfwijze Crossbreed is vandert naar KROSSBREED om zeker te zijn dat er geen 2 groepen waren met exact dezelfde naam. Wij luisteren allemaal naar vele verschillende stijlen van metal en dus komt onze inspiratie vanuit veel richtingen. De stijl die wij spelen is daarom ook moeilijk te benoemen maar hoofdzakelijk is het thrash met beperkte metalcore invloeden. De groepen die het dichst bij ons liggen zijn denk ik Machine head, Soulfly en dergelijke.


“Krossbreed” is geen gewone lukraak gekozen naam neem ik aan? Vanwaar haalden jullie je inspiratie?

Michel : zoals ik al zei staat de naam KROSSBREED voor het feit dat wij ons niet tot 1 stijl beperken. In KROSSBREED kan zeer veel, van blast beat ritmes tot het rustige melodische stukje en alles er tussen. Dat maakt het ook fun om nummers te maken in KROSSBREED, we moeten ons niet inhouden.

Michel is zanger & gitarist bij jullie band. Door “The Block Gent” zal het repeteren wel wat stroever verlopen zijn, hoe pakten jullie dit aan?

Michel : The Block zijn 10 vreselijk drukke weken geweest waarin ik mijn tijd soms in 4 moest delen. Ik heb mijn best gedaan om toch wat tijd vrij te maken om te repeteren. Dat is een 4 keer gelukt op 10 weken dus veel was dat niet. De rest van de groep heeft gewoon gerepeteerd zonder mij. Dus zij deden de normale 2 repetities per week en ik kwam als het kon.

 

Een vraagje aan Michel, jij bent één van de eerste deelnemers in “The Block” die daadwerkelijk metal op de voorgrond brengt. Waarvoor Snoozecontrol u ook dankbaar is. Was dit een doel dat je wou bereiken en hoe keken andere deelnemers tegen jou persoonlijkheid aan. Werden er vooroordelen geveld?

Michel : toen ik naar The Block ben gegaan was het inderdaad 1 van mijn hoofddoelen om metal en KROSSBREED de nodige aandacht te laten krijgen. Tenslotte is het nationale televisie dus de kans om promo te maken. Er waren ginder natuurlijk de nodige vooroordelen die alle metalheads te horen krijgen en waar we ons nooit iets van aantrekken ;-) Ik heb daar gewoon mijn ding gedaan en aardig wat metal heeft zijn plaats gevonden ginder.  Als metalhead heb ik de gewoonte om voor niemand te zwijgen en de waarheid onversneden te verwoorden. Dat zorgt er toch voor dat de andere kandidaten wel wisten dat ik niet opzij zou gaan als het zover kwam. Wel handig.

 

Michel, nog een vraag voor u. “The Block” is voor ons van start gegaan maar voor jullie is deze al voorbij. Hoe kijk jij terug op de voorbije weken en wat heb je eruit geleerd?

Michel : The Block was een te gek avontuur. Het is anders gelopen dan ik had verwacht door die vrouw in mijn kot. Maar ik heb eruit geleerd dat ik best competitief ben maar dat eerlijkheid toch belangrijker is. Dat zullen jullie zelf kunnen zien als de badkamer moet afgewerkt worden ;-) daar zal je wat geduld voor moeten hebben.

 

Via een blogbericht op jullie myspace las ik volgende : “If you watch all the episodes you will come to 1 conclusion : Do not fuck with a metalhead ”. Kun je een tipje van de sluier oplichten?

Michel : ik herhaal, wacht op de badkamer. Daar zal je zien wat ik hiermee bedoel. Als Vt4 alles juist monteerd natuurlijk. Voor mij gaat het dus ook nog een verrassing zijn. Ik weet wat er echt is gebeurt maar wat krijgen jullie te zien? Dat weet ik niet.

 

Terug naar de band: Is Myspace voor jullie het ultieme communicatiemiddel met de buitenwereld en organisators of denken jullie er anders over?

Tom : Myspace is een prachtig middel om je als groep aan de rest van de wereld te laten zien en horen. Tegen het vroeger moeten opsturen van promo pakjes maakt myspace het ons nu veel eenvoudiger. Maar tegenwoordig zijn er zoveel middelen dat het moeilijk wordt om de groep overal op de juiste manier in te laten verschijnen. Daar worden de dagen te kort voor.

 

Jullie CD ‘Carved in Stone” is al sinds 2008 op de markt, zijn er plannen voor een 3de CD?

Stefke : We zijn al enkele maanden bezig met nieuwe nummers. We hebben er nu 9 klaar en werken er nog een 2tal verder uit. De bedoeling is om tegen het einde van het jaar te beginnen werken aan onze eerste full CD. De stijl ligt in de lijn van Carved in Stone maar alles is veel technischer, veel meer gitaar dualiteit en meer variatie in de zanglijnen en drums. Ook de snelheid gaat aardig de hoogte in met sommige nummers. De 10 nummers die op deze CD komen zullen alle kanten van KROSSBREED laten zien. Het zal ook de eerste Cd zijn met onze nieuwe lead gitarist “Stefan” dus dat gaat ook zijn effect hebben.

 

Gaat “Krossbreed” nog internationaal in 2010? Mogen wij van de band nog een European tour verwachten of zijn er plannen in de maak?

Michel : Hopelijk valt onze eeste full CD in de smaak en geeft dat ons de kans om Europa in te vliegen. Eerst de CD afwerken en dan zien we wat er komt. Maar de kans is groot dat we volgend jaar een tour in elkaar steken. Zodra er op dat vlak meer concreet is dan horen jullie het wel.

 

Dit is een vraag die ik vaak stel tijdens een interview. Zeker nu men bij SABAM aan een opmars bezig is. Hoe kijken jullie aan tegen dit systeem ? Geef gerust een ongezouten mening.

Michel : het idee achter SABAM is goed. Als je kijkt naar hoe de muziekliefhebber eigenhandig de muziek kapot maakt door het eindeloos kopiëren. De kleinere groepen geraken nog moeilijk aan een goede deal omdat de markt zo naar de klote wordt geholpen. Ik versta niet hoe iemand zich een fan kan noemen van een bepaalde groep en dan gewetenloos die groep zijn muziek gratis wil download. De grote groepen hebben daar minder last van, zij voeren gewoon de inkomprijs van de optredens wat op en voila het geld komt zo binnen. De rest heeft die mogelijkheid niet natuurlijk. Dus het idee is nodig maar de uitvoering laat te wensen over. SABAM is een gigantisch monster waar je als groep geen kijk op hebt. Ze doen maar en wij weten totaal niet of het wel allemaal klopt. Transparantie zou mooi zijn maar ik vrees ervoor of dat gaat lukken.

 

In een interview geef ik het laatste woord graag aan de band zelf. Is er nog iets dat jullie aan onze lezers willen meedelen? Laat dit dan pure reclame zijn voor jullie band of wat zelf-promotie. Het maakt niet uit.

Michel : Wij hebben nu drie cd’s opgenomen (“Down to the core”, “Enjoy the rage” en Carved in Stone”) waarbij duidelijk merkbaar is dat KROSSBREED toch een plekje op zichzelf is. Ik denk dat iedere metalhead in onze eerste full cd zijn ding gaat vinden. Geen enkel nummer is hetzelfde en toch zijn ze allemaal KROSSBREED. Het voorjaar van 2010 gaat dus zeer belangrijk zijn en iedereen mag met ongeduld wachten op dit schijfje. Hou de website en myspace in het oog, daar kan je wel wat nieuw materiaal horen hier en daar.

Voor de rest hoop ik dat metallievend Vlaanderen een handje helpt met mij de overwinning in The Block te bezorgen. De euro’s gaan goed van pas komen voor de opnamens. Dus stemmen en dat sms’ke sturen in November hé.

Krossbreed, Graag dank ik jullie voor dit interview in naam van Snoozecontrol.