Interview met Hadron Highway

Interviews:Nederlands
  Ruben van Amelsvoort    16 maart 2012

Hoe zijn jullie met muziek in aanraking gekomen?

“Ik denk dat we met zekerheid kunnen zeggen dat de “Samson Rock” van Samson en Gert onze eerste aanraking was met het hardere muziekgenre. Iedere ouder in de jaren 90 had kunnen weten dat wanneer ze een troep headbangende 8-jarigen helemaal uit hun dak zagen gaan op een zondagmorgen, er 14-jarige punkers, 16-jarige metals en 18-jarige hardcore-kids zaten aan te komen!”

Waarmee onderscheiden jullie je van andere bands?

“Onze boyband-looks helpen ons steevast aan een zeer wilde vrouwelijke achterban dat ieder optreden lijkt aan te groeien. Voor de rest proberen we onze drie gitaren te combineren tot een geheel dat strakke composities afwisselt met een door merg en been gaande wall of sound. Ook de ruige, doch fragiel klinkende stem van onze zanger - Dries - is iets waar je ons gemakkelijk mee kan onderscheiden van andere bands!”


Met welke artiest/band zouden jullie het liefst een keer willen samenwerken?

Moeilijke vraag, elk apart beantwoorden zal het gemakkelijkst zijn!

Dries (zang, gitaar): “Trent Reznor van Nine Inch Nails! Held!”
Tom (leadgitaar); “De mannen van Mastodon
Kenny (rhythmgitaar);  “TOOL”, die lijken me er wel nog wat van te kunnen.
Zjef (bas); “De vrienden van “Queen” natuurlijk, alleen jammer dat het zonder de Freddie  zal zijn.”
Arne (drum); “Queens of the Stone Age”, zonder nadenken!

 

Hoe vaak komt de groep bij elkaar om te repeteren?

“We proberen minimum twee keer per week te repeteren, en dat lukt meestal. Op één repetitie spelen we ongeveer twee keer onze live set en werken we de rest van de tijd aan nieuwe nummers.”

Staat er iets op de EP wat jullie achteraf gezien anders hadden willen doen?

“Niet echt, in tegendeel, de nummers zijn door de opnames vooral verbeterd. De producer Kris Belaen van CCR, Zulte is hier één van de oorzaken van. Hij heeft ons echt gepusht. Kritisch, streng maar op een positieve manier. And it paid off!  Dankzij de opnames zijn we een betere band geworden.”

Waarom hebben jullie gekozen voor een EP met 4 tracks, en niet gewacht om een volledig album met meerdere tracks uit te brengen?

“De vier nummers van de EP leken ons ideaal om onszelf voor te stellen. Ze tonen elk een andere kant van de band en vormen samen één concept. Een volledig album opnemen kost natuurlijk ook veel meer geld én het was ook onze eerste echte studio-ervaring… De volgende stap is een volledig album met een 10-tal nummers. De EP is hier een voorloper van. Met die eerste opnames wilden we ook meer optredens regelen. En dat lukt! Eerst vooral veel optreden, dus.”

Wie heeft de album-art van de EP ontworpen en zit er een verhaal achter?

Blij dat je het vraagt, Snoozecontrol; “Siska Migneau,  een goede vriendin en zéér getalenteerde artieste met een ongelofelijk mooie en unieke tekenstijl, heeft de EP ontworpen. Eerst stuurden we haar de tekst van de nummers door, waarna ze de demo’s beluisterde en een tekening maakte voor elke song op basis van de tekst en muziek. Daarna maakte ze er één geheel van. Alleen al voor haar artwork zou je de plaat moeten hebben!”

Waar houden jullie je op dit moment het meest mee bezig? (Schrijven, optreden, promoten o.i.d.)

H Highway

 

“Omdat we een goed team zijn, zijn we eigenlijk meestal bezig met alles tegelijk... Na de release van de EP is er heel wat promo gebeurd, en het nieuws (reviews, interviews, deals met winkels, enz.) blijft binnenkomen. Maar we zijn ook bezig met nieuwe nummers en we blijven shows doen en regelen… We verdelen meestal de taken zodat we alles kunnen blijven doen. De enen schrijven constant liedjes, de anderen promoten en zoeken optredens. Maar uiteindelijk beslissen we - en doen we - alles samen.”

 

Hebben jullie geluksvoorwerpen die jullie bij je dragen bij een optreden of bepaalde rituelen voordat jullie het podium op gaan?

“Net voor elk optreden gaan we allemaal naar buiten om er een wilde voorbijganger in elkaar te slaan. Zonder dat blind en zinloos geweld is het gewoon veel moeilijker om de juiste vibes te vinden en stressvrij op het podium te kruipen. Dat of een groepsknuffel… meestal een groepsknuffel…”

Jullie hebben grootse plannen om de wereld te veroveren met jullie muziek, wat hebben jullie voor ons in petto?

“Bij ons laatste interview met de krant van West-Vlaanderen werd deze vraag ook gesteld, maar we werden gecensureerd uit angst voor de gevolgen van de aankondiging: Wij gaan de wereld veroveren met behulp van aliens, niet meer, niet minder…”

 

Review van de band hen laatste album: http://www.snoozecontrol.be/index.php/reviews/37-binnenlandse-reviews/1332-hadron-highway-little-words-a-frantic-melodies