Interview met Jaouad: een multitalent die net zijn eerste CD uit heeft: Messias!

Interviews:Nederlands
  Van Muylem    2 april 2021

Jaouad Alloul is een multi-disciplinair kunstenaar, LBGT activist en ondernemer die bruggen slaat tussen de verschillende identiteiten die hij rijk is. Als gewezen moslim uit de kast komen en dt ook rijkelijk illustreren: daarvoor moet je moedig zijn en dus verdient deze artiest een plaatsje in onze spotlight!ik bezorgde mijn vragen via mail en kreeg de antwoorden van hieronder bijzoonder snel terug, waarvoor dank!


Een nieuwe CD (en al zeker een debuut) is altijd wat aftasten en zien of het in de smaak valt. Deze schijf is gemaakt in volle COVID-19 periode. Hoe heb je dat kunnen rondkrijgen?

Een groot deel van de songs was al opgenomen, enkel nog mixing was nodig. De shoot daarentegen voor het album hebben we met de juiste richtlijnen laten doorgaan. Ik had een team samengesteld van mensen die dicht bij me stonden zodat we een bubbel konden vormen. 

Wat kan je nog meer zeggen over die fascinerende fotoshoot?

Ik wilde de grootsheid van een kerk tonen als gebouw, veel kerken staan leeg te vervallen, dat is jammer. Er kunnen vele dingen in georganiseerd worden. Ik wilde door middel van fotografie mijn verhaal vertellen en mijn relatie met god. 

Hoe ben je bij Aiko Devriendt terechtgekomen?

Na samen te spelen op een huwelijk. 

Is de reden dat je je eigen platenmaatschappij uit de grond gestampt hebt: je eigen ding kunnen doen en alles beheren of is het iets anders?

Ik zeg altijd tegen mijn vrienden “ik ben een imperium aan het bouwen” hehe, ik wil vooral niet mezelf als artiest inperken. Vele labels willen je te dikwijls in een vakje stoppen

Je bent ook een man van vele kunsten: zingen, acteren, dansen, presenteren, regisseren, fotografie, film, kunst & mode … Het is een hele boterham, hoe ben je daar allemaal in terecht gekomen?

Ik ben gestart als dragqueen in discotheken tot zelfs in het sportpaleis tijdens studio 54. Dat is de basis geweest, drag is niet enkel verkleden. Het is een personage uitvinden, aankleden, poseren, playbacken, het is denken aan zo veel en dat wil ik nu allemaal naar een ander niveau tillen. 

Ik heb opgemerkt in het boekje dat je ook voor je eigen CD gaat voor een mutlimediale aanpak. Doet het deugt om jezelf zo te laten gaan en je creativiteit op die manier ten volle te benutten? Wat had je nog willen doen, maar heb je door de omstandigheden niet kunnen doen?

Ik heb het gevoel dat ik alles uit de kast heb gehaald, ben nu ook bezig met een vervolgfilm op het album, maar daar later meer over. 

Normaliter als ik ergens de beschrijving Soul, R&B lees haak ik af, maar omdat je duidelijk een man bent met een duidelijke boodschap heb ik zelf mijn comfortzone verlaten (weg van de heavy metal, Gothic, Electro enz) … Kreeg je al positieve reacties vanuit onverwachte hoek?

Eigenlijk krijg ik alleen maar positieve reacties. Mensen zijn ontzettend enthousiast, ook over de teksten en daar ben ik wel heel trots op. 

Het viel me op dat je een best hoog stem bereik hebt. Zijn er nog die dit hebben opgemerkt, want het lijkt wel je sterkste wapen?

Dat is inderdaad mijn wapen! Hoog zingen en klankvol: ik ben er ontzettend blij mee dat ik het kan.

Er komen ook veel blazers in je muziek voor, vanwaar die voorliefde?

- Tijdens The Voice heb ik de mogelijkheid gekregen om met een kleine big band te spelen en daar begon de liefde.

In het ene nummer Black Cupid slaat Cupido toe (maar lijkt geen happy story te worden), in het volgende zing je dan weer Leave Me Alone … Is je hart vaak gebroken geweest?

Mijn hart is in duizenden stukken gebroken, uitklaar gescheurd geweest, vertrappeld geweest en ga zo voort, maar ook altijd genezen en lessen uit geleerd. 

Je richt ook een nummer aan het adres van je vader met Father. Hoe moeten we dat zien? Waarom zing je overigens niets in het Nederlands?

Ik wil zeker een EP uitbrengen in het Nederlands, meer daar later over. En Father gaat over iedereen die een vader heeft, als kind willen we gewoon liefde, maar ook als volwassene willen we gewoon een vader die ons graag ziet en ons vrij laat in het leven van ons leven. 

In mijn review schreef ik dat je een man met ballen bent en dan doel ik op je inzet als LGBT-activist: je komt uit een moslim milieu. Je hebt duidelijk voor je eigen weg gekozen en komt er nu ook openlijk voor uit. Hoe hard is het voor je geweest en zie je jezelf als een voorbeeld voor anderen? Hoe tracht je diegene die de stap niet durven zetten te helpen, wetende dat er soms gewelddadige gevolgen zijn?

Ik wil vooral mensen motiveren om naar hun innerlijke stem te luisteren, of het nu gaat over geaardheid of studierichting. Durf vertrouwen op dat stemmetje dat je intuïtief iets verteld want anders leef je iemand anders zijn leven en dat is pas een zonde! 

Hoe was het om zulk een persoonlijk verhaal te brengen?

Ik voel me er enorm goed bij, het voelt natuurlijk en het was ook nodig om mijn verhaal te vertellen.

Je hebt de Islam religie verlaten, in één van je teksten lees ik iets over Maria, waar zit je nu op het niveau van geloof of ben je een aanhouder van het vrij onderzoek geworden of diepgaander: een vrijzinnig humanist?

Alweer ben ik niet in een vakje te stoppen, ik geloof punt. Sommige dagen meer, andere dagen minder. Maar elke dag ga ik slapen en word ik wakker met de gedachte. Dank je voor het leven dat ik heb.

Je hebt overigens een bekende voorgangster: Rafike Yilmaz (die overigens vroeger nog voor het huisvandeMens Brussel werkte, een tussenstop maakte bij de Koning Boudewijnstichting, voor ze voor onze huidige koning aan de slag ging: ook zij komt uit een moslim omgeving en werd uiteindelijk een vrijzinnig humanist. Wat ze met het koningshuis bereikte was fenomenaal, spreekt dat je aan en wat wil jij bereiken?

Ik ben een tijd geleden naar het Europees Parlement moeten gaan voor een debat en dat vond ik ontzettend spannend en heel leuk. Ik merkte dat er naar mijn woorden werden geluisterd. Dus ik wil vooral blijven spreken met mensen over deze grote thema’s want ik kan een goede brug zijn. Ik droom over de verenigde naties, over zo veel, maar geloof ook in al maktoub (destiny) wat komt dat komt en ik zal met open armen aanvaarden. 

In je bedankwoord krijgt het huisvandeMens Brussel een plekje: wat betekenen ze voor je en waarvoor staat een huisvandeMens (voor de mensen die hen nog niet kennen)?

Dankzij Equal Brussels, rainbow House & huisvandemens heb ik gespeeld in het Beurscafe in Brussel. 

Heb je zelf in het verleden agressie ondervonden nav je geaardheid of valt dat nog mee waar je woont en heentrekt?

ik ben in Antwerpen aangevallen geweest door 2 jonge gasten. 

Even iets positievers: zelfs Humo pikt je muziek op, nadat die ook al op de radio was te horen, hoe voelt dat aan?

- Super cool toch! Ik ben daar heel blij mee! 

Wat zijn je toekomstplannen? Ik zag dat er nog optredens in april op de agenda staan, maar met de huidige COVID-19 maatregelen lijkt het me helaas een droom of gaat het hier om streams?

Ik hoop toch vanaf de maand mei te kunnen spelen. Daarnaast loopt er ook nog een project met het huisvandeMens Leuven.

Wil je zelf nog iets kwijt? Iets wat nog van je hart moet?

Het leven is mooi als je niet te veel bezig bent met wat een ander vindt. 

Jaouad Alloul

"In a world in need of change, there are only possibilities and solutions"

klink hier om de CD bespreking te lezen