Rock Werchter

Fotoverslagen:Andere
      9 juni 2012

Van Rock Werchter tot Rock Werchter

Rock Werchter is het bekendste pop- en rockfestival in België. Het vindt elke zomer plaats in het dorpje Werchter, meer bepaald in het laatste weekend van juni of het eerste van juli. Het is het grootste van België en een van de grootste en bekendste van de wereld. Vroeger heette Rock Werchter Torhout-Werchter, aangezien het een dubbelfestival was dat jaarlijks plaatsvond waarbij een aantal edities zowel in Werchter als Torhout plaatsvonden, en een aantal edities in een van de twee gemeenten. De benaming "TW" nog terug te vinden in de naam TW Classic. Het festival werd voor het eerst gehouden in 1974, sinds 1999 wordt het festival enkel nog in Werchter georganiseerd.

De jubileumeditie van Rock Werchter in 2003 telde voor het eerst vier dagen. De line-up werd gesierd met namen als Metallica, Radiohead, Björk, Moby, Massive Attack, Coldplay en R.E.M.. In 2008 werden over de vier dagen 319.000 bezoekers geteld. 30% van die aanwezigen is buitenlander, met Nederlanders en Britten (10.000) als de twee belangrijkste landen van oorsprong.

Het festivalterrein bestaat uit een grote weide met een hoofdpodium en twee overdekte tenten (de Pyramid Marquee en "The Barn"). De campings worden door verenigingen uit de omgeving geëxploiteerd, in tegenstelling tot festivals als Pinkpop en Lowlands. Het festivalterrein is in handen van de organisatie en doorheen het jaar worden er ook verschillende andere optredens georganiseerd. Zo wordt er al een aantal jaar het festival TW Classic georganiseerd. Dit festival grijpt terug naar de roots van het festival: 1 zomerse dag, 1 podium en verschillende (oudere) groepen. In 2008 ging ook voor de eerste keer Werchter Boutique door, dat meer op families gericht is. Er waren 30.000 aanwezigen.

De organisator van het festival is Herman Schueremans, die voor Rock Werchter al vier keer de "Arthur Award for best festival" heeft ontvangen van International Live Music Conference. Het festival is in handen van het Amerikaanse bedrijf Live Nation en wordt traditioneel ook gesponsord door het blad Humo.

Alle groepen zien van de voorbije jaren? Klik

2013: Blur, Rammstein, Editors, Kings Of Leon