Heideroosjes - "Farewell show'' AB Brussel

Fotoverslagen:Andere
  Erik Vandamme    30 september 2012

Toen de Heideroosjes aankondigden er mee op te houden na 22 jaar kwam dit nieuws hard aan bij de fans. Uiteraard zouden het de Heideroosjes niet zijn om dit 'einde' niet te vieren met een heel groot feest. Dit bestond in eerste instantie uit enkele club concerten die hen o.a. brachten naar het Depot Leuven en in de zomer menig festivals waaronder Groezrock, Rock Zottegem en Puntpop.


Op al die concerten en festivals bewezen ze dat ze verre van opgebrand zijn. De ultieme afsluiter zou gebeuren met twee concerten in Nederland, oa in de Melkweg en twee totaal uitverkochte concerten in AB te Brussel. Wij waren aanwezig op de laatste.

Voor het concert kwam men vertellen dat ze bezig waren met een DVD samenstellen. Of het publiek een minuut lang wil doen alsof ze op een begrafenis zijn? Dat lukte wel, maar in beperkte mate. Niet gemakkelijk mensen stil te krijgen die zo lang uitzien naar dit ultieme afscheid van hun helden. De naam 'Heideroosjes' is afgeleid van een conference van  Urbanus. Wie anders kan dan het afscheidsconcert beter inleiden dan Urbanus zelf?  Dit gebeurde via een video op een groot scherm. Met veel humor neemt hij afscheid bij het 'graf' van de Limburgse band.

Ze begonnen met Tot Hier!, een nummer van hun jongste CD Cease-Fire dat zeker niet misstaat tussen hun andere klassiekers. Vanaf de eerste noten begon het publiek wild te crowdsurfen, en over te gaan tot menig moshpit. Ook de band had er zin in en was volledig klaar om van deze 'begrafenis' een wervelend twee uur durend feest te maken.

Alle elementen uit hun lange carrière kwamen ruimschoots aan bod. De zogenaamde pretpunk, de protest songs en de ode aan hun grote helden Ramones. Enkele hoogtepunten?  Teveel om op te noemen, dit was twee uur vol hoogtepunten. Maar een mooi moment was toen een mannenkoor ergens midden in de set enkele songs bracht op een heel originele manier, dit werd prompt afgebroken door een ruwe drumsolo, waarna de 'Ramroosjes' spandoek boven het podium  verscheen en we een overzicht kregen van Ramones covers zoals Hey Ho, Let's go, 1,2,3,4 en I wanne be sedated. Ook hier ging het publiek gretig op in. Op bepaalde momenten was er een circle- en moshpit tot bij de PA.

De grappen die de bandleden onder elkaar maakten op het podium waren ook aanwezig, en zorgden voor nog wat extra entertainment, maar er was ook geen overdaad aan te veel gebabbel ( een euvel dat bij sommige concerten van Heideroosjes soms in het verleden wel het geval was).  Het dak ging er twee uur lang volledig af! Na een paar klassiekers als Sjonnie en Anita, het veel zeggende Time is ticking away en Ze smelten de paashaas werd de set afgesloten met Damclub Hooligan.

Maar de Heideroosjes zouden de Heideroosjes niet zijn als ze niet nog eens een ultieme kaars op de taart brachten. Dat deden ze met een finale om U tegen te zeggen. Nog een keer ging het publiek en de band volledig uit de bol. Afgesloten werd definitief met United Scum.

Besluit: persoonlijk heb ik de Heideroosjes elf keer aan het werk gezien, nog nooit hebben ze mijontgoocheld! Dit afscheid was zoals elke begrafenis zou moeten zijn, een zwaar punk rock feestje dat ons nog lang zal nablijven. Maar ook een dat ons achter laat met het gevoel van spijt, want nog bleek maar eens dat Heideroosjes totaal nog niet zijn opgebrand. Maar zoals Marco het verwoorde ''it’s better to burn out than to fade away"

Setlist :

tot hier/ break the public peace / lekker belangrijk / altijd onderweg / were all fucked up / i keep my peace / klapvee / listen to the pope / a fistfuck party at 7.01 / iedereen is gek (behalve jij) / fist full of ideals / ik zie je later / scapegoat revolution / once we play / regular day in bosnia / nothings wrong / goede tyden slechte tyden / punica / ik wil niks / lekker belangrijk + tot hier (door een mannenkoor)  / 1,2,3,4  /  hey ho let's go  / rockaway beach  / i wanna be sedated  /  sjonnie en anita  /  val maar dood  / time is ticking away  /  ze smelten de paashaas  /  tering tyfus takketrut  /  since 1989  / damclub hooligan // Encore : bag full of stories / always hippie  / i'm not deaf, I'm Just ignore you! / united scum

  Contact