Lionel Richie - Sportpaleis - 5/10/2012

Fotoverslagen:Andere
  Erik Vandamme    6 oktober 2012

Wij zakten op deze regenachtige vrijdagavond af naar het Sportpaleis Antwerpen voor een, laat ons eerlijk zijn, levende legende. Lionel Richie begon zijn rijk gevulde carrière bij Commodores, de band was vooral in de jaren 70 heel succesvol. Richie begon in 1982 aan een solo carrière die ook uiterst succesvol verliep, vooral in de periode 1982 tot 1987 was hij heel populair.


Klassiekers als Dancing on the ceiling - Say you, say me - Hello- All Night Long (all night) en Stuck on you zijn maar een paar voorbeelden van songs die een generatie hebben beïnvloed en houden het midden tussen zwoele soul en pure pop-muziek. Het succes van toen heeft hij echter niet meer kunnen halen. Dat is misschien de reden waarom deze avond het sportpaleis wel goed gevuld was, maar niet geheel uitverkocht?

In het voorprogramma kregen we de jonge Vlaamse crooner Yannick Bovy die door menig pers wordt gezien als 'een jonge Sinatra' of 'de Vlaamse Michael Buble'. Hij kwam hier zijn cd Better man promoten. Opvallend was de warme stem van Yannick die menig vrouwenhart sneller liet slaan daar in het Sportpaleis. Al waren het vooral de iets meer swingende nummers die in deze grote zaal nog het best tot hun recht komen. Maar de lovende kritieken in de pers zijn alvast waarheid, mits de nodige podium ervaring en in eerder kleinschaligere gelegenheden zien we nog een mooie toekomst voor Bovy.

Het doek ging naar beneden net voor het concert van Lionel Richie. Met veel show en mooie lichtsculpturen kwam eerst de band op waarna Lionel Richie als het ware uit de grond kwam gerezen. Het moge duidelijk zijn dat hij alle aandacht naar zicht toe trok vanaf de eerste noten. De aankleding was er alvast en Lionel beschikt nog steeds over een warme soulvolle stem. Toch mag de inbreng van de muzikanten niet worden onderschat. De bij wijlen magische solo's van sax en gitaar waren eveneens een streling voor het oog. Wie dacht dat dit een avondje ging worden met overdreven kitsch toestanden kwam echter bedrogen uit. Nee, we kregen een heel goed op dreef en bewegelijke Lionel Richie te zien die er duidelijk zin in had.

Het bleek ook de eerste avond te zijn van de Europese tournee ter gelegenheid van zijn nieuwste album Tuskegee. Het waren echter vooral de oudere nummers die het meest tot de verbeelding spraken. Hoogtepunten genoeg, vooral toen hij achter de piano plaats nam waren magische momenten. Ook een prachtig duet met ons allen bekende Natalia : ze brachten samen de single Angel.

Meteen een van de mooiste momenten van de avond. De combinatie tussen wervelende dance songs met heel ingetogen vaak kippenvelmomenten zorgde ervoor dat we een meer dan schitterend concert voorgeschoteld kregen.   In tegenstelling tot vaak zogenaamde voorgeprogrammeerde shows die we in het pop genre jammer genoeg vaak voorgeschoteld krijgen was dit een optreden dat je niet alleen hoorde maar ook echt voelde tot de toppen van uw tenen.  Op plaat zal hij wellicht niet meer de successen van weleer kunnen bereiken, live staat Lionel Richie er nog steeds.De  hits volgden elkaar op met vooral een schitterende finale met oa  Hello , All Night Long als kers op de taart.

setlist :

Hello (intro ) / All Around the world / Penny Lover / Easy , My Love, Easy / Ballerina Girl / Still / Oh No /  Stuck On You /  Dancin on the ceiling (jump - Van Halen ) / Three Times a Lady / You Are / Se La / Angel ( met Natalia ) / Sail On / Fancy Dancer - Sweet Love - Lady/ Endless Love / Brick House - Fire / ENCORE : Running with the night / Hello / All Night Long / It's not easy to say Goodbye

  Contact