Sabaton - AB Brussel - 15/10/2012

Fotoverslagen:Andere
      16 oktober 2012

Sabaton is uiterst populair in België, dat is niets nieuws , dit is al jaren zo. Ik herinner me dat ze ooit , we schrijven 2007, het festival FYU fest met o.a. Tankard afsloten in een bomvolle Hof Ter Lo (nu TRIX zaal). Door de jaren heen speelden ze steeds voor volle zalen en dit was deze keer niet anders. De AB was helemaal uitverkocht en dit nadat ze deze zomer nog naar Graspop Metal Meeting zijn afgezakt en heel recent nog naar  De Mast in Torhout. Met hun recente album Carolus Rex onder de arm zetten ze hier wederom een stomende set neer.


Traditioneel begonnen ze met de intro van A Final Countdown om dan stevig uit te pakken met o.a  Ghost Division en Gott mit Uns. Daarmee werd de toon van het concert gezet. Als een trein denderden ze over de hoofden van het publiek heen wat zorgde voor gebalde vuisten en een heel hevig op en neer springend publiek. De zweden weten ook hoe ze hun publiek moeten entertainen er was dan ook voldoende plaats voor interactie met het publiek. Hoewel het optreden een beetje dezelfde lijn opging stoorde dit geen moment.  In tegenstelling tot op Graspop zat het geluid hier goed, de sfeer was schitterend en er werd tot voorbij de PA goed mee gedanst, dit straalde ook uit naar het podium. De band had er duidelijk zin in en zanger Joakim gaf zijn bandleden ruimschoots de kans het beste van zichzelf te tonen, ook al trok hij de meeste aandacht wel naar zich toe.

Opvallend ook is hoe de fans de nieuwe bandleden direct hebben aanvaard, ze drukten dan ook hun dankbaarheid uit voor dit vertrouwen.

Zonder ophouden werden we meegezogen in een strakke en daverende set waar ons geen rustpunt gegund werd, of toch.. Plots nam Joakim plaats achter de keyboard om ons  , onder begeleiding van akoestische gitaren, een intiem moment te bezorgen met The Hammer Has fallen.  Een welkome afwisseling die de fans ook wel konden smaken. Heel intens moment zelfs. Daarnaast begon Joakim ook nog eens aan een potje crowdsurfen om net op tijd terug het podium op te zijn om verder te zingen.

De avond was reeds geslaagd maar we kregen nog een 'kers op de taart' met drie bisnummers . Met Art Of War en Primo Victoria ging het dak er volledig af en kregen we ware meezingers die door het publiek luidkeels werden mee gebruld . Afgesloten werd met een sublieme Metal Crue. Sabaton zag en overwon weer eens de vele Belgische harten.

 

Setlist :

The Final Countdown (Europe) intro / The March To War/ Ghost Divison/Gott Mit Uns/ Poltava/ White Death / Carolus Rex / Karolinens bon/ 40:1/Swedish Pagans/ Cliffs o Gallipoli/ Midway/ The Lion From the North/ The Hammer Has Fallen / Attero Dominatus / The Price of  a Mile  ENCORE : The Art of War/Primo Victoria / Metal Crue (masters of the world)

 

http://www.youtube.com/watch?v=g3pfC8TXSQc