Herfst - Necrotica

Review:CD-reviews uit BeNeLux
 Jan Claus    5 februari 2011

Herfst brengt met hun eerste volledige album "Necrotica" een indrukwekkend stuk death metal. Melodische  blackened death metal om precies te zijn. Het melodische aspect ervan is zeker beïnvloed door bands als Carcass en leden van de Gothenburg-scène. Op sommige nummers doet Herfst ook aan doom metal denken. Dit door de soms tragere stukken, grimmige cleane zang en atmosferische keyboard-ondersteuning.


X. gebruikt grunts van allerlei hoogte en zijn zuivere vocalen doen op momenten denken aan My Dying Bride's Aaron Stainthorpe. Deze afwisseling zorgt er echter niet voor dat ze minder genadeloos zijn in volledige metalgalop. Drummer Ruben heeft zich duidelijk kunnen uitleven tijdens deze plaat. Zijn alomaanwezige dubbele basdrum eist de aandacht en zijn riffs zijn gevariëerd en doen het geheel op momenten klinken als één of andere industriële vernietigingsmachine waar je onherroepelijk in gezogen wordt om tot stukken verscheurd te worden.

Herfst is één van die weinige groepen die plechtige eenvoud en briljante complexiteit samenhangend weet te combineren. In black/doom metalstijl ontwikkelen de getremelopickte lijnen -vervet met keyboard- zich melodisch eerder traag en wisselen dan af met melodisch snellere/gelijke enkele noot-patronen -al dan niet op Gothenburgse wijze- of trage powerchordschema's die allen de basis kunnen bieden voor de occasionele (virtuoze) solo, tweede melodische lijn of klaagzang.

Intens, onheilspellend en nerveus: een aanrader.