Ook vandaag hebben we de kans om met een nieuw label in zee te gaan. Brew Records is gevestigd in Leeds en bezit bands als Castrovalva, Chickenhawk, I concur en Kong. Hoofdzakelijk wordt hun doelbandpubliek omschreven als Progressieve metal. Doch zitten er hier sterke afwijkingen in. De band die wij vandaag als eerste mochten reviewen heet Chickenhawk (experimentele rock) en is ontstaan in het jaar 2004. In 2005 brachten ze reeds hun eerste demo uit. Tussen 2005 en 2008 werden er 12 nieuwe songs ontworpen en opgenomen. Deze werden toen op CD geplaatst en verspreid via Devastation Records. Nu is de band actief binnen Brew Records en brachten ze tevens hun eerste EP uit bij dat label genaamd “A. Or Not?”. De tracklist is niet heel erg lang maar wel de moeite om te beluisteren.
Tracklist:
1) I hate this, do you like it?
2) Son of Cern
3) NASA vs ESA
Er werden ook 2 clips gemaakt voor de band. Deze zullen onderaan de review terug te vinden zijn. Maar laten we nu eerst even kijken wat het album ons vertelt en hoe hun liederen zijn opgebouwd. Hun eerste lied “I Hate this, do you like it” start met een zeer opbouwende gitaar/drum riff. De stoomtrein die in gang aan het schieten is en luidkeels stoom uitblaast om vervolgens zijn weg van België naar Amerika te beginnen. Maar dan komt de machinist aan het woord. Er zijn problemen gevonden of juist niet? Dat doet er niet toe. Het eerste lied brengt een mooie combinatie van de diverse slagwerken waarin de stem duidelijk een prioriteit speelde. Die prioriteit wordt doorgetrokken over de volledige lijn. Wat wel een positief punt blijkt te zijn want bij veel bands is het instrumentenwerk wel goed wat betreft de kwaliteit maar is de stem vaak onhoorbaar.
“Son of Cern” & “NASA vs ESA” zijn op dezelfde manier opgebouwd als lied nummer 1. Opkomende intro, goed hoorbare zang gevolgd door een vreemde afsluiter. Hoe deze vreemde afsluiter is beluister je best even via de clip. Want dit valt moeilijk te beschrijven. Daar de CD nog geen 15 minuten duurt is het moeilijk om er een volledig beeld op te krijgen. Doch baseer ik me op de drie hoorbare nummers die kwalitatief opgenomen werden.
Als afsluiter van dit album zal ik de band, hun foto’s en hun muziek in enkele zinnen: Chickenhawk brengt experimentele rock met thrashmetal invloeden. Hoe “screwed” hun lyrics en clips ook mogen zijn, de band is kwalitatief en kwantitatief naar de voorgrond gekropen op hun eigen doordachte en doordramde manier!
CONCLUSIE: Chickenhawk heeft voor mij een dansbare plaat neergeplant bij Brew Records die potentieel heel veel kracht heeft. Er zit toekomst in deze band en dat is duidelijk hoorbaar. Elk lied heeft zijn gevoelens en gedachten op deze CD en bewijst nog maar eens dat Chickenhawk geen band is die onbekend gaat blijven …