Luka - Need You In The Light (Gish Music Group)

Review:CD-reviews uit BeNeLux
  Van Muylem    21 juni 2024

Eén single en ik was verkocht aan dit jong Belgisch talent (ex Hooverphonic). Het is niet de eerste keer dat een ex zangeres van Hooverphonic nadien een solo carrière ambieert en vaak is het ook een mooi verhaal, maar gaat de aandacht na wat tijd ietwat verslappen. Of hetzelfde met Luka zal gebeuren? Geen idee, maar ik hoop van niet! Ok, ze is geen Pommelien Thijs, maar weet haar wel te benaderen en werkt hard aan haar toekomst! Wij duimen alvast!


Luka Cruysberghs is de jongste winnares ooit van The Voice Vlaanderen (team Alex Callier van Hooverphonic) en aansluitend werd ze zangeres bij de groep voor 2,5 jaar en tourde in EU, VS en Azië met de band. Nu werkt ze dus hard aan een solo carrière!

What's Wrong With Me is een erg persoonlijke track en dat hoor en voel je ook en net dat is trouwens de kracht van dit bijzonder mooie en emotionele nummer! Ergens heeft het nummer iets weg van een James Bond nummer. Je krijgt hier echt wel een internationaal gevoel en dat zegt alles over de kwaliteit van de nummer en over de kwaliteit van deze zangeres! Ik luister amper nog naar de radio (of het moet Willy zijn), maar hoop oprecht dat dit nummer in héél wat playlists opduikt! Het piano stukje is echt wel wijs!

Dit is wat in een eerder bericht stond geschreven:

In ‘What's Wrong with Me’ onthult Luka hoe onzeker ze soms is, en hoe moeilijk ze het vindt om zich niet te gaan vergelijken met anderen. Volgens haar is het trouwens niet iets waar zij alleen mee worstelt, maar is het kenmerkend voor haar generatie. Rond haar ziet ze anderen grote stappen vooruit zetten, terwijl ze het gevoel heeft dat ze zelf maar niet vooruit komt. En hoe hard ze ook haar best doet en zichzelf blootgeeft, niets lijkt voor haar écht goed te werken. Al haar inspanningen leveren maar weinig op en daarom vraagt ze zich regelmatig af wat er mis is met haar. In het nummer herkennen we het vocale talent, de oprechtheid van de teksten en de diepe uithalen die zo typisch zijn voor Luka. Op een eerlijke manier wil ze de complexiteit van onzekerheden en vergelijkingsdrang tot leven brengen. Want ook deze song ontstond uit haar persoonlijke gevoelens en gedachten die ze graag wil delen met haar fans.

Need You In The Light is al eerder uitgekomen en stond in het teken van Alzheimer. Het is een breekbare ballade (strjikers incluis) waarbij je duidelijk hoort dat alles echt is, een opname uit haar realiteit. Helaas is het een ziekte die alsmaar meer voorkomt en waarvoor er voorlopig geen mirakel medicatie voor bestaat. Langzaam aftakleen en langzaam alles vergeten, niet iets waarvoor ik zou tekenen: schakel LEIF gerust in, neem het op in je wilsverklaring: euthanasie mocht dit me overkomen.

Best Friends haalt de piano in de studio van onder het stof en klinkt lekker eerlijk en broos. Een bijzonder knap nummer!

Love Me Now klinkt bekend in de oren en heeft allicht duizend en één invloeden. Het klinkt als muziek die je vaak in een hippe tent hoort met daarbij duidelijk een internationale toon. Ook op muzikaal vlak hoor ik héél wat pop, drum’n bass, R’n B, electro, soft techno …

Hide & Seek klinkt een beetje speels en zoet. De dromerige klanken bevallen me wel. Het is een mooi nummer met veel afwisseling en dat maakt het nu net zo goed.

My Home is gedreven door een piano en een beetje elektrische klanken, waarbij haar stem de leiding mag nemen: breekbaar en af en toe lekker krachtig uithalen waarbij ze kan aantonen dat ze echt een grote dame is geworden!

H.E.R. mengt drum’n bass met slow techno en bombastische noten die passen bij James Bond films. Luka mag af en toe lekker uithalen met haar stem. Een bijzonder gesmaakt nummer die vele richtingen uitgaat!

Sweater With Longsleeves begint met een piano en bouwt langzaam op waarbij Luka met haar stem eerst breekbaar opent en daarna een versnelling hoger inslaat. Het is een nummer die wat het ritme van een semi-rustige zee volgt. Het einde is vrij bruusk.

Habibi (met Aqua Riyaz) is een cover van Tamino en kennen we sinds kort in deze versie dankzij het VTM programma Sing Again. Het origineel was al betoverend mooi, maar dit duet doet er eigenlijk nog een schepje bovenop! Dit is wat we soms omschrijven als 1+1=3. Hun stemmen passen echt bij elkaar, samen tillen ze het originele nummer naar een nog hoger niveau. Deze uitvoering is pakkend, uitzonderlijk goed en het ideale einde voor deze eersteling! Ik kijk alvast uit naar nog meer duetten en de live uitvoering van al deze nummers!

Best goed voor een eerste solo album, al moet ik eerlijk toegeven dat ik af en toe iets meer had verwacht, maar ik zie dit als de eerste stappen en als een leerproces. Het is nog ietwat aftasten en zien waar ze uitkomt. Ik heb hier wel een goed gevoel bij en moet zeggen dat vooral de persoonlijke teksten me echt wel aangrijpen (en daar zit toekomstmuziek in). Laat haar nog een beetje rijpen en volwassener worden. Met wat meer ervaring, wat meer kilometers op te teller en hier en daar een krasje op de motor zal ze zich wel een weg weten te banen. Wij duimen keihard voor haar!

Herlees ons interview hieronder:

SNOOZECONTROL - Luka Cruysberghs (ex Hooverphonic & winnares The Voice) vertelt over haar solo carrière en over wat er nog gaat komen.