πƒπŽππŠπ„π‘π„ π“πˆπ‰πƒπ„π ! presents: 4 Belgische Synth - Electrowave bands op zaterdag 27 april 2024 (Kortrijk)!

Review:Concerten
  Van Muylem    28 april 2024

De naam laat het niet vermoeden, maar deze organisatie is eigenlijk het lichtpunt voor deze scene en mag nu 4 Belgische Synth - Electrowave bands in de spotlights plaatsen: Causenation, Black Snow In Summer, Enzo Kreft en Onrust! Snoozecontrol.be was aanwezig en brengt hieronder het verslag:


Allereerst: ik ben maar al te blij dat ik in een leuk hotel in de buurt verblijf en dus niet meer dan een uur in de auto moet kruipen in onguur regenweer. Alleen: het was een eindje stappen en het heeft me wel wat moeite gekost om de plek te vinden! Er stond geen wegwijzer die zichtbaar was vanop de baan. De zaal is letterlijk verstopt tussen industrie en ja eens je aan de hefboom bent moet je dus de gele lijn volgen (bij deze). Ik ben alvast ook de Porsche eigenaar dankbaar om me te helpen bij deze zoektocht. Het was ook goed dat ik goed op tijd vertrok. De verlichte Geest Club: hier zijn wij!

 

Causenation is een Belgisch duo (maar deze avond uitzonderlijk een trio). Zij brengen donkere elektronische klanken en teksten met een boodschap : Vain Sacrosant en Dries De Vreeze (synths en visuals) laten zich bijstaan door een live drummer: Frederik Strobbe (weliswaar op een elektrische drum).Zij mogen deze avond dus openen. Het eerste nummer is een intro die ze met twee afwerken, pas bij het eerste nummer krijgen we de flamboyante zanger te zien. Hij geeft alles wat hij heeft en probeert het publiek zoveel mogelijk mee te krijgen. Hij is duidelijk een goede entertainer! Zijn stem klinkt ook erg goed (iets wat niet vaak voorkomt in de elektronische scene). Ik ben ook blij dat ze met drie zijn, want dit geeft ook wel wat extra dynamiek aan de groep (maakt hier dus een groep van een geen projectje). Eén nummer zal ik zeker onthouden uit deze live set en dat is Divided We Fall: een echt dansnummer. Het was een topper en hoort eigenlijk wat hoger op de affiche! Ik ben ook zeer blij dat ik dit eindelijk eens live mocht meemaken (nadat ik al wat mocht reviewen)! Een aanrader!

 

SNOOZECONTROL - Causenation – Promises of Hope and Fear (Wool-E-Discs)

 

 

 

Black Snow In Summer: is het project van de organisator (Dark minimal electro wave – Kortrijk) : Kurt Vanhollebeke (elektro en visuals)en Corina Baekeland (zang). Ik kende dit duo niet, maar na het horen van de liveset kan ik me best inbeelden dat hun muziek ook digitaal de moeite waard moet zijn: CD "Shadows at night" , 12" Vinyl "Lost feelings". De algehele klank zit echt wel goed en Carina kan ook echt wel goed zingen (met gevoel)! Af en toe zit er wel iets teveel effect op haar stem (kan ook aan de PA liggen). Er is ondertussen ook al wat meer volk opgedoken. Op muzikaal vlak omschrijf ik het als een mix van Fad Gadget met Siouxsie! Ik heb ook hier genoten (van deze ontdekking) en hoop dat Kurt met het beloofde bericht overmaakt opdat ik ook hun studio werk kan reviewen en zal dat met veel plezier doen)! Een topper dus!

Enzo Kreft is een Belgisch project. De muziek is elektronisch en de teksten veelal een vorm van rebellie: tegen de consumptiemaatschappij, de vervuiling, tegen het kapitalisme, ... De man staat er alleen voor, samen met zijn machines en een micro en toch weet hij de hele zaal mee te krijgen en vuurt hij dansbare beats op ons af. Live klinkt het als een mix tussen elektro en Techno waarbij hij zijn maatschappij kritische gedachten op ons afvuurt. De belichting had iets beter kunnen zijn, maar de moderne technologie zorgt er toch voor dat iets van sfeerbeelden kan meegeven (zonder uren bezig te zijn met het bewerken van de beelden zoals zo vele fotografen, sic). Duck and Cover en Blood Diamonds zijn twee tracks die ik hier zeker moet vermelden als zijnde toppers! Zijn nieuwste track is ook de moeite (zie clip)! Staat hier volledig terecht op zijn plaats!

check onze review: SNOOZECONTROL - Enzo Kreft - Shelter (Enzo Kreft Music)

De laatste die mag optreden is een lokale artieste die gekozen heeft voor de naam Onrust (niet te verwarren met de metal band, ze omschrijft haar project als zijnde: Tantric Techno for the restless). Ze goochelt met klanken: drone, industrial, … ze gaat op zoek naar melodie en ritme vanuit haar buigevoel. Ze stelde zich ook centraal op, dit wil zeggen: letterlijk te midden van het publiek met enkel een afbakening van TL-lampen (of iets gelijkaardigs). Het geheel klinkt bijzonder experimenteel. Allicht is het late uur en aheum mijn leeftijd (bijna 51 jaar hé) de reden waarom ik het niet zo lang heb kunnen volhouden (alvast niet tot het einde van de set). Ik zag wel dat ze het publiek wist te boeien en hier en daar kwam er ook wat beweging in het aanwezige volk terwijl ze het tempo wat opdreef en af en toe iets meer melodie erdoor joeg.

Facebook

Dit was mijn eerste concert van het jaar: een avond met enkel Belgische artiesten en ben dan ook meer dan blij dat ik hen wat extra kan belichten en in de kijker kan zetten. Geef onze lokale helden wat meer kansen (is ook goedkoper dan en dure vogel uit het buitenland en geeft vaker meer plezier)!

Wat me meteen opvalt is dat de overgang tussen de verschillende artiesten bijzonder vlot en snel verliep (heb het al vaak anders geweten), dat is al een eerste goed woord! De klank zat ook bijzonder goed! Het was niet uitverkocht, maar ik ben er zeker van dat dit het begin van iets goeds is en mits voldoende steun vanuit de scene en goede afspraken ivm de planning (het oude zeer dat dus weer opsteekt, maar dit ligt niet aan de organisator, want die gaf de datum ruim op voorhand aan). De keuze van de artiesten zat ook wel goed: Belgisch en mooie verdeling tussen gekend talent en ontdekkingen! Ga zo door en wie weet duik ik ook weer op bij de volgende uitgave!

Met dank aan Kurt! Goe bezig, man!

Live foto's: Filip Van Muylem voor Snoozecontrol.be (gelieve dit te vermelden bij overname en laat het ons weten).