Jaouad - Homo Universalis (Sjamaan)

Review:CD-reviews uit BeNeLux
  Van Muylem    1 december 2023

Vandaag brengt Jaouad een nieuw album uit: "Homo Universalis". De negen nummers werden geschreven voor zijn muzikale boekvoorstelling "De meisje". Ze werden live opgenomen in The Rabbit Field Studio met Stef Kamil Carlens aan de productie.


De nieuwe nummers staan bol van de levenslust, liefde en spelplezier. Dat laatste mag je letterlijk nemen, want dankzij de live opname word je als luisteraar meteen meegenomen in het wonderbaarlijke universum van "Homo Universalis".

Het album is een volgende stap in het muzikale oeuvre van Jaouad Alloul. Deze live opnames zijn een geschenk aan zijn publiek. Opgedragen aan Jeroen Vanluyten: thank you for giving our love wings to fly.

Jaouad slaat als multi-disciplinair kunstenaar bruggen tussen de verschillende identiteiten die hij rijk is. Een artistieke kameleon bij uitstek en een graag geziene gast bij de media. Hij speelt graag met de thema’s gender identiteit en religie en gaat daarbij de controverse niet uit weg.

Zijn debuut EP verscheen in 2019 en de daaropvolgende singles “Time”, “Leave Me Alone”, “Be Mine” “Light” en “Running” vinden een publiek dat houdt van Jaouad’s funky en soulvolle songs, vol emotie, engagement en dat helemaal loos gaat tijdens zijn opmerkelijk live performances. Ook het debuut album MESSIAS uit 2021 wordt uitstekend onthaald door fans en pers: “Mooi debuut dat (te) lang op zich liet wachten” (Het Nieuwsblad/ GVA) - “ Jaouad linkt zijn persoonlijke expressie nadrukkelijk aan zijn wens om gehoord te worden” (De Standaard).

Jaouad schreef tevens mee aan het lied “Because of You” waarmee Gustaph ons land vertegenwoordigde op het Eurovisie Songfestival in Liverpool.

Met “Homo Universalis” gaat Jaouad meer dan ooit zijn eigen muzikale weg, wees welkom op deze fijne trip.

Tracklist:

You Are Not Alone is een loom nummer met een jazzy toets, een beetje soul (met prachtige vrouwelijke backings). Niet meteen mijn ding, maar toch best mooi.

Shake It Off klinkt bijna als een soort van big band met een soulvolle zanger (inclusief blazers). Funky old school shit dus, met een leuke bas gitaar die goed doorklinkt. De jazzy solo moet je erbij nemen (oftewel ben je hiervan een grote fan en ga je helemaal uit de bol). Op een vreemde manier lijkt het soms alsof ik Gustaph hoor zingen.

Take Me Higher keeps on going in the warm and romantic soul/jazz fusion feel. Despite being cold and windy outside this song will give you enough warmth and love to forget about it! Towards the end the song almost sounds like a religious song, despite the excellent lead guitar.

I Forgive You is wat het is: een stomende ik vergeef je voor je fouten en laten we nu lekker het bed in duiken voor een sessie stomende seks en vandaaruit werd de muziek ook gebracht.

Give It All You Got klinkt warm, soulvol en energiek! Dit nummer zou niet misstaan in een gospelversie (liefst gebracht in een Amerikaanse kerk, met onze man aan het hoofd van het lokale kerkclubje).

By Your Side geeft de hobo een mooi stukje, terwijl de jazz klanken langzaam overnemen en het zonnetje gaat schijnen, Walt Disney’s gewijs.

You kabbelt lekker verder op een bladje van jazz en een vleugje romantiek. Rustig, warm, kabbelend … zo omschrijf je het best dit nummer.

I Love You heeft een groot potentieel, in een andere versie (ver weg van jazz): geeft het wat beats, meer backings en een hoger tempo en dit zal een internationale hit worden!

Hard To Love (alternate version) mag de boel wat afstoffen en doet dat als een kabbelend beekje, met daarbij warme klanken en een stem die best breekbaar klinkt.

Geen idee of hij met deze schijf veel nieuwe zieltjes zal veroveren of de oudere fans zal blijven houden … voor mij is dit net iets te jazzy en ik ga Fleddy Melculy echt niet citeren al zou ik het hele nummer hier kunnen neerpennen al zingend. De stem zit goed, de teksten zijn leuk: enkel jammer van die jazz. Een beetje meer peper had gerust gemogen.

Credits:

De nummers werden geschreven door Jaouad Alloul en Daniel Menezes.

I Forgive You werd geschreven door Jaouad Alloul en Neil Akenzua.

Hard To Love (alternate version): Skander Jenhani op gitaar

Bas: Daniel Menezes

Piano: Neil Akenzua

Gitaar: Skander Jenhani

Percussie: Daniel González

Klarinet en saxofoon: Laura Senior

Trompet: Lode Jansen aka Papa Louis

Mixing: Stef Kamil Carlens

Mastering: Karel De Backer

Label: Sjamaan

Artwork: foto door Stephan Vanfleteren - vormgeving door Tina De Souter