Nanowar Of Steel – Dislike To False Metal (Napalm Records)

Review:CD-reviews buiten BeNeLux
 Koen Asaert    10 maart 2023

Nanowar Of Steel – de Italiaanse meesters van parodiërende heavy metal met vele miljoenen cross-platform streams en views op YouTube - zijn klaar om hun status te bewijzen als een van de meest onconventionele bands in het genre om in de gaten te houden.


Met hun vijfde studioalbum, Dislike To False Metal, doorkruist de band het veelzijdige en veel te vaak zelfingenomen universum van de moderne heavy metal met een verontrustend verslavende verzameling geheel nieuwe tracks. 

Op Sober moet het pirate metal genre eraan geloven. In plaats van rum drinken deze nuchtere piraten mineraalwater, gemberthee en appelsap. En zijn ze op zoek naar een schatkist vol bitcoin en goud. De witte vlokken die vallen in Winterstorm in the Night feat. Madeleine Liljenstam (Eleine) zijn geen sneeuw maar roos. Het is dus een meesterlijk komisch metalnummer over haarschilfers.

 

 

De metal techno van Disco Metal is een eerbetoon aan de clubsound van de jaren 90. Vele metalheads zullen dit dancepop experiment maar een kutlied vinden. Toen ik deze track voor het eerst hoorde, had ik ook mijn bedenkingen. Maar een tweede luisterbeurt (luister vooral goed naar de teksten) deed me toch overstag gaan. Dit is een heerlijke parodie, ook al is het niet echt metal. Het volgende nummmer Muscle Memories is ook niet echt metal maar een hardrock ballad, die je terugbrengt naar de stadion hardrockbands van de jaren 80 (Bon Jovi, Guns ‘N’ Roses,Aerosmith) De teksten duiden ook meer op vlijmscherpe kritiek dan feestelijke komedie.

Nanowar Of Steel kunt u kennelijk ook boeken als een mariachiband voor uw zuiderse barbecue. Het donkerkomische feestelijke Chupacabra Cadabra is waarschijnlijk een marteling voor de ‘true’ metalhead. Maar ik vind het een moedige keuze van deze parody metalband. Hoewel er niet veel metal meer overblijft, is dit toch een topnummer. Op Pasadena 1994 vertelt Sabaton frontman Joakim Brodén het schrijnende verhaal vertelt van een van de meest heroïsche gevechten ooit in de beruchte zomer van 1994 ... toen Italië tegenover Brazilië stond in de WK-finale, natuurlijk! Deze Sabaton persiflage zou moeilijk werken zonder Joakim Brodén himself. Het is dus een waar geluk dat de Sabaton-zanger op dit nummer met Nanowar Of Steel samenwerkt.

 

 

Metal Boomer Battalion biedteen lekker meezingbare klassiek heavy metal nummerover oude metaljeads De swing rock ‘n’ roll op Dimmu Boogie is echt niet mijn ding. Ik hoopte op black metal parodie, maar kreeg in plaats daarvan deze sonische foltering. Ook bij de boysbandpiop van Protocols (of the elders of Zion) of love wil ik niet te lang stilstaaan. Dit is gewoon niet uit te houden. Geef mij dan maar liever de pakkende powermetal afsluiter The Power of Imodium. Ook al gaat het over het weinig appetijtelijk onderwerp ‘diarree’. Halfweg dit slotnummer is er ook een ‘Night At The Opera’ momentje.

Conclusie:
“Dislike To Folk Metal” van de parody metallers Nanowar Of Steel, mag dan een stuk sterker uit de hoek komen, dan voorganger “Italian Folk Metal”. Het album kan echter niet tippen aan het doorbraakalbum “Stairway to Valhalla (Napalm Records Reissue, 2CD, 2020)”, dat met Valhalleluja, Norwegian Reggaeton en And Then I Noticed That She Was a Gargoyle enkele monsterhits bevat. “Dislike To False Metal” kent enkele sterke nummers, o.a. Sober, Winterstorm In The Night, Muscle Memories, Pasadena 1994, Metal Boomer Batallion en The Power Of Immodium, maar ook nummers die op zijn best een vuller (Disco Metal,Chupacabra Cadabra) en op zijn slechtst een echte marteling zijn (Dimmu Boogie, Protocols (of the elders of Zion) of love). Ik had hoge verwachtingen van dit album, maar ik blijf met gemengde gevoelens achter.

 

Website / Facebook / Bandcamp / Instagram