Heidevolk – Wederkeer (Napalm Records)

Review:CD-reviews uit BeNeLux
 Koen Asaert    2 maart 2023

Vijf jaar na hun veelgeprezen album “Vuur Van Verzet” keert het Nederlandse folk metal collectief Heidevolk terug met hun zevende studioalbum, om de heidense vlam brandend houden! Heidevolk verovert de hele wereld met hun geheel eigen folk metal, gekenmerkt door dubbele zuivere zang, onweerstaanbaar pakkende songs, traditionele instrumenten en snelle metal riffs, allemaal gevoed door hun folkloristische vuur en heidense trots.

 


Hagalaz mengt heavy metal en black metal elementen en overgiet deze met een verrukkelijke heidense folk saus. Voeg daarbij de gevarieerde stemtechnieken en runenmagie en je krijgt iets heel bijzonders. Hagalaz staat voor de hagelbui. De rune ondersteunt belangrijke en plotse veranderingen in het leven en bevordert het ontstaan van het nieuwe uit het vernietigde oude. Drink Met De Goden (Walhalla) blijkt een onstuimig en aanstekelijk lied. Laat de mede dus maar vrijelijk vloeien en zing mee! Er is zowaar een stuk waarin in canon gezongen wordt. Laat je rauw gezang en dierlijk gehuil horen op het indrukwekkende Klauwen Vooruit. De raaf reist tussen droom en werkelijkheid en vormt een onwaarschijnlijk pact met de wolf.

 

 

Schildenmuur steunt enkel op zang en trommel en doet zo aan een bepaald lied van Corvus Corax denken. Het zal je dan ook niet verbazen, dat dit lied in verbinding wordt gebracht met de rune Algiz, dat dapper beschermt en tijdig waarschuwt voor mogelijke gevaren. De Strijd Duurt Voort sluit aan op het schildgeklop en de gitaren worden weer bovengehaald voor alweer een sterke song. Hier heerst Naudiz, een rune van noodzaak en wrok, maar passender bij dit lied ook van geduld en van de krachten die men verzamelt in tijden, dat men zich ongelukkig voelt, om de situatie meester te kunnen.

 

 

Oeros gaat zowel over de wilde voorvader van onze gedomesticeerde koeien, als over de rune Uruz, symbool voor de kracht en robuuste gezondheid van de oeros en voor een natuurlijke wildheid. Uruz zorgt ook dat de eigen kracht versterkt wordt, als men ook de eigen zwaktes kent en accepteren kan. Wederkeer staat in het teken van de rune Thurisaz, die staat voor wedergeboorte, maar ook voor innerlijke kracht die nodig is om barrières te slopen om iets nieuws te laten ontstaan. Het belichaamt het ontwaken , helpt om eigen posities te vinden en zich dan energetisch door te zetten. Het lied is meer akoestisch van aard en een aanrader voor liefhebbers van Corvus Corax, Wardruna en The Hu. 

 

 

Ijzige Nacht heeft het letterlijk over een ijskoude nacht, maar staat ook in het teken van de rune Eisaz (Isa). Dat is een rune van stilstand, van rust en innerlijke blokkades, mar ook van laten gebeuren, niets dwingen, want veel lost zichzelf op.In Raidho zingt Heidevolk over je eigen weg gaan. De rune Raidho staat voor rijden, reizen, zich naar een doel toe bewegen. Raidho geeft het gevoel voor de juiste weg. Raidho biedt bescherming tijdens reizen en op nieuwe wegen, klaarheid en vooruitzicht. Ver Verlangen brengt een muzikale vertaling van de rune Perthro. Die staat voor de onthulling van een geheim of een onverwachte beloning. Het staat ook voor het erkennen van de spelregels van het leven en helpt om het juiste tijdstip voor veranderingen in het leven te vinden.

Holda gaat over Moeder Aarde en is geïnspireerd door de rune Berkana (moeder, vruchtbaarheid, bescherming, geborgenheid, het vrouwelijke, behoedzaam herbegin). Zomervuur wordt o.a. begeleid door viool en staat in het teken van Dagaz (Dag). Dagaz staat o.a.voor het ochtendgloren en de overgang naar daglicht. Dat helpt om dingen in een ander licht te zien. Dagaz houdt levenskracht, groei en evolutie naar het betere in.

Drinking With The Gods (Walhalla) is de Engelse versie van ‘Drink Met De Goden (Walhalla)’, en vindt inspiratie in de rune Sowulo, dat niet enkel voor bereiken, lukken of geluk vinden staat. Sowilo staat voor de energie van de zon als brenger van leven. Het is daarom ook een teken voor een positieve uitstraling, innerlijke sterkte en wilskracht. The Hunter’s Claw is dan weer ‘Klauwen Vooruit’ in het Engels vertaald en gezongen. Gebo leidt hier de dans en is de rune van delen en partnerschap. Gebo staat voor gave, geschenk, omarming, vereniging en wederzijdse verplichtingen. Gebo bevordert tevens de uitwisseling van gedachten en energieën en harmonieus samenleven.

Conclusie:
Elke song op het weergaloze album “Wederkeer” van Heidevolk staat sterk in verbinding met een rune. Wat op het eerste gehoor mooie folk(metal) liedjes lijken, zijn bij verder luisteren interessante lessen in runenmagie. Je kan de teksten pas goed begrijpen, als je de rune begrijp die verbonden is met de liedtekst. Muziek is sowieso magisch, maar bij Heidevolk blijkt de magie er toch dubbeldik rond hangen. Verschillende folkmuzikanten op zang, violen, cello, bukkehorns en meer traditionele middeleeuwse instrumenten maken bovendien van “Wederkeer” niet alleen een bombastische folk en pagan metal plaat op zijn best, maar een glorieuze terugkeer van Heidevolk.

 

Website / Facebook / Instagram 

 

 


Of Mice & Men

Posted by Snoozecontrol on Wednesday, 25 March 2015