De Delvers - Hart in neonlicht (Wagonmaniac Music)

Review:CD-reviews uit BeNeLux
  Van Muylem    4 november 2022

Donker, pikzwart, dreigend, met een retro 80’s toets én in het Nederlands! Sinds het debuutalbum uit 2018, dat in de alternatieve (underground) muziekpers en donkere scène fel bejubeld werd, spelen de De Delvers ten dans aan de donkere zijde van de maan.


Woelend vanuit de ondergrond kruipt het nachtorkest nu opnieuw naar boven met hun tweede album: “Hart in neonlicht” onder de arm. Het album verschijnt bij het Gentse label Wagonmaniac Music. Vanuit hun uitvalbasis Noeveren (Boom), een plek die zweeft tussen enerzijds de decadentie van Tomorrowland en anderzijds één van de hoogste armoedecijfers van Vlaanderen, kijken De Delvers met hun eigenzinnige mix van postpunk, new wave, donkere Belpop en Nederlandstalige teksten naar de tijd waarin we ons bewegen.

Hart In Neonlicht weerspiegelt hoe deze band zich voelde in volle Covid-19 periode! We zijn maar al te blij dat ze het nog kunnen nazingen! Vlaamse Gothic rock van de bovenste plank en met een melodie en refrein die blijft hangen en vast en zeker potten zal breken tijdens een optreden! Wederom betrap ik mezelf op het neerschrijven van lyrische woorden (is al aan de gang vanaf het eerste nummer welk ik ooit hoorde van deze heren en dit is dus hun tweede album!

Nieuwe Planeten is gedragen door een rokerige sax, gepingel op een viool en een synth terwijl de gitaren af en toe ook nog eens de kop boven het water steken! Lekker donker, zoals de wc van een bruin café waar alle hoop al jaren is vergaan!

Onder De Vloer gaat over (sociale) armoede. Dit is wat hier eerder al over schreef toen het als een opwarmer voor deze schijf op de wereld werd losgelaten:

De Delvers geven met hun nieuwe single ‘Onder de vloer’ een stem aan iedereen die aan de kant wordt geschoven in de altijd maar groeiende prestatiemaatschappij. Neem daarbij alle gevolgen op de armoedecijfers door de hoge energieprijzen en het duurdere leven en je weet dat De Delvers met ‘Onder de vloer’ een erg actueel nummer hebben geschreven waarin ‘sociale uitsluiting’ centraal staat. Rene Hulshbosch van de iconische Limburgse postpunkband Struggler kwam op uitnodiging van het nachtorkest een stukje meebrullen en geeft de track nog extra kracht om de uppercut compleet te maken!

Zelfs nu het nummer wat is bezonken en ik het al ettelijk keren heb kunne beluisteren valt het echt wel op dat dit een echt meesterwerk is! Ik kan ze vergelijken met mijn andere Belgische lievelingsband: Siglo XX (en dat is geen toeval).

We Zijn Niet Echt gaat over mentale problemen (iets wat we wel vaker hoorden in volle Covid-19 periode). Op muzikaal vlak is het een alternatief rock nummer met kleine laagjes elektronica. De zang klinkt echt wel melodieus en tevens bijzonder donker!

Appartement haalt de elektro-lover in ons weer boven en begint best aanstekelijk, de tekst is best hard: armoede die je in een eindeloze put duwt waarbij je alsmaar dieper gaat graven en alsmaar meer en dieper in de problemen geraakt. Een best donker nummer waarbij de lead gitaar een klein lichtpunt is.

Koud In Berlijn doet me een beetje denken aan Doe Maar en dat is echt wel een flink compliment! Op tekstueel vlak gaat het over zure regen en een dronken man die alles achterliet. Er zijn geen dromen meer! Het is koud in Berlijn! Geen hoop edoch klinkt het nummer best poppy!

Hoofdspoken klinkt ook een beetje poppy, maar gaat over mentale problemen. Ik hou ook wel van de jaren 80’s gitaarklanken!

Ex-Soldaat begint met een coole gitaar, percussie en een stem die alleen maar ellende kan aankondigen! Dit is Vlaamse rock die echt wel de nodige aandacht verdient! Hier mogen, Hum, Knack, De Standaard en De Morgen toch wel uitgebreid aandacht aan schenken i.p.v. enkel een reviewtje van een paar zinnen op één of andere obscure underground blog. Voor mij is het duidelijk: De Kreuners,Aroma Di Amore, … Mogen hun voorprogramma doen (en niet andersom) of de stekker uit trekken en deze jonge helden hun plaatsje in de spotlights gunnen!

De Laatste Vallei klinkt als een mengeling tussen De Kreuners en The Sisters of Mercy! Wat een stem en wat een muzikanten! Maak plaats op de dansvloer en DJ’s: zet die plaat op! Durf te dromen! Brul mee, dans mee, laat je gaan! Zet die dansvloer in brand!

Autostrade lacht een beetje met die Duitse New Wave artiesten van Kraftwerk terwijl ze ons consumptiegedrag aanklagen! Dit is een duidelijk noodsignaal dat we onze wereld moeten veranderen voor het te laat is! Live zie ik dit nummer ook wel potten breken (mede dankzij de percussie en da catchy backings)!

Noodkreten Zonder Geluid verwijst naar de ellende van de Covid-19 periode en begint anders ook wel met het geluid van een bommenalarm (wat dan weer een verwijzing zou kunnen zijn naar de oorlog die aan de gang is in onze achtertuin). Op muzikaal vlak hoor ik Gothic Rock met een fenomenale kracht en supersterke teksten (waarbij de backings echt wel alles uit de kast halen)! Dit is een bijzonder krachtig en machtig nummer! Dit nummer is een hit singel waardig!

Dansen Op De Bodem Van De Oceaan ademt de jaren 80’s uit en heeft iets van Doe Maar, maar dan met een donker tintje. Het nummer klinkt best prettig, maar de tekst vertelt je iets anders.

Zet Alles Uit is het laatste nummer en begint met techno klanken en een stevige beat! Uiteindelijk verandert het in een vlaamse industrial rock achtig nummer. Dit stukje zal je algauw gaan meebrullen:

‘Luide woorden. Holle kreten. Onrust over heel de wereld. Boorplatformen, graafmachines, wereldnieuws op televisies. Uit! Zet alles uit!’

Wauw! Dit was echt een prachtig geëngageerd, poëtisch, nooit moraliserend en brandend actueel album die je al snel aan het revolteren zal brengen, maar je evengoed de dansvloer op zal jagen! Geef deze heren volgend jaar een muziek prijs, geef hen wat televisie tijd, pak ermee uit in de kranten, dagbladen …! Start elk nieuwsbericht met de aankondiging dat we een nieuwe Vlaamse supergroep hebben! De Delvers brengen Vlaamse muziek en een prima boodschap: iets wat ik toch al wat jaren heb moeten missen! Ik hoop dat jullie nog vele gelijkgestemde zielen zullen vinden en elk podium zullen platspelen!

En omdat ik ook een Siglo XX fan ben, nog even deze clip: