A Pale Horse Named Death – Infernum In Terra (Long Branch Records/ Suburban)

Review:CD-reviews buiten BeNeLux
 Koen Asaert    28 november 2021

Na het daglicht valt de avond, naast de hemel is er een hel en op dit moment lijkt de wereld een erg donkere plaats om in te leven, vandaar de titel van het album 'Infernum In Terra'.


“Infernum In Terra” markeert voor A Pale Horse Named Death een nieuw begin. De band wil een nieuwe weg inslaan in dezelfde sfeer van hun eerdere albums, maar met een frisse, open-minded benadering. Zanger en mastermind Sal Abruscato probeert zoals altijd zijn demonen op een creatieve manier te beteugelen. Of dat ook een goed album oplevert, leest u verder in deze review.

Het knetterend vuur en tribale percussie van Infernum ontaardt in mysterieuze keyboardtonen en onverstaanbare woorden, die een mysterieuze sfeer scheppen. Zanger/componist Sal Abruscato is de voormalige drummer van Type O Negative en Life Of Agony, en wie van deze bands houdt zal het nummer Believe In Something (You Are Lost) ten zeerste smaken. De stem van Sal Abruscato doet wel eerder aan die van de overleden zanger van Alice In Chains, Layne Staley. Cast Out From The Sky,blijkt een doomy post-grunge song.. Het is net alsof je naar een kruisbestuiving van de reeds genoemde Alice In Chains met een stoner- en desert-rockgroep zoals Kyuss luistert. Op het einde van deze song hoor je overigens de woestijnwind waaien. In Shard Of Glass herken ik flarden van Black Sabbath. Aan het nummer kleeft dan ook een heerlijk jaren 70 doom-geurtje. Lucifer’s Sun is nog zo’n lekker rollend doom-nummer, ditmaal gekruid met pikante psychedelica. De teletijdmachine stopt hier even in de jaren 90, om wat grunge-elementen op te pikken, en vervolgens verder terug in de tijd te gaan naar de jaren 70. It is Done is een hoofdzakelijk instrumentaal nummer, met vocal samples, dat voor een geheimzinnig en enigszins beangstigend gevoel zorgt. Two Headed Snake (Propofol Dreams) kleurt met zware desert-rock tonen en hairmetal gitaargegil een onheilspellend tafereel in donkere tinten. Slave To The Master is een machtig, maar voor het genre erg lichtvoetig, doom-metal stuk. Devil’s Deed verlamt je met slepende psychedelische koortsdromen. Reflections of the dead is zoals de titel reeds doet vermoeden, allerminst een vrolijk nummer. Maar A Pale Horse Named Death bewijst hier nogmaals dat donkere nummers ook ontzettend mooi kunnen zijn. Bij de instrumentale afsluiter Souls Of The Abyss steekt de wind weer op en hoor je tussen al dat natuurgeweld een droevig pianodeuntje .

Conclusie:
A Pale Horse Named Death brengt met “Infernum In Terra” machtig massieve doom metal, die, ondanks dat er geen echt concreet specifiek concept achter steekt, erg coherent aanvoelt. Sal Abruscato schrijft duistere muziek om zijn donkere ziel te kalmeren. En inderdaad werkt dit album voor een stuk rustgevend, maar anderzijds bevat het ook een energetisch vuur dat alles op zijn pad aansteekt. Dit is een uitermate geslaagd album, dat je als doom-, stoner- of desert-rock liefhebber zeker in huis moet halen.
 

Website / Facebook / Instagram

 


Of Mice & Men

Posted by Snoozecontrol on Wednesday, 25 March 2015