Agrypnie - Metamorphosis (AOP Records/ Suburban)

Review:CD-reviews buiten BeNeLux
 Koen Asaert    25 september 2021

Agrypnie noemt zichzelf een post-black metal band. Dat is natuurlijk een omschrijving waar je vele richtingen mee uit kan. En meestal is de vraag hoeveel black metal er nog in de muziek overblijft.


Maar vooraleer ik het over de muziek heb, wil ik toch even het prachtig vormgegeven digibook met foto’s door Marco Klein onder de aandacht brengen. Het album is ook in LP- vorm uitgegeven, dus daar komt het sterke artwork nog meer tot zijn recht.

Wir Ertrunkenen – Prolog is een betoverend mooie symfonische intro. Na dit stukje neoklassiek krijgen we de hoofdbrok van Wir Ertrunkenen, een black metal hoogstandje gezongen in zeer verstaanbaar Duits. Mastermind, zanger en multi-instrumentalist Torsten pakt dus al onmiddellijk uit met een uiterst sterk nummer. Verwüstung blijkt een uiterst sterk zwartgerand doom nummer. Op de blackened dark metal van Am Ende der Wel – Teil 1 valt er weinig op aan te merken. Het is een lekker strakke track met enerzijds een flink portie brutaliteit en anderzijds voldoende tegengewicht aan melodie. Op Skulptur Aus Eis brengt de band overdonderende dark metal zonder haar black-metal wortels volledig te negeren. Ik ben ervan overtuigd dat ook liefhebbers van melodic black metal hiervan zullen smullen.

Metamorphosis vliegt er stevig in en veegt het ‘post’-gedeelte van post-black metal grotendeels weg. 3327 serveert zwarte poëzie op een melodieus zwartmetalen bedje. Melatonin begint met een klap in je gezicht en ontwikkelt zich als lekkere met melodietjes doorsponnen boze black metal. Met een titel als Untergang is het weinig verrassend dat we te maken hebben met een formidabel blackened doom nummer. Ook bij het daverende dark metal-lied Am Ende der Welt – Teil 2 blijft het niveau hoog. Wir Ertrunkenen - Epilog houdt het midden tussen dark ambient en instrumentale neofolk en sluit dit album rustig en in schoonheid af.

Conclusie:
Agrypnie is een post-black metal band, die gelukkig zijn black metal wortels niet verloochent. Er zit nog heel wat zwartmetaal in de donkere muziek van Agrypnie. “Metamorphosis” blijkt een hoogstaande zwartverbrande dark metal plaat met interessante teksten en is zeker een aanrader voor wie de taal van Goethe machtig is. Ik ben er zeker van dat we nog veel van deze band zullen horen.
 
 

 


Of Mice & Men

Posted by Snoozecontrol on Wednesday, 25 March 2015