VESTROCK (31-5 en 1-6 A.S.) eerste festival in Nederland met Navilens voor inclusieve festivalervaring

Nieuws:Festivals
  Van Muylem    17 mei 2024

Behalve de mooiste festivallocatie van Nederland, een ijzersterk programma (met o.a. The Kooks, Oscar and the Wolf, Dinosaur Jr., De Jeugd van Tegenwoordig, Douwe Bob en Son Mieux) en een Bourgondisch aanbod van food & drinks, heeft het tweedaagse VESTROCK - dat plaatsvindt op vrijdag 31 mei en zaterdag 1 juni op een prachtig schiereiland in de stadsgracht van Hulst in Zeeuws-Vlaanderen (NL) - dit jaar ook een absolute primeur. 


VESTROCK markeert een mijlpaal in het Nederlandse festivallandschap door als eerste gebruik te maken van de zogeheten NaviLens-technologie waarmee de toegankelijkheid voor bezoekers met een visuele beperking wordt vergroot. Dit initiatief versterkt de missie van VESTROCK om een inclusieve omgeving te creëren waar iedereen, ongeacht achtergrond of beperkingen, zich welkom en gewaardeerd voelt. Het festival gaat hiermee nog een stap verder door de toegankelijkheid ook te vergroten voor mensen met een visuele beperking, waardoor zij zelfstandig kunnen navigeren en genieten van het evenement dankzij deze innovatieve technologie. Ook voor mensen die geen Nederlands spreken biedt NaviLens uitkomst. De taalinstelling van de smartphone bepaalt welke taal gebruikt wordt om te communiceren met de gebruiker.

Wat is Navilens?
NaviLens is een kleurvakjescode die bedoeld is om mensen met een visuele beperking te helpen bij het oriënteren en navigeren in onbekende omgevingen. De felgekleurde code, een tag die doet denken aan een vereenvoudigde QR-code en die al van grote afstand kan worden ingelezen door een gratis app op de smartphone, geeft dan de nodige informatie over de tag zelf (afstand, hoek) en over het te bereiken doel. Dit kan van alles zijn: van de dienstregeling van het openbaar vervoer tot de obstakels die ze moeten kennen, of fysieke beschrijvingen van de omgeving. "Bij VESTROCK vinden we dat ons festival voor iedereen een vrije en zorgeloze ervaring moet zijn," aldus de organisatie. "Met de implementatie van de NaviLens technologie zetten we een belangrijke stap in het creëren van een inclusieve festivalervaring voor bezoekers met een visuele beperking." Bezoekers met de gratis downloadbare app kunnen eenvoudig informatie opvragen en zich moeiteloos verplaatsen over het terrein, waardoor VESTROCK een inclusieve en gelijkwaardige beleving voor iedereen kan garanderen. 

Het gebruik van de NaviLens is onderdeel van een groter project van VESTROCK en de Zeeuwse Festivalzomer om de toegankelijkheid van festivals in de regio te verbeteren. Naast de fysieke aanpassingen zal er ook worden ingezet op digitale en sociale toegankelijkheid, zoals het updaten van websites volgens de laatste toegankelijkheidsnormen en trainingen voor medewerkers. De primeur van VESTROCK met de NaviLens markeert een belangrijke stap in het streven naar meer inclusiviteit binnen de evenementenbranche. Door deze innovatieve technologie in te zetten, in samenwerking met PBTconsult, hoopt het festival een voorbeeld te stellen voor andere evenementen in Nederland en daarbuiten en draagt het actief bij aan het verbeteren van de festivalervaring voor iedereen.  

Volg de VESTROCK website en social media (Instagram, Facebook) voor alle gedetailleerde festivalinfo.

Website
Facebook
Instagram

TikTok

LinkedIn